Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2014. 4. 11. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 4. 11. 11:45|Barát Mihály | Pénzügy

Bevétel híján csak vegetálnak a megmaradt magánnyugdíjkasszák

Tovább koncentrálódhat a magán-nyugdíjpénztárak piaca, hiszen újabb szereplő készül beolvadásra: így hamarosan mindössze négy kassza maradhat a piacon. A folyamat nem meglepő: a bő hatvanezres taglétszámmal működő szektor szereplői gyakorlatilag csak külső támogatás mellett tudják finanszírozni működésüket.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Rövid időn belül négyszereplőssé válhat a magyar magán-nyugdíjpénztári piac: az egyik meghatározó szereplő, az ING Magánnyugdíjpénztár is egy másik pénztárba történő beolvadás mellett dönthet – tudta meg a Világgazdaság. A döntés a pénztárak április 22-én esedékes tagi gyűlésén születhet majd meg.

A lépés a jelenlegi piaci környezetben egyáltalán nem meglepő: az év végére összesen 62 ezerre olvadt taglétszám a magyarországi magán-nyugdíjpénztáraknál, és a szabályozói környezet sem kedvez a magánkasszák fennmaradásának. Ami az utóbbit illeti: a jelenlegi feltételek szerint az elszámolható költség a korábbi ötöde, vagyis 0,9 százalék, a vagyonkezelési díj pedig a 2011 előtti 0,8 százalékkal szemben 0,2 százalék. Új bevételek hiányában így a kasszák két úton finanszírozhatják működésüket: vagy jelentős tagdíjat szednek még megmaradt ügyfeleiktől, vagy alapító intézményük járul hozzá a fenntartásukhoz. Az ING magánpénztára – amely jelenleg hozzávetőlegesen 26 ezer ügyféllel rendelkezik – vélhetően a megmaradó négy kassza valamelyikébe olvadhat be. Lapunk információi szerint a négy másik, megmaradó kasszából kettő, a Horizont és a Szövetség érdeklődik a portfólió iránt. Az ügyfelek szempontjából nem hoz jelentős változást ez a fejlemény, csak annyi történik, hogy a pénzüket másik szolgáltató kezeli tovább. A beolvadás ugyanakkor nem egyszerű folyamat, akár hónapokat is igénybe vehet.

Nem az ING magánkasszája az egyetlen a magyar pénztári piacon, amelynél változások történnek. Az AXA csoport a közlemúltban jelentette be, hogy Horizont Magánnyugdíjpénztár néven – és az AXA csoport magyarországi tagvállalata anyagi támogatásával – folytatja tovább működését az AXA Magánnyugdíjpénztár. A 12100 taggal rendelkező, és mintegy 29 milliárd forint vagyont kezelő Horizont Magánnyugdíjpénztár a pénztártagok száma alapján 2013 negyedik negyedévében 19,5 százalékos részesedéssel rendelkezett az ötszereplős piacon.

A Vienna Insurance Group 2013 végén vásárolta meg az AXA Biztosító Zrt.-t. Az AXA és az AXA Magánnyugdíjpénztár ezután vizsgálták felül egymás közti kapcsolatukat, és született meg a pénztár továbbélésére lehetőséget kínáló megoldás. „A jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a magánnyugdíjkasszák gazdaságos működtetését, azonban az AXA továbbra is vállalja a magánnyugdíjpénztár fenntartásának anyagi támogatását” – fogalmazott a közlemény.

Komoly hozamok tavaly is

Bár a szabályozói környezet nem kedvez a magánkasszák fennmaradásának, az elért hozamokra egyáltalán nem lehet panasz. A megmaradt öt magánpénztár komoly reálhozamot ért el tavaly, még ha ez az egy százalékos infláció tükrében első látásra nem is lehetett nehéz feladat. A nyertes portfólió Budapest Magánnyugdíjpénztáré volt, a kassza tagjai a növekedési alappal kétszámjegyű hozamot érhettek el karácsonyig. A Szövetség (korábban Allianz) alapjai közül is a növekedési vitte el a pálmát, igaz, csak néhány bázisponttal verte meg a kiegyensúlyozott portfóliót. A többi pénztárnál – ING, AXA, MKB – a kiegyensúlyozott alapok teljesítettek a legjobban tavaly. A legalacsonyabb hozam minden pénztárnál a klasszikus portfólióknál keletkezett, de ezek hozama is 5-7 százalék között mozgott 2013-ban.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Bevétel híján csak vegetálnak a megmaradt magánnyugdíjkasszák
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 18. 10:52Dow Jones: ostrom folyik az álomhatár ellen

 • JANUÁR 17. 09:35Már tavaszra kész lehet a 2018-as költségvetés

  Nemsokára hozzálát a kormányzat az ország 2018-as költségvetésének elkészítéséhez – tudta meg a Magyar Idők a szakminisztériumtól. A büdzsé kialakítását rendszerint új adótörvény is kíséri, ez most is így lesz. Az új elemek a tervek szerint komoly csapást mérnek majd az adóadminisztrációra. A nemzetgazdasági tárca egyébként elemzi majd a tavaly meghozott gazdasági intézkedések hatását, melynek fényében az adóügyi előírások finomítására is sor kerülhet.

 • JANUÁR 16. 16:20Az MNB 250 milliárd forintot fogadott el az egy hónapos devizaswap-tenderen

  Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgynevezett finomhangoló devizaswap (kamatcsere) tendert tartott hétfőn, a jegybank az egy hónapos lejáraton meghirdetett tenderre beérkezett 393 milliárd forint ajánlatból 250 milliárd forintot fogadott el.

 • JANUÁR 16. 12:33Még több helyen fizethetünk majd bankkártyával

  Ebben az évben 30 százalékkal nő a bankkártya-terminálok száma, még több üzletben válik lehetővé a bankkártyás fizetés a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által indított támogatási programnak köszönhetően - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér