Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 22. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 22. 06:25|Barát Mihály | Pénzügy » Hitel

Néhány tízmilliárdnyi devizahitel maradt

Nagyjából 3500 milliárd forintnyi lakossági devizahitel tűnt el a piacról tavaly a forintosítás nyomán. A háztartások devizában nyilvántartott tartozásai 60 milliárd forint alá csökkentek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nulla közelébe sikerült leszorítani a lakosság devizakitettségét az idegen fizetőeszközben nyilvántartott hitelek forintosítása nyomán: a háztartásoknál lévő devizahitelek állománya a 2014. decemberi 3553,3 milliárd forintról 53,5 milliárdra csökkent. A jegybank adatai szerint leginkább a jelzálogalapú kölcsönök átváltása járult hozzá a devizahitelek eltűnéséhez: a lakáshiteleknél egy év alatt 1744,2 milliárdról 6,7 milliárd forintra, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig közel 1600 milliárdról 14,8 milliárd forintra esett vissza a lakosságnál és egyéni vállalkozóknál lévő hitelek mennyisége.

A devizaalapú jelzáloghitelek mennyiségének drasztikus zsugorodása persze nem meglepő, hiszen egyrészt azoknál a válság előtti időszakban óriási tételek halmozódtak fel, másrészt a forintosítás ezeknél nem volt önkéntes alapú. Utóbbi azt jelenti, hogy az érintett, svájcifrank-alapú kölcsönt fizető adós csak akkor maradhatott meg az eredeti konstrukciónál, ha a törlesztőrészlete nem éri el az igazolható havi jövedelmének a 10 százalékát – 400 ezer forintos jövedelem felett 15 százalék volt a limit –, vagy annyi devizában termelődő jövedelemmel rendelkezik, amely meghaladja a törlesztési kötelezettség mértékét.

Emellett azok is a devizahitel mellett maradhattak, akiknek 2020 végéig lejár a hitelük, vagy a forintosítás nyomán magasabb kamatszinttel kellett volna szembesülniük. Mindezek alapján csak egy nagyon szűk csoportnak volt adott a lehetősége arra, hogy maradjon az eredeti konstrukcióban, és persze nyilván akadtak bőven olyan adósok is, akik – bár megfeleltek a feltételeknek – önkéntesen a forintosítás mellett döntöttek.

Az ingatlanfedezet mellett nyújtott hiteleken kívül viszont – az önkéntes átváltás ellenére – szintén drasztikusan visszaesett a devizában fennálló tartozások mennyisége, ám itt – a rövidebb futamidők miatt – maguktól is elég szépen olvadtak a még aktív állományok. A személyi kölcsönöknél például a 2014 végi, 26,3 milliárdos mennyiséget 3,5 milliárd forintra sikerült leküzdeni, míg a gépjárműhiteleknél a 144,6 milliárd forintos állomány 3,5 milliárdra zsugorodott össze. Az áruvásárlási hiteleknél ugyanakkor már nem igazán volt gyakorlati jelentősége a forintosításnak, hiszen a rövid futamidők miatt a még élő hitelek maguktól is kezdtek kifutni: ennek eredményeként ennél a kölcsönfajtánál mára elmondható, hogy már gyakorlatilag nem létezik belőle élő devizaalapú szerződés Magyarországon.

Az egyetlen kivételt a drasztikus visszaesés alól a forintosítás hatálya alá nem tartozó folyószámlahitelek jelentik, hiszen azoknál még tavaly decemberben is 5,3 milliárd forintnyit tartott nyilván az MNB, szemben az egy évvel korábbi 8,5 milliárddal. Ez ugyanakkor nem túlságosan meglepő, hiszen deviza-folyószámlahitelt eddig is csak azoknak volt praktikus igénybe venni, akiknek értékelhető jövedelmük származik idegen fizetőeszközökből is.

A még megmaradt, néhány tízmilliárdnyi devizahitel összetétele ugyanakkor nem változott sokat: a legtöbb kölcsöntípusnál a svájcifrank-alapú tételek adják az oroszlánrészt, talán csak a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél nagyobb az átlagnál az euróban nyilvántartott hitelek aránya.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Néhány tízmilliárdnyi devizahitel maradt
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 28. 08:59Egyre többen vesznek fel újra lakáshitelt

  Ahogy az ingatlanpiac beindult az elmúlt két év során, úgy húzta ki a lakáshitelfelvételi kedvet is a válság utáni időszak tetszhalott állapotból – áll a Balla Ingatlaniroda sajtóközleményében.

 • MÁRCIUS 27. 14:39Szeretik a cégek a nullás kamatú hitelt

  Egyre több cég érdeklődik a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó európai uniós hitelprogramok iránt - közölte a Budapest Bank.

 • MÁRCIUS 27. 12:19Ösztöndíjprogramot hirdet a Diákhitel Zrt.

  Másodszorra hirdeti meg ösztöndíjprogramját a Diákhitel Központ Zrt., a tizennégy nyertes havi 70 ezer forintot kap a 2017/18-as tanévben, a jelentkezési határidő május 26-a - jelentette be a társaság vezérigazgatója hétfőn Budapesten tanulók előtt, egy tehetségnapi rendezvényen.

 • MÁRCIUS 24. 06:30Fogy az átütemezett hitel

  Csaknem negyedével csökkent tavaly az átstrukturált hitelek mennyisége a hitelintézeti szektorban, emellett egyre kisebb az újra késedelembe eső ügyfelek aránya is.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér