Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 20. 19:19|Utolsó módosítás: 2016. 3. 21. 06:45|Herman Bernadett | Pénzügy

Kevesen kapnak a tízmilliókból

Nem sok tízmilliós CSOK-kérelmet fogadtak be eddig a bankok, és az év hátralévő részében is a kérelmezők csupán néhány százaléka kaphat ennyi pénzt.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egyelőre nem rohanták meg a bankokat a családok a tízmillió forintos CSOK-ért (családok otthonteremtési kedvezménye). A milliókat még kevesen kapták meg, és az igénylők száma is minimális volt a hitelintézetek beszámolói szerint. Az OTP-hez például – amely saját becslése szerint a hazai CSOK-igénylések felét fogadja be – eddig 88 kérelem futott be, az FHB-nál is volt már befogadott igény, de a Budapest Bankhoz például még egyetlen tízmilliós CSOK-igényt sem nyújtottak be. Érdeklődők viszont tízezerszámra érkeznek, az OTP-t például január óta 30 ezren keresték fel az állami támogatások miatt, a negyedük a 10 + 10 milliós CSOK-ról kérdezősködött. A TakarékBanknál is öt CSOK iránt érdeklődő ügyfél közül kettő a 10 + 10 milliós konstrukcióra kíváncsi.

A lassú felfutás az egyik oka, hogy nincsenek új lakások, az építkezések pedig kezdeti stádiumban járnak. Olyan településeken, ahol alacsonyak a telekárak, azok a családok, amelyek CSOK-ból és hitelből tervezték felépíteni az ingatlant, hiába teljesítik a feltételeket, nehezen jutnak hozzá a támogatáshoz. Egy-két millió forintos telekre ugyanis nem hiteleznek a bankok, és az állami támogatást sem kezdik folyósítani – mondja Kiss Gábor, a Házadlesz.hu hitelezési vezetője. Az építkezéseket épp ezért önerőből kell elindítani. Egy olyan településen, ahol az üres telkek 10-15 millió forint körüli áron kelnek el, már egy telek birtokában is hozzájuthatnak az építkezők a hitelhez és a támogatáshoz.

Az új lakások hiánya mellett egyéb szempontok miatt is sokan elvéreznek. A TakarékBank tapasztalatai szerint sokaknak okoz gondot például az, hogy beszerezze az OEP-től a legalább 180 napos folyamatos munkaviszonyról szóló megfelelő igazolásokat. Az FHB-nál is számos tipikus problémát észlelnek, sokan alul- vagy túltervezik az építkezés költségeit, mások olyan célra kérnének támogatást, amelyre nem lehet: például egyszerű tetőtér-beépítésre vagy emeletráépítésre szeretnék felvenni a 10 millió forintos CSOK-ot. Az adó-visszatérítéses kérelmekkel is vannak gondok. Ezekből sincs túl sok egyelőre, az OTP-nél 142-en jelezték, hogy élnének a lehetőséggel. A jellemző buktató az FHB szakértői szerint az, hogy a meglévő kivitelezői szerződés alapján nem állapítható meg egyértelműen a támogatásra való jogosultság.

Jó hír viszont, hogy a gyermekbetegségek egy része már elmúlt. Az év elején benyújtott CSOK-os kérelmek és hitelek egy része csúszott, mivel február 10-én két új rendelet is megjelent, ezekben pedig egyebek között a használt lakásokra adható támogatások összege is módosult. Emiatt például az adásvételi szerződéseket is módosítaniuk kellett az igénylőknek. A hitelközvetítők szerint most már öt-hat hét alatt minden hitelkérelem átfut a bankokon, sőt vannak még ennél is gyorsabb hitelintézetek.

Az év hátralévő részére minden piaci szereplő a CSOK felpörgésére számít. Az OTP szerint országosan 40 ezer igénylő lehet, ezek 10-20 százaléka kérhet új lakásra támogatást, a 10 + 10 milliós változatot viszont az igénylők csupán 1–4 százaléka veheti majd igénybe, vagyis a legjobb esetben is csupán 1000-1500 család jut hozzá. Az egy családra jutó átlagos támogatás ennek ellenére is a duplájára, 2 millió forintra nő majd.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kevesen kapnak a tízmilliókból
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 20:37Csökkent az Eximbank nyeresége

  Bővülő aktivitás mellett csökkent az Eximbank Zrt. nyeresége 2016-ban - derül ki az állami tulajdonú szakosított hitelintézet Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett éves beszámolójából.

 • ÁPRILIS 28. 17:51Május közepén érkezik a Digi a börzére

 • ÁPRILIS 28. 14:33Lélektani szintnél áll a Csepel

  Könyvvizsgálói bejelentés vet árnyékot a Csepel Holding mai közgyűlésére. Most aligha várhatunk olyan ralit, mint aminek tavaly ilyenkor lehettünk tanúi, hiszen több mint 100 forint veszteség jut egy részvényre.

 • ÁPRILIS 28. 07:23Uber: nem minden arany, ami fénylik

  A The Wall Street Journal szerint jelenleg 152 vállalat éri el az 1 milliárd dolláros értéket, a lista elején az Uber áll 68 milliárd dollárral.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér