Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 10. 16. 17:58|Csabai Károly | Pénzügy

Már csak a médiaportfóliója maradt meg Spéder Zoltánnak

Tőzsdei ingatlanbefektetése megnyirbálása után az összes FHB-részvényét is eladta Spéder Zoltán, akinek már csak a médiaportfóliója érintetlen – legalábbis a legfrissebb cégadatok szerint.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Spéder Zoltánnak minden befektetését el kell adnia – közölte a Világgazdaság újságírójával egy jól értesült kormányzati szakember a nyár elején. Azt követően, hogy az Országgyűlés gyakorlatilag 24 óra alatt módosította a takarékszövetkezeti integrációról szóló törvényt, megszigorítván a takarékok felügyeletét. Ami egyértelmű hadüzenet volt Spédernek, mivel Orbán Viktor őt bízta meg 2013-ban a siralmas állapotban lévő, jó ideje tőkehiányos takarékszövetkezeti szektor rendbetételével. Márpedig ebben központi szerep jutott annak a Takarékbanknak, amelyben a Spéder jelentős tulajdonában lévő és elnöklete alatt álló FHB-bankcsoport szerzett meghatározó befolyást.

Elsőként a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben (BIF) lévő tulajdoni hányadának jó részétől szabadult meg Spéder. Közel 20 százalékos pakettjét augusztus végén 5 százalék alá csökkentette. A csaknem 3,9 millió BIF-részvényből álló csomagját Horváth László, a LAC Holding tulajdonosa vette meg, aki kormányhoz közeli üzletembernek számít, szerepet kapott például a keleti nyitásban. Horváth BIF-es szerepvállalása Schmidt Máriának jött kapóra, hiszen a Terror Háza Múzeum főigazgatójának cége, a Pió 21 Kft. tavaly novemberben versenyeztetés nélkül jutott hozzá a BIF 5 százalékos állami tulajdonrészéhez. Ezzel a részesedése közel 30 százalékra nőtt, vagyis ha ő vásárolta volna ki Spédert, akkor 33 százalék fölé jutott volna, és nyilvános vételi ajánlatot kellett volna tennie. Spéder kiszolgáltatottságát jelzi, hogy BIF-papírjainak darabjáért Horváth a tőzsdei árnál több mint 13 százalékkal kevesebbet fizetett.

Szintén áron alul, majdnem 4 százalékos diszkonttal adott túl pénteken a Spéder többségi befolyása alatt álló A64 Vagyonkezelő Kft. az összes FHB-részvényén, miközben Spéder – a BIF-hez hasonlóan – az FHB-ban is megvált valamennyi tisztségétől. Ez utóbbi jóval fájdalmasabb lehet neki. Hiszen miután 2007 elején távozott az OTP Bank alelnöki és vezérigazgató-helyettesi pozíciójából, azzal a szándékkal szerzett tulajdonrészt az FHB-ban, hogy az egyszer majd Magyarország egyik legnagyobb bankcsoportjává válik, és még korábbi munkaadóját, a messze piacvezető OTP-t is versenyre késztetheti. E célból vállalta Orbán felkérésére Spéder a takarékszövetkezeti integráció levezénylését, és hozta össze – Lázár János , a Miniszterelnökséget vezető miniszter támogatásával – azt a pénzügyi szolgáltatói együttműködést, amelynek a takarékok mellett a Takarékbank, a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank is a tagja lett.

Ezzel Spéder sokak tyúkszemére lépett. Leginkább az OTP vezérének, Csányi Sándor nak nem tetszhetett az erős versenytárs felbukkanása. Azt nem lehet biztosan tudni, volt-e szerepe Csányinak a Spéderrel szembeni hadjáratban, hiszen a támadások legfeljebb annak kapcsán köthetők hozzá, hogy azok indítóival jó kapcsolatot ápol. A kilövési engedély első jele tavaly ősszel mindenesetre az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az FHB számára szigorú tőkekövetelményeket írt elő 2016-tól, amelyeket a hitelintézet csak jelentős tőkebevonással tudott teljesíteni. Ezek megvalósításának módja miatt Spéder újabb kereszttűzbe került.

A végső leszámolás június elején kezdődött. Előbb Demján Sándor , az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke írt levelet Orbán Viktornak, ebben Spédert és üzlettársait parazitának nevezte, akik elszívják a takarékok elől a pénzt. Majd szinte rögtön ezt követően Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke tiltakozott – ugyancsak levélben – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél amiatt, hogy az FHB-csoport indokolatlanul élvez előnyt, miután a takarékszövetkezeti integráció tagjaként például kevesebb különadót kell fizetniük, mint a többi banknak, s a pénzügyi előírásoknak való megfeleltetésük is enyhébb.

Erre válaszul módosította rapid módon a kormány a takarékszövetkezeti integrációs törvényt, s tette át Orbán a takarékszövetkezetek, a posta és a közműholding irányítását Lázártól a Csányival jó viszonyt ápoló Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez. Eközben a nyugdíjazott Németh Lászlóné helyett az új postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásért felelős kormánybiztos Bártfai-Mager Andrea lett, aki a monetáris tanácsi tagságát adta fel e pozícióért, és a Spéder elleni hadjáratot felügyeleti fellépésével elindító MNB-elnök, Matolcsy György bizalmasaként ismerik.

Ekkor kaphatta meg a cikk elején említett üzenetet is Spéder – nyomatékosítva egy rendőrségi házkutatással, adóellenőrzéssel és egy TV2-s lejárató műsorral –, miszerint váljon meg befektetéseitől. A BIF- és az FHB-részesedések csökkentését, illetve megszüntetését követően már csak az index.hu-t, a portfolio.hu-t, a napi.hu-t és az Inforádiót tömörítő CEMP az övé – legalábbis a lapzártánkkor hatályos cégiratok szerint. Ugyanakkor nyáron elterjedt, hogy egy opció lehívásával Simicska Lajos vagy Michael McNutt (a Class FM-et megvásárló amerikai médiabefektető) majd a CEMP-et is megveszi Spédertől. 

Magyar Posta Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Már csak a médiaportfóliója maradt meg Spéder Zoltánnak
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 23. 08:42Mi történik a piacokon az elnökválasztás után?

  Ha a két szélsőséges jelölt jut tovább, atombomba robbanhat hétfőn a piacokon. A Világgazdaság körkérdésére elemzők válaszolnak.

 • ÁPRILIS 23. 08:00Franciaország: négy esélyes a hétvégén

  Az utolsó pillanatban is születhet meglepetés a francia elnökválasztáson. A piacok Macron vagy Fillon továbbjutását jól fogadnák, de a szélsőséges, euróellenes jelöltek győzelme esetén gyengülhet az európai fizetőeszköz és az állampapír, sőt a részvények is.

 • ÁPRILIS 22. 16:34Hatalmas bérkülönbség az egyes szektorok között

  A munkaerőhiány is hozzájárult a bérek elmúlt időszakbéli emelkedéséhez, amit a kormányzati intézkedések is segítettek.

 • ÁPRILIS 22. 11:30Álom maradt a bankkártya gyűjtő kártya, becsődölt a Plastc

  Ugyan közösségi finanszírozással és előrendelésekkel majdnem 10 millió dollárt gyűjtött be, alig 3 év alatt mégis bedőlt a Plastc nevű startup vállalkozás. Ezzel az előrendelők és a támogatók pénze is elveszett.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér