Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2015. 8. 16. 20:14|Utolsó módosítás: 2015. 8. 17. 06:45|Barát Mihály | Pénzügy

Három jelzálogbank jöhet

A jelzáloglevelekre vonatkozó, 2016 őszétől hatályos szabályozás nyomán három új szereplő megjelenésére lehet számítani a jelzálogbanki piacon. Bár eddig hivatalosan csak az Erste Bank jelentette be, hogy leányt alapít – a többi szereplő kommunikációja szerint még vizsgálja lehetőségeit –, az MKB-tól és a K&H-tól lenne leginkább várható hasonló lépés.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A jelzálogbank alapítására leginkább esélyes hat nagybank közül végül három tehet ilyen lépést, ami már bőven elég lesz az új jegybanki szabályozásnak való megfeleléshez: a szándékát már korábban jelző Erste Bank mellett az MKB-tól és a K&H-tól lehet leginkább ilyen lépésre számítani – értesült lapunk.

Az Erste Bank a hónap elején jelentette be, hogy beadja az MNB-hez jelzálogbank-alapítási kérelmét. „Egy szakosított hitelintézet alapítása hosszú és összetett folyamat, ezért annak érdekében, hogy időben felálljon az új jelzálogbank, az összes személyi és tárgyi feltételt elő kell készíteni, és 2016. október 1-jéig a forrásbevonásnak is le kell zajlania” – közölte a hitelintézet. Az Erste ugyanakkor még egyedül van az alapítási szándékának bejelentésével: az öt másik, potenciálisan leginkább érintett nagybank (Budapest Bank, CIB, K&H, MKB, Raiffeisen) közül még egyik sem foglalt egyértelműen állást, leszámítva a CIB Bankot, amely az MTI-vel a közelmúltban azt közölte, hogy egyelőre nem tervezi jelzálogbank alapítását, az érintett szabályozói követelményeknek megfelelés érdekében más megoldásban gondolkodik.

A K&H Banknál pénteken lapunk érdelődésére közölték: folyamatosan figyelik a jogszabályi kötelezettségnek való megfelelésüket, ám a K&H Banknál még nincs döntés saját jelzálogbank alapítására vonatkozóan. Nem foglalt még egyértelműen állást a kérdésben a nemrég állami tulajdonba került MKB sem, ám nehéz lenne elképzelni, hogy kimaradna a mostani hullámból. Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója az MTI-nek nemrég azt nyilatkozta: stratégiai jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy az MKB aktív szereplőként jelenjen meg a jelzálogbanki piacon. Ezt lehetőség szerint többségi tulajdonosként, partnerbankokkal együttműködésben valósítanák meg, de nem zárják ki az egyszemélyes alapítást sem. Egyelőre keresik a legjobb megoldást, de hamarosan megszületik a döntés.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete szerint minden olyan magyarországi bank, amely jelzáloghitelezést folytat, köteles 2016. október 1-jétől hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában finanszírozni. Az új eszközt, a jelzáloghitelfinanszírozás-megfelelési mutatót (JMM) a lakossági jelzáloghitel fedezete mellett kibocsátott forintértékpapírok és a jelzáloghitelek fedezetével nyújtott forintrefinanszírozási hitelek, illetve az éven túli hátralévő lejáratú lakossági forint-jelzáloghitelek nettó értékének hányadosaként számítják ki, konszolidált szinten.

Megugorhatnak a jelzáloglevelek

A magyarországi jelzálogbanki piacon jelenleg három szereplő működik: az FHB Jelzálogbank, az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank. Mérlegfőösszege alapján az OTP-leány a legnagyobb, 2013 végén a három bank együttesen nagyjából 1950 milliárd forintos eszközállománnyal rendelkezett. Az MNB szabályozása nyomán ugyanakkor a jelzálogbankok számának növekedése mellett növekszik majd a jelzáloglevelek jelentősége is a magyar értékpapírpiacon. A júniusra kimutatott, 1057 milliárd forintnyi állomány akár 30 százalékkal is emelkedhet, és nőhet a háztartások kezén lévő – jelenleg alig több mint 20 milliárd forintos – állomány nagysága is.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Három jelzálogbank jöhet
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 23. 08:42Mi történik a piacokon az elnökválasztás után?

  Ha a két szélsőséges jelölt jut tovább, atombomba robbanhat hétfőn a piacokon. A Világgazdaság körkérdésére elemzők válaszolnak.

 • ÁPRILIS 23. 08:00Franciaország: négy esélyes a hétvégén

  Az utolsó pillanatban is születhet meglepetés a francia elnökválasztáson. A piacok Macron vagy Fillon továbbjutását jól fogadnák, de a szélsőséges, euróellenes jelöltek győzelme esetén gyengülhet az európai fizetőeszköz és az állampapír, sőt a részvények is.

 • ÁPRILIS 22. 16:34Hatalmas bérkülönbség az egyes szektorok között

  A munkaerőhiány is hozzájárult a bérek elmúlt időszakbéli emelkedéséhez, amit a kormányzati intézkedések is segítettek.

 • ÁPRILIS 22. 11:30Álom maradt a bankkártya gyűjtő kártya, becsődölt a Plastc

  Ugyan közösségi finanszírozással és előrendelésekkel majdnem 10 millió dollárt gyűjtött be, alig 3 év alatt mégis bedőlt a Plastc nevű startup vállalkozás. Ezzel az előrendelők és a támogatók pénze is elveszett.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér