Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2012. 7. 10. 05:00|Herman Bernadett | Pénzügy » Megtakaritás
Nyugdíjpénztár Az idei visszalépőknek nem volt szerencséjük

Kevés lett a reálhozam

Az első fél évben minden magánnyugdíjalap pozitív hozamot ért el. A tavalyi árfolyamesések és az első öt hónap magas inflációja viszont elvitte a visszalépők reálhozamának egy jelentős részét.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Vegyesen teljesítettek a hazai magánnyugdíjpénztárak az első fél évben. Komoly panaszra elvileg azért nem lehet oka annak a 74 ezer embernek, aki megőrizte pénztári tagságát, hiszen az első hat hónapban mindegyik nyugdíjalap árfolyama emelkedett, sőt akadnak egészen jó teljesítményű portfóliók is.
A legmagasabb hozamok az idén a közepes kockázatú, úgynevezett kiegyensúlyozott portfólióknál keletkeztek, ezekben van a tagság vagyonának nagyjából az ötöde.
A prímet az Aranykor vitte az idén, amely 7,6 százalékos hozamot ért el az első hat hónapban, de szintén 7 százalék fölötti hozammal büszkélkedhet az MKB és az ING kiegyensúlyozott alapja is. A viszonylag kevés pénztártag megtakarításait kezelő klasszikus alapok körében is az Aranykoré lett a legjobb, 7 százalék körüli hozamával, ebben a kategóriában az ING és az Aegon került még fel a dobogóra. A legnagyobb vagyont kezelő növekedési alapok sorát az MNB vezeti bő 6 százalékos nyereséggel az Aranykor és az ING előtt. A leggyengébb hozamok a magas részvényhányadot tartó növekedési alapoknál keletkeztek, a Budapest Magánnyugdíjpénztár például alig 1 százalékos hozamot ért el az első hat hónapban, a kiegyensúlyozott és klasszikus alapok között viszont nincs 2 százalék alatti hozamú.
Az állami nyugdíjrendszerbe az idén visszalépett pénztártagok számára vélhetően rossz hír, hogy a portfóliók árfolyama május 31-e óta folyamatosan emelkedett. A kasszáknak ezen a napon kellett elszámolniuk a tagsággal a reálhozamról, amit a visszalépők vélhetően már meg is kaptak. Ennek összege azonban valószínűleg jóval kisebb lett, mint a tavalyi visszalépőknél, és vélhetően jóval kevesebben is lettek jogosultak ilyen kifizetésre.
A tavalyi visszalépőknek nagy szerencséjük volt – mondták lapunknak a Stabilitás Pénztárszövetség részéről. 2011. májusának végén lokális csúcson voltak az árfolyamok, ezt követően az év során gyakorlatilag csak lefelé mozdultak a piacon.
Az idei első öt hónap ugyan emelkedést hozott a tőzsdéken, a pénztártagok reálhozamát azonban a kiugróan magas hazai infláció mégis lenullázta. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint január és május között 4,3 százalékkal emelkedtek az árak, ezt például hozamával a növekedési alapok közül csak az MKB tudta felülmúlni.
A kiegyensúlyozott alapokból visszalépőknek kicsit jobb a helyzetük, a közepes kockázatú portfóliók kétharmadának hozama az idén felülmúlta a pénzromlás ütemét, a klasszikus alapok közül pedig nagyjából minden második ért el pozitív reálhozamot.
A növekedési alapok visszalépő tagjait egy jogszabályi változás is sújthatta, amely szerint az idén a kasszák már csak készpénzben vagy állampapírban adhatják át a visszalépők vagyonát az államnak. Ez az intézkedés arra kényszerítette a pénztárakat, hogy május végén sürgősen likvidálják a visszaadandó portfólióból a hazai részvényeket, ami az árfolyamok – s ezzel a hozam, valamint a reálhozam – csökkenéséhez vezetett.

Az állam is nyerhetett a nyugdíjvagyonon

Nem csak a nyugdíjpénztárak, de vélhetően az állam is profitálhatott az idén a nyugdíjpénztári visszalépők hozzá átkerült vagyonából. Ennek a mennyisége ugyan egyre kisebb, a legfrissebb, április végi adatok szerint már a 625 milliárd forintot sem érte el, holott bő egy esztendeje csaknem 3 ezer milliárd forint került át a Nyug­díj­re­form és Adós­ság­csök­ken­tő Alapba (NYACSA).
Igaz, ennek több mint a felét az államadósság csökkentésére, valamint a reálhozamok kifizetésére fordították még tavaly nyáron.
Az idén feltehetően szintén az értékesítések miatt csökken az alap vagyona. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ugyanis a központi költségvetés az első négy hónap során többnyire nyert az értékpapír-befektetésein. Január és április között csaknem 50 milliárd forintnyi árfolyamnyereséget ért el az állam, ebből a hazai tőzsdén elért nyereség több mint 40 milliárd forint volt.
Hogy májusban hogyan alakultak az állam értékpapírszámlái, az ma derül ki, a jegybank délelőtt tervezi közzétenni az egyebek között erre is vonatkozó adatait.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kevés lett a reálhozam
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 18. 17:34OTP: a magyarok mintegy 70 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással

  Bár az átlagnyugdíjnál magasabb nyugdíjra vágynak, a magyarok mintegy 70 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással - derült ki az OTP Nyugdíjpénztár és a Szeretlekmagyarország.hu decemberi felméréséből.

 • JANUÁR 10. 11:44A magyarok többsége munkás nyugdíjas évekre számít

  Egyre többen számítanak munkás nyugdíjas évekre, a magyarok 69 százaléka gondolja úgy, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog a tavalyi 61 százalék után - derült ki a K&H Biztosító éves reprezentatív felméréséből.

 • JANUÁR 2. 08:22Harmincháromezer külföldön élő magyar kap Magyarországról nyugdíjat

  Csaknem 33 ezer külföldön élő magyar kap itthonról nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást, a hazai átlagnál lényegesen kevesebbet, a jogosultak közül legtöbben Németországban élnek - írja a Magyar Idők hétfői számában a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

 • DECEMBER 17. 08:51Nyugdíj: a magyarok többsége az államtól várja az anyagi biztonságot

  A magyar lakosság 60 százaléka nem tartja fenntarthatónak az állami nyugdíjrendszert, ennek ellenére a társadalom 66 százaléka az államtól reméli a nyugdíjas évek anyagi biztonságát - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) megbízásából a Századvég Alapítvány által készített reprezentatív kutatásból.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér