Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 18. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 18. 07:40|VG | Pénzügy » Befektetés

Gyorsan nő a lakosság vagyona

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Folytatódott az utolsó negyedévben is a lakosság pénzügyi vagyonának növekedése: a nettó pénzügyi vagyon – a megtakarítások és a kötelezettségek különbsége – a jegybanki statisztikák szerint 32 490,9 milliárd forintot ért el decemberben, amely 13,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Mindez azt jelenti, hogy az év végén már minden egyes magyar lakosra több mint 3 millió forintnyi pénzügyi megtakarítás jutott, amire eddig nem volt példa.

A háztartások pénzügyi eszközeinek mennyisége 7,9 százalékkal emelkedett egy év alatt, és szintén új csúcsot, 40 581,8 milliárd forintot ért el. A megtakarítások összetétele viszont láthatóan nem minden szempontból alakul ideálisan. Az MNB adatai szerint például a készpénz mennyiségének növekedése volt tavaly is az egyik leggyorsabb ütemű a lakosságnál: decemberben már 3765,4 milliárd forintnak megfelelő forintot és valutát tartottak otthon a háztartások, amely nagyjából egyötödével magasabb a 2014 végi mennyiségnél. Ugyan a betéteknél is izmos volt látszólag a növekedés – a 7781,5 milliárdos állomány 11,8 százalékos éves bővülést tükrözött –, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek jelentős része számlapénzben, vagyis lekötetlenül pihen. A növekedéshez hozzájárult a devizabetétek mennyiségének folyamatos emelkedése is, ami a külföldön dolgozó magyar munkavállalók számának növekedésével lehet összefüggésben.

A készpénz és a betétek mellett jelenleg egyértelműen az állampapírok számítanak a lakossági megtakarítási portfólió meghatározó elemének. Az állam által kibocsátott értékpapírokból december végén már közel 3200 milliárd forintnyit tartottak számláikon a háztartások, ez 35,6 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbi állapothoz képest. Az állampapírok diadalmenete persze kevéssé meglepő annak tükrében, hogy árazásuk a betétekhez képest jóval kedvezőbb.

Jóval szerényebb – alig több mint egyszázalékos – bővülés jött össze ugyanakkor a befektetési jegyeknél, amely mennyiség valamivel 4100 milliárd forint fölött mozgott decemberben. A biztosításoknál is viszonylag alacsony, 2 százalékos volt a növekedés, a nyugdíjpénztári megtakarítások mennyisége pedig 5,3 százalékkal emelkedett.

Amellett viszont, hogy a lakosság jelentősen növelte megtakarításait, a tartozásai is gyors ütemben fogytak. Ennek egyik oka a javuló, de változatlanul alacsony szinten álló hitelfelvételi kedv, ám jelentősen hozzájárult a kötelezettségek olvadásához a devizahiteles elszámolás, illetve a forintosítás is. 2016-ban pedig óriási változásokra nem kell számítani a háztartások portfóliójában: az alacsony hozamkörnyezet nyomán változatlanul az állampapírok és az alapok uralhatják a megtakarítási piacot, markáns készpénz- és számlapénzarány mellett.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Gyorsan nő a lakosság vagyona
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 15:53Lenyomja a dollárt az euró

  Minden jel arra utal, hogy a sokak által várt paritás egyelőre nem következik be az euró-dollár árfolyamában. Fundamentálisan az európai fizetőeszköznek áll a zászló.

 • ÁPRILIS 27. 18:4816 milliárdból épül korszerű kormányzati adatközpont

  Több mint 16 milliárd forintból épül korszerű, elhőalapú szolgáltatásokat is nyújtó kormányzati adatközpont.

 • ÁPRILIS 27. 17:50Stadionok: pályázatot indított az MLSZ

  A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elindította a Budapesti Pályafejlesztési Programot, melynek első együttműködési megállapodását csütörtökön a XVIII. kerületi önkormányzattal írta alá.

 • ÁPRILIS 27. 17:36Milliárdos szennyvízcsatorna-fejlesztés indul Komlón

  Májusban kezdődnek Komlón a település csatornázatlan területeinek hálózatba kötésére és szennyvíztelep-korszerűsítésre irányuló munkálatok, amelyekre a mecseki város 1,1 milliárd forintos forrást kapott - közölte Polics József polgármester csütörtökön az MTI-vel.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér