Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 10. 4. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 10. 4. 13:17|Herman Bernadett | Pénzügy » Hitel

Viszik az euróhitelt

Az új vállalati euróhitelek mennyisége alig emelkedett az idén. A kkv-k azonban több egy éven túli devizahitelt vettek fel, mint tavaly. Főleg az ipari cégek keresik a külföldi valutában történő finanszírozást.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Akárcsak a kivitel, az euróhitelezés is nőtt valamelyest az idén. A jegybank adatai szerint a magyarországi vállalatok több mint 430 milliárd forintnyi értékben vettek fel új euróhiteleket január és augusztus között, ez csaknem 14 százalékkal több a tavalyinál. Az is lendített a vállalati euróhitelek forgalmán, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramjában (NHP) az idén az egyik pillér immár eurós. Ebben a pillérben szeptember 2-ig 55,9 milliárd forintnyi szerződést kötöttek, ebből 41,1 milliárd forintnyi eurós beruházási hitel és 14,7 milliárd forintnyi lízing valósult meg. Frissebb adatokat egyébként várhatóan ma közöl a jegybank az NHP alakulásáról. Az MNB mellett persze az Exim is kínál hiteleket a vállalkozások számára, és ezek sok esetben még jobban meg is felelnek a cégek igényeinek, hiszen nem csak beruházásra használhatók fel.

A teljes vállalati szektoron belül a kkv-k is több hosszabb lejáratú devizahitelt vettek fel az idén, mint 2015 első felében. A jegybank adatai szerint 155,7 milliárd forintnyi éven túli kölcsönt nyújtottak a bankok a cégeknek, ez 8,6 százalékkal több a tavalyinál. Ezeknek a devizahiteleknek a felét a középvállalkozások vették fel, de a kis- és mikrovállalkozások is igényeltek külföldi pénznemben finanszírozást. Még a mikrovállalkozásokhoz is eljutott csaknem 35 milliárd forintnyi egy éven túli devizahitel. A rövid lejáratú devizahitelek viszont ebben az évben kevésbé kellettek a kkv-knak. 191 milliárd forintnyit nyújtottak nekik az első fél évben, ez döntő részben a középvállalkozásokhoz került.

A jegybank adatai szerint egyébként az eurós vállalati hitelek feltételei kedvezők, a kamatok alacsonyak. Az átlagos vállalati hitelkamat 1,7 százalék körül alakul, de az egy éven túli kamatfixálású konstrukcióknál már csupán 1,26 százalék. A kisebb cégek sem fizetnek sokkal magasabb kamatot a kölcsönökre, mint a nagyok. Erre utal, hogy az egymillió eurós összeghatár alatti hitelek kamata változó kamatozással átlagosan alig 3 százalékos, fix kamatozással pedig csupán 1,7-1,8 százalék körül van. A fix kamatozású hitelek többsége államilag is támogatott hitelprogramokban érhető el, ezért lehetnek olcsók.

Mivel a forinthitel is olcsó, az euró­hiteleket elsősorban valóban azok a cégek választják, amelyeknek külföldi valutában is keletkezik bevételük. A devizahitel-állomány döntő része az ipari cégeknél koncentrálódik. A feldolgozóipar, azon belül is a vegyipar, a gyógyszeripar és a gépipar számítanak a legnagyobb devizaadósoknak, emellett a fémfeldolgozó cégeknél is nő az állomány. Viszonylag nagy devizahitel-állomány van még az ingatlanos cégeknél is, ez viszont a válság előtti időszak öröksége, és folyamatosan csökken.

Devizahitelt egyébként – főleg a nagyvállalatok – nemcsak hazai hitelintézetektől, de külföldi bankoktól is gyakran igényelnek. Sőt a külföldi bankok által nyújtott devizahitelek mennyisége sokszorosan meghaladja a hazai bankok által folyósítottat. Míg az utóbbi volumen csupán 2600 milliárd forint körül van, a magyar cégek külföldi banki tartozása meghaladja a 8700 milliárd eurót is.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Viszik az euróhitelt
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 23. 12:58Be se kell menni az OTP-be a hitelért

  Az OTPdirekten keresztül teljes egészében online intézhető a személyi kölcsön felvétele, beleértve a szerződés aláírását is.

 • MÁRCIUS 22. 11:50Nagyon viszik a CSOK-ot és a lakáshiteleket is a K&H-nál

  Emelkedő pályán marad a lakossági hitelezés 2017-ben. A K&H előrejelzése szerint a jelzáloghitelezésben 14 százalékos növekedés várható, a személyi kölcsönök esetében pedig 15 százalékos bővülés lehet reális. A jelzáloghitel-piac nagysága 600 milliárd forintra rúghat, míg a személyi kölcsönök piaca elérheti a 240 milliárd forintot, a CSOK-igénylések pedig megközelíthetik a 90 milliárd forintot.

 • MÁRCIUS 21. 11:02Visszafogott a kereslet a vállalati hiteleknél

  A bankszektorban az alacsony kamatkörnyezet ellenére is a visszafogott hitelkereslet és a növekvő vállalati betétállomány a meghatározó.

 • MÁRCIUS 20. 14:18Egyéves a jutalékplafon

  Egy éve korlátozták a jelzáloghiteleknél az ügynöki jutalékot. A jegybanki adatok alapján a közvetítők pénze nagyrészt a bankoknál maradhatott.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér