Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 17. 06:30|Herman Bernadett | Pénzügy » Megtakaritás

Az egészségpénztárak a cafeteriaátalakítás egyik vesztesei

Rekordalacsony mértékben járultak hozzá a tagok egészségpénztári számláihoz tavaly a munkáltatók, egy átlagos pénztártag 30 ezer forintot sem kapott 2015-ben.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás helyett inkább több Erzsébet-utalványt adnak az idéntől a honvédségi dolgozóknak – ezt az érdekképviseletük kérte a Honvédelmi Minisztériumtól. A döntés egy húszéves intézmény, a Honvéd Egészségpénztár (HEP) megszűnéséhez vezetett, a kassza ugyanis így, hogy a tagok háromnegyede nem fizetővé vált, képtelen fennmaradni. A HEP küldöttgyűlése múlt pénteken szavazott arról, hogy a pénztár beolvad a Prémium Egészségpénztárba, amely így taglétszáma alapján az OTP után a piac második legnagyobb játékosává válhat.

Nem a Honvéd az egyetlen olyan egészségpénztár, amelyik megérezte, hogy komoly versenytárssá vált az Erzsébet-utalvány. A teljes szektort megrázta a cafeteriapénzekért folyó harc, amely tavaly kezdődött, amikortól az összes önkéntes pénztárnak és az Erzsébet-utalványnak egyévi nettó 200 ezer forintos kedvezményes adózású kereten kell osztoznia. Az önkéntes nyugdíjkasszák viszonylag jól jöttek ki ebből a történetből, a munkáltatói tagdíjak ezeknél az intézményeknél tavaly stagnáltak, az egészségpénztáraknál viszont 15,6 százalékkal, 31,2 milliárd forintra csökkentek a munkáltatói befizetések. Egy átlagos pénztártag tavaly már kevesebb mint 30 ezer forintnyi egészségpénztári hozzájárulást kapott a munkahelyétől, ez az 1998 óta vezetett statisztikák szerint negatív csúcs.

„El kell ismernünk, hogy csökkent a díjbevételünk a munkáltatói hozzájárulás visszaesése miatt. Ezt csak részben ellensúlyozta az egyéni befizetések növekedése” – mondja Lukács Marianna, a Független Pénztárszövetség elnöke. Tavaly a pénztártagok 15,6 milliárd forintot fizettek be a saját adózott jövedelmükből a pénztárakba, csaknem 19 százalékkal többet, mint 2014-ben, de összességében így is 6,5 százalékkal csökkent a pénztárak díjbevétele. Az idén is folytatódhat ez a tendencia. Lukács Marianna szerint a munkáltatói befizetésekben nem várható érdemi elmozdulás, az egyéni befizetések pedig az elmúlt évekhez hasonlóan emelkedhetnek.

Az egészségpénztárak helyzete azért is rosszabb a nyugdíjkasszákénál, mivel a tagdíjbefizetések jóval nagyobb hányada jön a munkáltatóktól. Tavaly ugyan már csak 63 százalék volt ez az arány, de néhány éve még 80 százalék körül volt. A nyugdíjkasszáknál a befizetések kétharmada ezzel szemben a tagoktól jön. Az egészségkasszákat épp ezért sokkal érzékenyebben érinti minden cafeteriával kapcsolatos változás. A rendszert a kormányzati ígéretek szerint jövőre átalakítják, a részletek nyáron derülnek ki. Az intézmények abban reménykednek, hogy az új szabályozásban a fő versenytársak, a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány rosszabb helyzetbe kerülnek, és javul majd a pénztárak pozíciója. A kormánynak a cafeteriával kapcsolatos eddigi intézkedései viszont nem kimondottan a pénztárak érdekeit szolgálták.

Az egészségpénztárak mindenesetre munkáltatói tagdíjak nélkül valószínűleg halálra lesznek ítélve. A szektor költségei tavaly 4,44 milliárd forintot tettek ki, ez a teljes bevétel csaknem 9 százaléka volt. A kasszák saját finanszírozásukhoz a befizetett tagdíjakból vonnak el, a tagoknak pedig 20 százalékos adó-visszatérítés mellett még akkor is megéri az egyéni befizetés, ha működési költségre 8-10 százalékot vonnak el a pénztárak. Ha nem lesz elég munkáltatói befizetés, a pénztárak legfeljebb 10 százalékig növelhetik az elvonást, kérdés viszont, hogy ha nem nőnek komoly mértékben az egyéni befizetések, ez elegendő lesz-e a megélhetésükhöz.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Az egészségpénztárak a cafeteriaátalakítás egyik vesztesei
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 18. 17:34OTP: a magyarok mintegy 70 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással

  Bár az átlagnyugdíjnál magasabb nyugdíjra vágynak, a magyarok mintegy 70 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással - derült ki az OTP Nyugdíjpénztár és a Szeretlekmagyarország.hu decemberi felméréséből.

 • JANUÁR 10. 11:44A magyarok többsége munkás nyugdíjas évekre számít

  Egyre többen számítanak munkás nyugdíjas évekre, a magyarok 69 százaléka gondolja úgy, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog a tavalyi 61 százalék után - derült ki a K&H Biztosító éves reprezentatív felméréséből.

 • JANUÁR 2. 08:22Harmincháromezer külföldön élő magyar kap Magyarországról nyugdíjat

  Csaknem 33 ezer külföldön élő magyar kap itthonról nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást, a hazai átlagnál lényegesen kevesebbet, a jogosultak közül legtöbben Németországban élnek - írja a Magyar Idők hétfői számában a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

 • DECEMBER 17. 08:51Nyugdíj: a magyarok többsége az államtól várja az anyagi biztonságot

  A magyar lakosság 60 százaléka nem tartja fenntarthatónak az állami nyugdíjrendszert, ennek ellenére a társadalom 66 százaléka az államtól reméli a nyugdíjas évek anyagi biztonságát - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) megbízásából a Századvég Alapítvány által készített reprezentatív kutatásból.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér