Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 10. 11. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 10. 11. 06:25|Herman Bernadett | Pénzügy » Befektetés

Hiába hoz sokat, nem kell a részvény a kisbefektetőknek

Az élre ugrott az állampapír a lakossági megtakarítási versenyben. A lekötött bankbetétet már rég lekörözte, most a befektetési alapokat is sikerült elhagynia.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A bankok után az alapkezelőket is maga mögé utasította az állam a lakossági befektetésekért folyó versenyben. Augusztusban a háztartások állampapír-állománya a jegybank adatai szerint már 3835,7 milliárd forintos csúcson járt, leelőzte a befektetési alapokat, vagyis az állampapír lett a legkedveltebb lakossági megtakarítási forma. A lekötött betétek állománya ugyanekkor már a 3 ezer milliárd forintot sem érte el.

A lakossági állampapírokra még mindig busás kamatot fizet az állam: a legalacsonyabb, évente 2 százalékos bónusz a Féléves Kincstárjegyre és a Kincstári Takarékjegyre jár. Vannak azonban olyan többéves lejáratú lakossági állampapírok is, amelyek a mostani kamatperiódusban 3 százalékosnál magasabb kamatot fizetnek. Nem meglepő ezek után, hogy az idén az első nyolc hónapban a 680 milliárd forintot is meghaladta a háztartások nettó állampapír-vásárlása. A háztartások teljes értékpapír-állománya a nyolcadik hónap végére 8220 milliárd forint fölé emelkedett, ennek már a 46 százaléka állampapír.

A lakosság kedvenc befektetése lett az állampapír Fotó: Kallus György
Miközben az állampapírokat folyamatosan vásárolják a kisbefektetők, a többi értékpapír népszerűsége csökken. Jelzáloglevélből például már csupán 4 milliárd forintnyi van a háztartásoknál, augusztusban csaknem 8 milliárd forinttal csökkent a náluk lévő állomány. Ennek egyik magyarázata az, hogy volt olyan hitelintézet, amely éppen tíz évvel korábban, a kamatadó bevezetése kapcsán kibocsátott tízéves jelzálogleveleket lakossági befektetők számára, ezek pedig most jártak le. A jelzáloglevél-állomány egyébként nemcsak a kisbefektetőknél csökken, de a teljes piac zsugorodik, és nem éri már el a 900 milliárd forintot. Hamarosan azonban változás következhet be, sorra indulnak ugyanis az újabb jelzálogbankok, mivel a jegybank meghatározott arányú jelzáloglevél-forrást fog előírni jövő tavasztól a jelzáloghitelekre.

A háztartások banki kötvényállománya is folyamatosan csökken, jelenleg 240 milliárd forintot is alig éri el, az egyéb céges kötvényeké pedig 25 milliárd forint körül stagnál azóta, hogy a jegybank az egyébként értéktelen Quaestor-kötvényeket bő egy évvel a botrány kirobbanása után a gyakorlatban is lenullázta a számlákon. Befektetési alapokból az idén csaknem 100 milliárd forintot vontak ki a kisbefektetők. A tőkekivonás főleg a pénzpiaci alapokat érintette, amelyek hozama újabban a nullához közelít. Néhány befektetési alap egyébként továbbra is vonzza a friss megtakarításokat, különösen az ingatlanalapok kedveltek a háztartások körében. Augusztusban a háztartások értékpapírszámláin már több ingatlanalapos, mint pénzpiaci alapos befektetési jegy volt.

A részvényekben sem hisznek a lakossági befektetők. Az első nyolc hónapban 43 milliárd forintnál is többet vontak ki a magyar tőzsdéről annak ellenére, hogy igazából csak kerestek a papírjaikon. A jegybank adatai szerint a kisbefektetők több mint 45 milliárd forintnyi hozamot értek el augusztus végéig. A lakosságnál összesen 322 milliárd forintnyi magyar részvény volt a nyolcadik hónap végén, vagyis az egész év során jóformán stagnált az állomány. A bankrészvényekben különösen nem bíznak a kisbefektetők, több mint 24 milliárd forintnyit adtak el az idén, hiába kerestek összesen mintegy 23 milliárd forintot az alig 120 milliárd forintnyi bankpapírjukon.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Hiába hoz sokat, nem kell a részvény a kisbefektetőknek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér