Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 15. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 15. 06:30|Csabai Károly | Pénzügy

Gyengén kezdtek a letelepedési kötvények

Amilyen erős volt a letelepedési kötvények eladása 2015 végén, olyan gyéren alakult ez év elején.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mindössze 24 letelepedési kötvényt értékesített az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) januárban, szemben az egy hónappal korábbi 1446-tal – tájékoztatta a Világgazdaságot az ÁKK. Annak alapján, hogy a magyarországi letelepedési engedélyhez legalább 300 ezer euró értékben kell jegyezni az ötéves lejáratú, egyenként 50 ezer eurós névértékű kötvényekből, csak négy külföldi vásárolhatott, szemben a tavaly januári 75-tel.

A program 2013-as indulása óta kötvényt jegyzők 85 százaléka kínai. Ők az öt közvetítő közül az ázsiai országra szakosodott Hungary State Special Debt Fundon (HSSDF) keresztül vásároltak, eddig összesen 2764-en – közölte lapunkkal Lian Wang, a HSSDF vezérigazgatója. A kötvényekért kifizetett mintegy 730 millió euróból csak közel 650 millió folyt be az államhoz, a maradék 80 millió a HSSDF-et gazdagította, de ez az összeg öt évre vetítve keletkezik – tette hozzá Wang. Az ÁKK ugyanis a letelepedési kötvényeket névérték alatt bocsátja ki (a 250 ezreseket 221 ezer, a 300 ezreseket 271 ezer eurón), de a lejáratkor a névértéket fizeti ki. A különbözet a közvetítők haszna, amit megfejel, hogy ők a kötvényt vásárló külföldiektől korábban 40 ezer, tavaly óta már 45 ezer eurós kezelési költséget is elkérnek.

A HSSDF bevételeinek közel 75 százalékát teszik ki a papírok közvetítésével járó közvetlen és azonnali marketingköltségek. Három irodát tartanak fenn – Pekingben, Hongkongban és Budapesten –, több mint száz kínai városban közel kétszáz marketingpartnerrel dolgoznak, akik ezernél több alkalmazottat foglalkoztatnak, és eddig több száz népszerűsítő rendezvényt tartottak.

Ám a Direkt36 nevű portál szerint a HSSDF-nek arra is futhatta, hogy befektessen Budapesten. Például az Andrássy út és az Izabella utca sarkán álló Avenue Gardens nevű exkluzív komplexumban vett tavaly júliusban több tucat lakást és üzlethelyiséget (melyek az épület területének több mint a felét teszik ki), a hozzájuk tartozó tárolókkal és garázsrészekkel együtt. A lakások jelenlegi, négyzetméterenként körülbelül 2000 eurós eladási ára alapján a vevő 2,8 milliárd forintot szurkolhatott le.

A cégbírósági adatok szerint az ingatlanokat megvásárló Avenue Garden Holding Kft. két tulajdonosa közül 70 százalékot a Hungary Real Investment Ltd. birtokol, 30-at pedig az ABC International Kft.-n keresztül a Hungary Immigration Consulting Ltd. E két cég tulajdonosainak kiléte az iratokból nem állapítható meg. Lapunknak Wang cáfolta, hogy a kft. mögött a HSSDF áll, azt állította, ők csak közvetítettek kínai magánbefektetőknek. „Számunkra ugyanis az is fontos, hogy közvetítésünkkel egyre több kínai befektető invesztáljon Magyarországon” – hangsúlyozta Wang, aki a befektetők kilétét személyiségi jogokra hivatkozva nem fedte fel.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Gyengén kezdtek a letelepedési kötvények
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 29. 16:29Beérhet a vízrészvény

  Egyre többen mondogatják manapság, hogy nemsokára a víz lesz az egyik legfontosabb árupiaci termék a börzéken. Ezen a területen a FuturAqua úttörőnek számít

 • MÁRCIUS 29. 05:00Készül a nagy bankeladás Csehországban

 • MÁRCIUS 29. 05:00Vihar előtti csönd honol a font piacán

  Az Egyesült Királyság kormánya ma várha­tóan hivatalosan is elindítja a szigetország kilépését az unióból. A font piacán mára komolyabb mozgás nem várható, hosszabb távon azonban messze nem ilyen egységes a kép

 • MÁRCIUS 28. 11:43Szögletes az új egyfontos érme

  A királyi pénzverde - Royal Mint - ismertetése szerint a tizenkét oldalú érme számos olyan biztonsági elemet tartalmaz, amelyek szinte lehetetlenné teszik a hamisítást.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér