Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×



Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 5. 06:55|Herman Bernadett | Pénzügy

Késik az önkormányzati számlák államosítása

Január 1-jére ígérték, de nem indult el az év elején a kincstári számlavezető rendszer. A bankok főleg a jutalékok miatt ragaszkodhatnak az önkormányzati ügyfelekhez.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nehezen halad az önkormányzati bankszámlák államosítása.

Tavaly májusban még úgy volt, hogy január 1-jén indul a kincstári számlavezető rendszer (KSZR) – a Magyar Államkincstár legalábbis akkor még így nyilatkozott lapunknak. „Jelenleg az első ütem bevezetését megelőző tesztidőszak zajlik, a KSZR komplexitása okán ezen időszak lezárását követően tervezhető annak éles tranzakciókkal történő használatbavétele” – mondták májusban, és most, nyolc hónappal később is szó szerint ugyanígy jellemezte a helyzetet a kincstár a megkeresésünkre. A KSZR-t egyébként hat intézmény teszteli, ezek pénzforgalmát éles pilotüzemben bonyolítja le a rendszer, amelynek fejlesztése, paraméterezése, tesztelése a kincstár közlése szerint folyamatosan zajlik.

Mivel a rendszer nem működik még élesben, nem kezdték meg az önkormányzati számlák átvételét a bankoktól. „Speciális adottságok” alapján persze a kincstár jelenleg is tudja vezetni és kezelni az önkormányzatok pénzforgalmi számláit, a települések által igénybe vett banki szolgáltatások nyújtására viszont csak korlátozottan képes. Ennek megfelelően csak néhány önkormányzati számla van az intézménynél, jelenleg 19 megyei és két települési önkormányzat használja a kincstár rendszerét. Májusban 19 megyei és egyetlenegy helyi önkormányzat vezetett számlát az állami intézménynél.

A települések számláinak államosításával kapcsolatos tervek időről időre felvetődnek, legutóbb akkor kaptak lendületet, amikor 2015 tavaszán a Buda-Cash csődje nyomán 84 önkormányzat 2 milliárd forintnyi betétje fagyott be a DRB csoport bankjaiban. A kincstárnál tervezett multidevizás, értéknapos elszámolást lehetővé tevő számlavezető rendszer fejlesztése azonban a jelek szerint a tervezettnél lassabban halad. 2015-ben még arról volt szó, hogy már 2016-ban bevezetik, majd 2017 elejére tolták ki a startot. Arra a kérdésre, hogy mikorra csúszik a tényleges indulás, lapzártáig nem válaszolt a kincstár.

Még mindig csak tesztelik a számlavezető rendszert. Fotó: MW

A legnagyobb probléma nyilván az, hogy ha át akarja venni az önkormányzati számlákat az állami intézmény, akkor a bankokéhoz hasonló szolgáltatásokat kell nyújtania, ehhez pedig számos fejlesztésre van szükség. Nem csak a szolgáltatásokban van elmaradás, a bankokkal ellentétben hitelezést és betétgyűjtést sem végez a kincstár. Maguknak a helyi önkormányzatoknak egyébként viszonylag kevés hitelük van, a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a 40 milliárd forintot sem éri el, a betétállományuk lényegesen nagyobb, a helyi adóbefizetések szezonalitásától függően 400–700 milliárd forint között ingadozik.

A bankoknak persze valószínűleg nem a hitelek és a betétek miatt fájnaelsősorban a helyi önkormányzati ügyfelek elvesztése. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a hiteleken nem sokat nyerhetnek, az igazi bevételt inkább a jutalékok hozhatják nekik. Az önkormányzatok viszonylag sok pénzt hagynak a bankoknál a pénzek mozgatása, az utalások révén, ami egyes települések honlapján a részletes költségvetésekből is kiolvasható. Ezek alapján például a 28 ezres lélekszámú Budaörs 2015-ben eredetileg 16 millió forintot szánt csak bankköltségekre, de az apró, mindössze 716 lakosú Lipóton is 50 ezer forintot különítettek el erre tavaly.

A kincstár azonban egyelőre nemcsak a számlavezetésben, hanem egyéb szolgáltatások terén sem versenyezhet a bankokkal. A hitelintézetek ugyanis nem csupán a különféle pénzforgalmi szolgáltatásokban segítik a településeket, szükség esetén tanácsokat adnak a különféle pályázatoknál, kártyás szolgáltatásokat, kártyás, treasury- vagy faktoringszolgáltatást is kínálnak az önkormányzatoknak.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Késik az önkormányzati számlák államosítása
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 23. 06:30Indul az újabb kártalanítás

  Februártól igényelhetnek kártalanítást azok az egészségpénztári tagok, akik a honvédségnél vagy a rendvédelmi szerveknél dolgoztak a DRB csoport csődjének idején, és bent ragadt a megtakarításuk a kasszában

 • FEBRUÁR 21. 06:42Kamattal csábít az ÁKK

  Pár hónap alatt teljesítheti idei lakossági kibocsátási tervét az ÁKK, amely 3,5-4 százalékos, vonzó kamatozású papírokat is piacra dob.

 • FEBRUÁR 17. 12:53Tovább nőhet a céges hitelezés

  A következő években folytatódhat az élénkülés a vállalati hitelezési piacon az MNB várakozásai szerint. Az NHP harmadik szakaszában 526 milliárd forintra szerződtek február elejéig a hitelintézetek

 • FEBRUÁR 17. 05:00Profitrealizálás jegyében zajlott a kereskedés

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér