Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 5. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 5. 17:57|Herman Bernadett | Pénzügy » Befektetés

Kisebb bevétel, nagyobb követelmények

A bevételek harmadolását jelenti a hitelközvetítőknek a jutalékplafon. A képzésre vonatkozó szabályok is szigorodnak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nehéz év vár a hitelközvetítőkre, folyamatosan jelennek meg a tevékenységükre vonatkozó, szigorító jellegű új jogszabályok. A legfájóbb a jutalékplafon bevezetése, az erről szóló törvénymódosítás karácsony előtt két nappal jelent meg. A hitelügynökök március 21-től legfeljebb 2 százalékos jutalékot kaphatnak egy jelzáloghitel után, ennek egy részét ráadásul csak utólag, az úgynevezett csepegtetés miatt. Eddig 3-3,5 százalék körül alakult a közvetítői jutalék, az új intézkedés sokaknak harmadolja majd a bevételét. A Duna House tőzsdére lépését is ez akasztotta meg, de a versenytársai is aggódnak. „Túlélési stratégiákat próbálunk kidolgozni” – mondja egy hitelközvetítő.

Szakmai berkekben attól tartanak, ha pusztán a hitelekből nem élnek meg a közvetítők, más termékekre állnak majd át, és megnőhet az esetenként indokolatlan keresztértékesítések volumene, például a hitel mellé bankszámlát vagy biztosítást is megpróbálnak eladni. Minél nagyobb egy cég, annál fájdalmasabban érintheti a jutalékplafon, a hitelintézetek ugyanis korábban jellemzően a közvetített volument is figyelembe véve állapították meg az ügynökök díjazását. Egy a két ünnep között megjelent kormányrendelet alapján márciustól erre sem lesz lehetőségük, a közvetítő javadalmazása ugyanis nem függhet a jelzáloghitel-szerződések tervezett számától és a szerződött összegtől sem. A kis cégeknek viszont, amelyek eleve alacsonyabb jutalékért dolgoztak korábban is, kedvezhet ez a rendelkezés – mondja Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke.

A felelősség azonban nagyobb lesz. Az új kormányrendelet ésszerű feltételezések alapján kötött szerződéseket vár el az ügynököktől, figyelembe kell venni az ügyfelek körülményeit, köztük a pénzügyi helyzetüket is. Ez nem lesz könnyű: 20-25 éves hiteleknél nehéz előre felmérni a kockázatokat, egy baleset, betegség, válás vagy a munkahely elveszítése ellehetetlenítheti a hitel törlesztését. Kérdés, ilyenkor számon kérhetik-e majd a hitelközvetítőn, hogy ésszerű ajánlatot adott – veti fel Kézdi.

A közvetítők végzettségére vonatkozó szabályok is szigorodnak. A legtöbb bank és brókercég eddig sem szerződött olyan ügynökökkel, akiknek nem volt szakmai végzettségük, a képzések is rendszeresek voltak, de ez nem vonatkozott az alvállalkozóként dolgozó hitelközvetítőkre. A jövőben azonban csak az közvetíthet jelzáloghiteleket, akinek szakirányú felsőfokú végzettsége van: ez lehet gazdasági vagy jogi egyetem, illetve főiskola, de a könyvvizsgálói, sőt akár a gazdasági agrármérnöki papírt is elfogadják.

Érettségivel is lehet valakiből hitelközvetítő, ha mellette letesz egy szakvizsgát, ami lehet a Magyar Bankszövetség vagy a Magyar Nemzeti Bank meghatározott vizsgája is. A már dolgozó hitelközvetítők 2017 márciusáig kaptak haladékot a papírok megszerzésére, sőt ha már legalább másfél éve vannak a szakmában, akkor 2019 tavaszáig.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kisebb bevétel, nagyobb követelmények
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér