Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2014. 4. 11. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 4. 11. 11:45|Barát Mihály | Pénzügy

Bevétel híján csak vegetálnak a megmaradt magánnyugdíjkasszák

Tovább koncentrálódhat a magán-nyugdíjpénztárak piaca, hiszen újabb szereplő készül beolvadásra: így hamarosan mindössze négy kassza maradhat a piacon. A folyamat nem meglepő: a bő hatvanezres taglétszámmal működő szektor szereplői gyakorlatilag csak külső támogatás mellett tudják finanszírozni működésüket.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Rövid időn belül négyszereplőssé válhat a magyar magán-nyugdíjpénztári piac: az egyik meghatározó szereplő, az ING Magánnyugdíjpénztár is egy másik pénztárba történő beolvadás mellett dönthet – tudta meg a Világgazdaság. A döntés a pénztárak április 22-én esedékes tagi gyűlésén születhet majd meg.

A lépés a jelenlegi piaci környezetben egyáltalán nem meglepő: az év végére összesen 62 ezerre olvadt taglétszám a magyarországi magán-nyugdíjpénztáraknál, és a szabályozói környezet sem kedvez a magánkasszák fennmaradásának. Ami az utóbbit illeti: a jelenlegi feltételek szerint az elszámolható költség a korábbi ötöde, vagyis 0,9 százalék, a vagyonkezelési díj pedig a 2011 előtti 0,8 százalékkal szemben 0,2 százalék. Új bevételek hiányában így a kasszák két úton finanszírozhatják működésüket: vagy jelentős tagdíjat szednek még megmaradt ügyfeleiktől, vagy alapító intézményük járul hozzá a fenntartásukhoz. Az ING magánpénztára – amely jelenleg hozzávetőlegesen 26 ezer ügyféllel rendelkezik – vélhetően a megmaradó négy kassza valamelyikébe olvadhat be. Lapunk információi szerint a négy másik, megmaradó kasszából kettő, a Horizont és a Szövetség érdeklődik a portfólió iránt. Az ügyfelek szempontjából nem hoz jelentős változást ez a fejlemény, csak annyi történik, hogy a pénzüket másik szolgáltató kezeli tovább. A beolvadás ugyanakkor nem egyszerű folyamat, akár hónapokat is igénybe vehet.

Nem az ING magánkasszája az egyetlen a magyar pénztári piacon, amelynél változások történnek. Az AXA csoport a közlemúltban jelentette be, hogy Horizont Magánnyugdíjpénztár néven – és az AXA csoport magyarországi tagvállalata anyagi támogatásával – folytatja tovább működését az AXA Magánnyugdíjpénztár. A 12100 taggal rendelkező, és mintegy 29 milliárd forint vagyont kezelő Horizont Magánnyugdíjpénztár a pénztártagok száma alapján 2013 negyedik negyedévében 19,5 százalékos részesedéssel rendelkezett az ötszereplős piacon.

A Vienna Insurance Group 2013 végén vásárolta meg az AXA Biztosító Zrt.-t. Az AXA és az AXA Magánnyugdíjpénztár ezután vizsgálták felül egymás közti kapcsolatukat, és született meg a pénztár továbbélésére lehetőséget kínáló megoldás. „A jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a magánnyugdíjkasszák gazdaságos működtetését, azonban az AXA továbbra is vállalja a magánnyugdíjpénztár fenntartásának anyagi támogatását” – fogalmazott a közlemény.

Komoly hozamok tavaly is

Bár a szabályozói környezet nem kedvez a magánkasszák fennmaradásának, az elért hozamokra egyáltalán nem lehet panasz. A megmaradt öt magánpénztár komoly reálhozamot ért el tavaly, még ha ez az egy százalékos infláció tükrében első látásra nem is lehetett nehéz feladat. A nyertes portfólió Budapest Magánnyugdíjpénztáré volt, a kassza tagjai a növekedési alappal kétszámjegyű hozamot érhettek el karácsonyig. A Szövetség (korábban Allianz) alapjai közül is a növekedési vitte el a pálmát, igaz, csak néhány bázisponttal verte meg a kiegyensúlyozott portfóliót. A többi pénztárnál – ING, AXA, MKB – a kiegyensúlyozott alapok teljesítettek a legjobban tavaly. A legalacsonyabb hozam minden pénztárnál a klasszikus portfólióknál keletkezett, de ezek hozama is 5-7 százalék között mozgott 2013-ban.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Bevétel híján csak vegetálnak a megmaradt magánnyugdíjkasszák
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 21. 17:22Nagy változás előtt az OTP

  Közel került egy fontos montenegrói bank megvásárlásához, érdeklődik egy román és egy ukrán bank iránt, és akár Oroszországban is szívesen vásárolna bankot az OTP – nyilatkozta Csányi Sándor, a legnagyobb hazai pénzintézet elnöke a Reutersnak. A Portfolio tudósítása szerint a bank első embere azt mondta: a lakáshitelek kamatfelárának 250-300 bázispontban történő korlátozása sértené a bankok biztonságos működését. 2-3 év múlva azonban nagy változások várhatók az OTP menedzsmentjében.

 • MÁRCIUS 21. 16:38Több a kártyacsalás, kisebb a kár

  Hozzávetőlegesen 245 millió forint kárt okoztak a 2016 harmadik negyedévében elkövetett fizetési kártyás visszaélések, ami gyakorlatilag stagnálást jelent az egy évvel korábbihoz képest, egyben jelentős visszaesést is a megelőző negyedévekhez viszonyítva – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikai adataiból.

 • MÁRCIUS 21. 14:20Nőtt a biztosítók profitja

  A biztosítási adó terhét is lerázta végre magáról a biztosítási szektor, és újra a régi időket idézi a nem életág eredménye. A kötelezőn nagyot kaszálhattak a cégek, több mint a harmadával nőtt a díjbevételük.

 • MÁRCIUS 21. 08:06Kiderült, mennyi osztalékot fizet az OTP

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér