Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 10. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 1. 10. 08:36|Barát Mihály | Pénzügy » Befektetés

A létszám apadása már megállni látszik a hitelintézeteknél

Összességében hetvennel csökkent a hitelintézeti értékesítési egységek száma tavaly Magyarországon. A létszám hosszú évek óta tartó apadása viszont megállni látszik.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tavaly is folytatódott a hitelintézeti fiókhálózat zsugorodása Magyarországon, ezzel sokéves mélypontra esett az értékesítési egységek száma.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az év elején összesen 2732 hitelintézeti fiók működött az országban, ez 69-cel kevesebb az egy évvel korábbinál, sőt az előző negyedév óta is eltűnt nagyjából harminc értékesítési hely. Ez persze önmagában már nem jelent óriási mértékű csökkenést, ám az elmúlt három évet nézve már jóval szembeötlőbb a zsugorodás: 2013 végén még 3111 fiókot tartott nyilván a jegybank, ami 380 egységgel – és bő 12 százalékkal – több volt a jelenleginél.

A fiókhálózat zsugorodása a 2008-as pénzügyi válság nyomán indult meg Magyarországon. A lakossági hitelpiac felfutásának idején a nagybankok többsége úgy próbált jobb pozíciókat szerezni, hogy jelentős mértékű hálózatfejlesztésbe kezdett, ám az új fiókok a kereslet későbbi visszaesése miatt nem tudták hozni a várt értékesítési számokat. A költségcsökkentési törekvés következtében így a fiókok száma az elmúlt években folyamatosan csökkent, több nagybank pedig több ütemben jelentős hálózati leépítéseket hajtott végre.

A létszám apadása már megállni látszik a hitelintézeteknél. Fotó: MW

A hálózat összetétele viszont a zsugorodás ellenére sem változott jelentősen. A nyolc legnagyobb piaci szereplő részesedése változatlanul igen jelentős: közel 1100 fiókjuk révén a súlyuk megközelíti a 40 százalékot. Változatlanul az OTP Banké a domináns szerep – a hitelintézet az MNB fiókkereső alkalmazásának adatai szerint jelenleg 381 értékesítési egységet üzemeltet országszerte –, ezután a K&H, majd az Erste következik 207, illetve 123 fiókkal.

A költségcsökkentési, illetve jövedelmezőségi szempontok mellett a hálózat zsugorodásában nyilvánvalóan szerepet játszik az is, hogy fokozatosan csökken a rendszeresen bankfiókba járó ügyfelek száma. Ezt közvetve alátámasztják az MNB pénzforgalmi adatai is: ezek szerint 2016 harmadik negyedévének végén a 10,43 millió itthon vezetett lakossági és vállalkozói számla közel 80 százalékához tartozott internetbanki elérés, miközben öt évvel korábban még 66 százalék volt ez az arány.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a fiókhálózatok zsugorodása ellenére a dolgozók számának csökkenése már megállni látszik a hitelintézeteknél. A 2008-as, közel 44 ezres, átlagos állományi létszám 2014-re fokozatosan 37,8 ezerre esett vissza, ám 2015 és 2016 első kilenc hónapja már enyhe növekedést hozott, így tavaly a harmadik negyedévben már több mint 38 ezren dolgoztak a bankoknál és szövetkezeti hitelintézeteknél.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A létszám apadása már megállni látszik a hitelintézeteknél
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér