Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2011. 11. 11. 10:24|Utolsó módosítás: 2011. 11. 11. 10:33|Világgazdaság Online - Hornyák József | Pénzügy » Hitel

A közmunkából nyomorszinten lehet megélni – Szakértői interjú

A tervezett 400 hitel helyett, ha minden a terv szerint alakul, akkor 200-at tud kihelyezni a „szegények bankja” néven ismert Kiútprogram Közhasznú Nonprofit Zrt. a kísérleti program keretében. Molnár György, a cég igazgatóságának tagja, egyben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közgazdaságtudományi Intézetének (KTI) főmunkatársa a Világgazdaság Online-nak elmondta, jelenleg a hitelek 25 százalékán látszik, hogy nem fog működni. A Kiútprogram mélyszegénységben élő embereknek, elsősorban romáknak, segít mikrohitelekkel a Raiffeisen Bankon keresztül. Szerinte diszkrimináció, hogy az egyéni vállalkozókra nem alkalmazhatók a járulékkedvezmények. Fazekas Bálint, budapesti mentor pedig elmondta, hogy a nehézségek ellenére sem törik meg az ügyfelek lelkesedése, mert ki akarnak törni a szegénységből.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Világgazdaság Online: Egy éve helyezte ki az első hitelét a szegények bankja néven ismert Kiútprogram. Milyen eredményekről tudnak beszámolni a kihelyezett hitelek kapcsán?

Molnár György: Eddig összesen 86 hitelt helyeztünk ki, döntő többségében romák számára. Jelen pillanatban azt mondhatjuk, hogy az ügyfelek negyedéről látszik, hogy nem sikerült a vállalkozás. Két szakaszra osztható a folyamat. Az első hitelkihelyezések tavaly szeptember és december között történtek meg. Télen nagyon komoly válságba kerültek az ügyfeleink, amelynek több oka van. Legfontosabbak a külső körülmények változása, és ebben az időszakban a közfoglalkoztatás megszüntetése hirtelen, lökésszerűen csökkentette a fizetőképes keresletet a legszegényebb településeken.

Hirtelen olyan helyzet állt elő a tél közepén, hogy családok 28 500 forintos bérpótló juttatásból keltett, hogy megéljenek. Ez azt jelentette, hogy egyáltalán nem volt fizetőképes kereslet. A gazdasági növekedés a vártnál alacsonyabban alakult, így a nem mélyszegénységben élők vállalkozásainak egy része is bedőlt. Összességében a gazdasági válság, a növekedés megállása és a közfoglalkoztatás leállása miatt a romák által lakott területeken a jövedelem kifutott. Pár hónapra leállítottuk a további hitelek kihelyezetését, ameddig feldolgoztuk a tapasztalatokat. Még mindig sok problémával kell szembenézni, de újra tudtuk indítani a hitelkihelyezéseket.

Bár a magyar használatban elterjedt, nem szeretjük a "szegények bankja" elnevezést. Egyrészt nem vagyunk bank, a Raiffeisen Bank - társadalmi felelősségvállalás keretében - helyezi ki a hiteleket, de a döntéseket a Kiútprogram hozza meg. Másrészt ez a program éppen a nyomorból való kitörésre igyekszik lehetőséget teremteni, és nem a szegények pénzszükségletéből csinál üzletet.

Világgazdaság Online: Mikor indult újra az új csoportok szervezése, illetve az új hitelek kihelyezése?

Molnár György: Májusban tudtuk elkezdetni az új csoportok szervezését és új hitelek kihelyezését. Legfontosabb következtetésünk az volt az ügyfélkör kiválasztásánál, hogy nagyon fontosak a vállalkozói készségek, és az, hogy az ügyfélnek legyenek még társadalmi kapcsolatai, ne legyen környezete végletesen szegregálódva.

Világgazdaság Online: Nem is történt hitelkihelyezés a legszegregáltabb körzetekben?

Molnár György: De. Az elején éppen az volt a helyzet. Ez volt túlsúlyban. Kiderült, hogy ez nem működik elég jól, és a legszegregáltabbaknál egy picit magasabbra kellett célozni, olyan ügyfeleket keresni, akiknek vannak aktív kapcsolódási pontjai a cigánytelepen kívül is. A nem mélyszegénységben élő emberek között is vannak olyanok, akiknél hiányzik a kockázatvállalás, a hirtelen döntésképessége, illetve inkább alkalmazotti típusúak. A program elején a lelkesedés elfedte azt, hogy az illető nem biztos, hogy vállalkozói alkat.

Világgazdaság Online: És számos nehézséggel is szembe kellett nézni. Például, OKJ-s képesítés kell a vállalkozáshoz, és adósságot sem szabad halmozni...

Molnár György: Ez egy nagyon komoly gond. Az OKJ-s képesítés hiánya miatt sokan kimaradtak, hiszen nem volt mód arra, hogy vállalkozói igazolványt kapjanak. A tapasztalataink sem voltak jók a  felnőttképzés, átképzés jelenlegi rendszerével kapcsolatban. Sokan szerepeltek a KHR-listán is, azonban nem is feltétlenül az adósság összege számít, hanem a különböző adósságok száma, illetve a létrejöttük módja. Más a helyzet, amikor valaki felvett egy hitelt, mert megszorult, és más az, aki számos hitelt vett fel, de a szándék sem volt, hogy visszafizesse.

Összességében picit újragomboltuk a program módszereit és az ügyfélkiválasztás módját. Májusban újraindulva az új ügyfelekkel úgy látjuk, hogy a dolog hatékonyabban működik. Azonban nem hallgathatom el, hogy van egy szezonális ciklus. A kereskedésen kívül jellemzőek a mezőgazdasági vállalkozások, amelyek ciklikusak, a telek az igazán nehezek.

Világgazdaság Online: A Start-kártya kérdésében sikerült eredményeket elérni?

Molnár György: A Start-kártyáról szóló törvény minket érintő része arról szól, hogyha valaki tartós munkanélküli, akkor a foglalkoztató – különösen, ha halmozottan hátrányos kistérségben él a foglalkoztatott – számára elengedik a járulékfizetést az alkalmazott után. Ez a törvény számunkra teljesen érthetetlen okból nem vonatkozik az egyéni vállalkozókra és őstermelőkre. Az egyéni vállalkozó kétféle járulékot fizet: egyet, mint saját alkalmazója, egyet pedig úgy, mint alkalmazott. Mi a járuléknak csak  a vállalkozói részéről beszélünk. Az, hogy a törvény nem vonatkozik az egyéni vállalkozókra nyilvánvalóan versenyhátrányt is jelent.

A program eleje óta folynak tárgyalások arról, hogy megváltoztassák a törvényt. Még a Bajnai-kormány idején kezdődtek a tárgyalások, de nem sikerült elérni a módosítást. Viszont abban megállapodtunk, és szerződést kötöttünk arról, hogy egy évre odaadják a járulék összegét készpénzben. Mi ezt a pénzt továbbítottuk a vállalkozóinknak, amelyet ők végül befizettek. Az összeg nem minket támogatott, még azt sem mondanám, hogy a vállalkozóinkat, csupán megteremtette az esélyegyenlőséget. Az új kormány felülvizsgálta a támogatásokat, de végül ez év májusáig ők is biztosították a vállalkozói járulékfizetéshez szükséges összeget.

Világgazdaság Online: Az új kormánnyal is tárgyalnak?

Molnár György: Jelenleg több kormányzati szervvel is tárgyalunk. Az említett szerződés korábban a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz tartozott, most a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz került át. A törvénymódosítás kérdése azonban nyilvánvalóan nem a NEFMI-hez, hanem az Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik. Egy másik, vállalkozásfejlesztési támogatási szerződés pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozik, velük most reménykeltő megbeszélések zajlanak. Ott van még a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága is. Igazán komolyan, a maga teljességében senki nem foglalkozik ezzel a kérdéssel a szervek közül. Elkészítettünk egy törvénymódosítás-tervezetet, amelyben az áll, hogy a Start-kártya hatálya kiterjedjen egyéni vállalkozókra is.

Azt számoltuk ki, hogy az ügyfelek valamint a Kiútprogram befizetései egy picivel meghaladták az állami támogatásokat. Ugyan az EU 1,4 millió euróval támogatta a programot, de ha a magyar államháztartás szempontjából nézzük, akkor a program nullszaldós.

Világgazdaság Online: Ez egy kísérleti program, látnak-e esélyt arra, hogy ez egy nagyobb program keretében tudjon majd működni? 400 hitel kihelyezését tervezték a kísérleti programban.

Molnár György: Az eddigi tapasztalatok alapján érdemes ezt a programot folytatni. Egy gazdasági növekedési periódusban különösen alkalmas lehet a társadalmi felzárkózásra, integrálódásra. Nagy probléma a finanszírozás. Nem fogjuk tudni elérni a kitűzött 400-as számot. Ha nem látjuk a finanszírozás folytatását, nem tudunk további hiteleket kihelyezni. Most novembertől leállítottuk az új csoportok szervezését, már csak azokkal foglalkozunk, akik a már megalakult csoportban még nem kaptak hitelt, illetve ahol már korábban összeállt a csoport. Új településeken már nem hirdetjük meg a programot. Most úgy látjuk, ha minden rendben megy, akkor 200 hitelkihelyezésig fogunk eljutni.

Ez egy komplett programmá tudna válni, ha lenne egy állami szándék. Meglepő módon a szlovák politikusok érdeklődnek a Kiútprogram iránt. Tartottam konferenciaelőadást Pozsonyban, és ennek kapcsán jelentkeztek az illetékes szlovák minisztérium szakpolitikusai. Olyan mélyen érdeklődtek a program részletei iránt, ahogy Magyarországon még senki, pedig itt több előadást tartottam a témában.

Világgazdaság Online: Most újra beindul a közfoglalkoztatás. Az Önök ügyfelei nem gondolják azt, hogy inkább elmenjenek közmunkásnak, mint a vállalkozást válasszák?

Fazekas Bálint: Akikkel én dolgozom már hosszú időt töltöttek a csoportban. Rettentő kitartás kell végigcsinálni a programot. Én azt gondolom az ügyfeleimről, hogy nem más alternatíván gondolkoznak, hanem ezt szeretnék csinálni. Bíznak abban, hogy beindul a vállalkozás, és vállalkozóként gondolkodnak.

Molnár György: A közmunkából nyomorszinten lehet megélni, de egy biztos pénz. A mi ügyfeleink azok, akik ebből ki akarnak törni. A közmunka semmin nem változtat, az csak arra elegendő, hogy nem hal éhen az ember. Azoknak az embereknek, akik ki akarnak törni a mélyszegénységből, jelenleg Magyarországon nagyon kevés esély kínálkozik a Kiútprogramon kívül.

Világgazdaság Online: Milyen változásokat okozhat például az új köznevelési törvény? Például a tankötelezettség 18 évről 16 évre való csökkentése. Ez hosszabb távon befolyásolhatja-e a programot?

Molnár György: Az igazság az, hogy a képzettség hiánya nagyon befolyásolja a programot. Számos ügyféllel azért nem tudunk szerződni, mert nincs meg a szükséges iskolája. A minimum az OKJ-s képzés lenne. Azt látjuk, hogy azok az ügyfeleink teljesítenek jobban, akik érettségit adó középiskolába járatják a gyerekeiket. A számítógéphasználat a legszegényebbek körében is terjed és nagyon fontos eszköze lehet a kitörésnek. A tankötelezettségi korhatár csökkentése azt sugallja az ügyfeleinknek is, hogy nem olyan fontos a tanulás. Ennek hosszabb távon negatív hatása lesz.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A közmunkából nyomorszinten lehet megélni – Szakértői interjú
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. Remete2011. 11. 11. 15:55

  Nevetséges kényszermunka az egész.Innen biztos hogy senki sem kerül be a rendes értékteremtő munka világába.Ráadásul sokba is kerül a költségvetésnek.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A közmunkából nyomorszinten lehet megélni – Szakértői interjú


  Nevetséges kényszermunka az egész.Innen biztos hogy senki sem kerül be a rendes értékteremtő munka világába.Ráadásul sokba is kerül a költségvetésnek.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. lényeglátó2011. 11. 11. 15:12

  Hát nőgyógyász, sebészorvos, bankelnök, munkakörbe nem alkalmas a magas 4.-5 általános iskolával, börtönegyetemmel!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A közmunkából nyomorszinten lehet megélni – Szakértői interjú


  Hát nőgyógyász, sebészorvos, bankelnök, munkakörbe nem alkalmas a magas 4.-5 általános iskolával, börtönegyetemmel!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 21. 12:42Kevesebb a mínuszos lakossági számla

  Egyre kevesebb új folyószámlahitelt vesznek fel a háztartások: 2017 első két hónapjában összesen 565 milliárd forint értékben vették igénybe kereteiket, ami 14,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

 • ÁPRILIS 20. 07:03Biztosra mennek a lakáshitelesek

  A lakáshitelt felvevő ügyfeleknek nagyjából már 60 százaléka éven túli kamatfixálású konstrukciót választ, annak ellenére, hogy ezek ára érezhetően magasabb a változó kamatozású vagy éven belüli kamatperiódusú kölcsönökhöz képest.

 • ÁPRILIS 19. 14:16Kevés lehet az ingyenhitel a társasházak rohamához

  Megjósolhatatlan, hogy belevágnak-e majd a felújításba a hétfőtől pályázható európai uniós ingyenhitelből azok a társasházak, amelyek az eddigi vissza nem térítendő támogatásokra sem mozdultak rá.

 • ÁPRILIS 16. 12:03Agrárhitelezésben erősítene az MKB Bank

  Tavaly év végén a magyar mezőgazdaság hitelállománya mintegy 560 milliárd forint volt a Földművelésügyi Minisztérium adatgyűjtése alapján, ide értve az egyéni és társas vállalkozásokat is, a hitelállományból az MKB Bank 8-10 százalék közötti piacrésszel bír, ám tekintettel az agrárágazat várható finanszírozási igényének növekedésére - figyelembe véve a speciális igényeket is - az agrárhitelezési üzletágat fejleszteni kell - közölte az MKB Bank.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér