Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2012. 8. 7. 05:00|VG-összeállítás | Pénzügy » Biztosítás
Üzletfejlesztésre fordítaná a forrást a társaság

MFB-s pénzhez jut a CIG?

Alárendelt kölcsöntőke folyósításáról tárgyal a Magyar Fejlesztési Bankkal a CIG Pannónia Nyrt. – közölte tegnap a társaság. A pénzt üzletfejlesztési célok megvalósítására fordítanák. A tőzsdén jól fogadták a hírt, drágult a részvény.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. 10 éves futamidejű, piaci kamatozású, 5 milliárd forint értékű alárendelt kölcsöntőke folyósításáról tárgyal az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel – jelentette be tegnap a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A magyar tulajdonú biztosítótársaság, melynek részvényei a BÉT „A” kategóriájában forognak, a kölcsöntőkét a közép- és hosszú távú üzletfejlesztési céljainak megvalósítására kívánja fordítani. „A társaság a magyar biztosítási piac fontos szereplője, amely tőzsdei cég lévén a honi tőkepiac számára is jelentőséggel bír. Az MFB befogadta az alárendelt kölcsöntőke iránti kérelmet, és a szükséges vizsgálat után a közeljövőben döntést fog hozni az ügyben” – írja a CIG közleménye.
A piac jól fogadta a tegnapi bejelentést, hiszen a CIG Pannónia árfolyama a nyitást követően azonnal emelkedni kezdett, és délelőtt két százalék feletti pluszban is járt. Délután két óra után nem sokkal még mindig stabil, 1,6 százalékos pluszban, 257 forinton állt a részvény.
A CIG Pannónia a magyar biztosítási piac gyorsan növekvő szereplői közé tartozik: a 2008. májusban elindult biztosító 2011-re – a korrigált díjbevétel alapján – 7 százalékos piaci részesedést ért el. A CIG idei, első negyedéves gyorsjelentése viszont elmaradt az elemzői várakozásoktól, ami az árfolyam alakulásában is megmutatkozott. A társaság 1,192 milliárd forint adózott veszteséget szenvedett el az idei első negyedévben az egy évvel korábbi 678 milliós veszteséggel szemben.
A CIG 5,678 milliárd forint bruttó díjbevételt ért el 2012 első három hónapjában, míg egy évvel korábban 7,896 milliárd forint volt a bevétele. Ebből 4,839 milliárd forint a befektetéshez kötött életbiztosítások, 56 millió forint a hagyományos életbiztosítások, 783 millió forint a nem életbiztosítások bruttó díjbevétele. A csökkenést az új értékesítések és eseti díjbevételek alacsonyabb volumenével magyarázta a menedzsment hozzátéve: a pénzügyi-gazdasági válság nagymértékben csökkentette a lakosság rendelkezésre álló elkölthető jövedelmét, ami a biztosítási piacot is negatívan befolyásolja. A végtörlesztés szintén nem tett jót, hiszen mérsékelte az ügyfelek megtakarítási lehetőségeit.
A költségcsökkentési törekvések viszont a számok tanúsága szerint eredménnyel jártak a CIG-csoportnál. A működési költségek 3,145 milliárd forintot tettek ki az egy évvel korábbi 4,464 milliárdhoz képest. Ezen belül az idei első negyedévben 2,236 milliárd forint volt a szerzési költség, és 909 millió forintot tett ki az igazgatási költség.
Az első negyedévi 3,09 milliárd forint állománydíjú új értékesítésből 2,1 milliárd forint az általános biztosítások (elsősorban kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás és casco) állománynövekedése, 940 millió forint a befektetési egységhez kötött életbiztosítás, és 42 millió forint hagyományos életbiztosítás volt. Tavaly ugyanebben az időszakban az új értékesítés állománydíja 3,5 milliárd forint volt, és az értékesítés nagy része, 3,26 milliárd forint befektetési egységhez kötött biztosítás volt.
A 2012 első három hónapjában eladott életbiztosítási szerződéseknél a Brokernet-csoport termelésének aránya csökkent, 56 százalékot ért el, amelyből 46 százalék kapcsolódik a magyarországi értékesítéshez.

Az Allianz húzta a profitot

A tavalyi év nem sikerült túlzottan jól a hazai biztosítási szektornak, bár a cégek adózott eredménye a 2010-es nyolcszorosára, 15,5 milliárd forintra ugrott. Ez nem volt meglepő, hiszen két évvel ezelőtt a hatalmas viharkárok és a derült égből villámcsapásként érkezett különadó több piaci szereplőt is veszteségessé tett. Hiába lett viszont szebb tavaly az iparági eredmény, az egyedi beszámolók szerint csak kevés biztosítónak sikerült érdemben növelnie a nyereségét. A díjbevételek alapján tíz legnagyobb biztosító számait vizsgálva a legnagyobb nyereségnövekedés a piacvezető Allianznál következett be, amely a bázisidőszaki veszteség után 14,6 milliárd forintos nyereséget produkált.
Ami a díjbevételeket illeti, szintén nem sikerült túl jól a legtöbb biztosító számára a 2011-es esztendő. A top 5 biztosító közül mindegyiknek csökkent a díjbevétele.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
MFB-s pénzhez jut a CIG?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér