Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 9. 7. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 9. 7. 06:25|Herman Bernadett | Pénzügy » Hitel

Több kölcsönt vesznek fel a cégek külföldről, mint Magyarországról

A cégek alig vettek fel hitelt az idén, a kölcsönök állománya 11 éves mélypontra süllyedt. Külföldről, más cégektől veszik fel a hitelt a vállalkozások.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Bár komoly erőfeszítéseket tesznek a bankok és az állam is, a vállalati hitelezés az idén eddig nem pörgött fel. A vállalatoknál a nettó hitelkihelyezés az év első hét hónapjában a jegybank adatai szerint mindössze 43 milliárd forint volt, így a teljes hitelállományuk július végére 5821,2 milliárd forintra csökkent. Utoljára 2005-ben volt ennyire alacsony a cégek hitelállománya. A kis- és középvállalatok hitelei sem bővülnek igazán. A legújabb, félévi adatok szerint a hitelintézeteknél lévő kkv-hitelállomány alig érte el a 3600 milliárd forintot, vagyis március óta csaknem 90 milliárd forinttal csökkent. Ezt a képet valamelyest árnyalja, hogy a hitelintézeti fióktelepeknél viszont nőtt a kkv-hitelek volumene. Június végén több mint 151 milliárd forint volt a teljes állomány, 21 milliárddal több mint márciusban. Az év eleje óta mindenesetre így is nagyjából 4 százalékkal esett vissza a kkv-hitelek összmennyisége.

A hitelszerződések értékét nézve azért valamivel jobb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt. Az idén az első hét hónapban 812 milliárd forinthitelt és 346 milliárd forintnyi euróhitelt vettek fel a magyarországi cégek, ez valamivel több, mint tavaly ilyenkor. A forinthiteleknél körülbelül 6,5 százalékos növekedés van a piacon, az új eurós vállalati hitelek mennyisége nagyjából stagnált. A kölcsönök döntő részét továbbra is a nagyobb cégek veszik fel, a forinthitelek több mint háromnegyedét és az euróhitelek kilenctizedét ugyanis egymillió euró fölötti szerződésekben helyezik ki.

A vállalkozások új gépeket is finanszíroznak hitelből, lízingből. fotó: Földi D. Attila
A teljes nemzetgazdaságot nézve egyébként nem csökken a vállalatok hitelállománya. A cégek a jelek szerint csupán a hazai bankhiteltől idegenkednek. A jegybank utoljára március végén összesítette, mennyi hitel van a vállalati szektorban, akkor összesen 28 720 milliárd forint körül volt ez a volumen. Vagyis a cégek hiteleinek mindössze az ötöde hazai banki kölcsön. Lényegesen több hitelt vesznek fel a vállalkozások más cégektől, ezek mennyisége már 8400 milliárd forint fölött van. Szintén népszerű a külföldi banki hitel, a magyar cégeknek több mint 12 ezermilliárd forintnyi tartozásuk van külföldi hitelintézeteknél.

A magyarországi banki hitelezés visszaesésében szerepet játszhat, hogy a jegybank Növekedési Hitelprogramjának (NHP) harmadik szakasza jóval kisebb léptékű eddig, mint a korábbi két ütem volt. A programban részt vevő hitelintézetek július végéig csupán 154,2 milliárd forintnyi szerződést kötöttek, a kihelyezett összeg pedig a 100 milliárd forintot sem érte el. Ez viszonylag kicsi ahhoz képest, hogy a tavaly év végén kétszer 300 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg a programot. Szintén visszavetheti a vállalatok hitelfelvételi kedvét, hogy sok cég remél az idén uniós támogatást, emellett kamatmentes visszatérítendő támogatást az úgynevezett MFB Pontokon.

Elindult a kamatmentes hitelezés az MFB Pontokon

Szeptembertől már 289 MFB Ponton várják a vállalkozásokat. A napokban pedig megkezdődött az első, nullaszázalékos kamat mellett elérhető uniós hitel folyósítása is – közölte az MFB Magyar Fejlesztési Bank. A „Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitel” iránt, amelynek keretösszege 44 milliárd forint, töretlen az érdeklődés. Az első hitelt az FHB Bank szegedi, Széchenyi téri bankfiókjában működő MFB Pontja szolgálta ki, a kölcsönt felvevő cég gépvásárlásra igényelte a hitelt. A Takarékbank Zrt., a B3 Takarék Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. kijelölt fiókjaiban lehet egyelőre ilyen hitelt igényelni, a rögzített hitelkérelmek összege meghaladja a tizennyolcmilliárd forintot.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Több kölcsönt vesznek fel a cégek külföldről, mint Magyarországról
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 07:00Egyre olcsóbb az autólízing

  Egyre kedvezőbb feltételekkel lehet magánszemélyként lízinggel finanszírozott új autót vásárolni: a most futó akciókban három százalék alatti teljes hiteldíjmutató (thm) mellett is kínálnak konstrukciókat a pénzügyi szolgáltatók.

 • ÁPRILIS 27. 12:53A nagy ugrás: a hiteleket vissza is kell majd fizetni

 • ÁPRILIS 27. 11:27Vida József: a nulla százalékos hitelre várnak a vállalkozások

  Kevés hiteligény érkezik a bankokhoz, pedig a pénzintézetek mindent és mindenkit finanszíroznak. Az a tapasztalat, hogy mindenki nulla százalékos hitelt szeretne kapni és ezért nagyon nehéz helyzetben vagyunk mi is - mondta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciáján.

 • ÁPRILIS 26. 12:37Csökkent a fertőzött hitelállomány az eurózónában

  Az eurózónás bankok előreláthatóan szigorítanak majd a vállalati hitelezés feltételein, a forráskihelyezés ennek ellenére bővülni fog, köszönhetően a rekordalacsony kamatkörnyezetnek – tette közzé felmérését tegnap az Európai Központi Bank (EKB).

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér