Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2012. 6. 5. 05:00|Herman Bernadet | Pénzügy » Megtakaritás
Megkaphatják a teljes járadékot a megmaradt tagok

Mindenkinek lesz nyugdíja

Minden vitatott jogukat visszakaphatják a magán­nyugdíjpénztáraknál maradó tagok. Százszázalékos nyugdíjat kapnak arra az időszakra, amikor csak a tb-be fizetnek, és ha megszűnik a pénztáruk, nekik is járni fog a reálhozam.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Semmiféle hátrányos megkülönböztetés nem érheti a megmaradt magánnyugdíj-pénztári tagokat, ha az Országgyűlés elfogadja azt a törvényjavaslatot, amelyet Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter nyújtott be a hét végén a parlamentnek. Egyebek között megszűnik az az anomália is, hogy bár a pénztártagok is 100 százalékos tb-járulékot fizetnek, 2011. november 30-tól kezdődően csak 75 százalékos nyugdíjra lesznek jogosultak. A javaslat ugyanis kimondja, a magánnyugdíj-pénztári tagok 2010. szeptember 30-tól 100 százalékos nyugdíjra jogosító szolgálati időt szerezhetnek.
Ez a fejlemény nem különösebben meglepő annak tükrében, hogy a kormány már hónapokkal ezelőtt megígérte, hogy változtat a pénztártagokat hátrányosan megkülönböztető törvényen, de az erről szóló törvénymódosítást csak azután nyújtották be végül, hogy az állami nyugdíjrendszerbe történő idei visszalépések május 31-éig lezajlottak. Lényegesen meglepőbb ennél, hogy a kormány többször is hangsúlyozta: a visszalépésre csak bizonyos határidőn belül lesz lehetőség. Tavaly is azt mondták, utoljára lehet visszalépni, aki pénztártag maradt, viselnie kell az ezzel járó hátrányos következményeket (vagyis az állami nyugdíjra való jogosultság elvesztését), és az idén is határidőhöz kötötték a visszalépést.
Az most benyújtott törvénymódosító javaslat alapján viszont minden érintett visszaléphet az állami nyugdíjrendszerbe, ha nem tetszik neki a második pillér, sőt akár arra is lehetősége lesz a pénztártagnak, hogy az öregségi nyugdíj megállapítása után lépjen vissza, ha előnyösebbnek érzi a tisztán állami nyugdíjat.
A reálhozam néven közismertté vált hozamgarantált tőke fölötti összeg kifizetése sem csak a tavaly és idén önként visszalépők kiváltsága lesz, mindenki visszakaphatja ezt a pénzt és a tagdíj-kiegészítést, aki visszakerül az állami nyugdíjrendszerbe. Akkor is, ha a pénztártagnak végelszámolják vagy felszámolják a nyugdíjpénztárát.
A benyújtott törvénymódosító javaslat szerint a korábbi tervekkel ellentétben 2013-tól mégsem változnak meg a nyugdíjszámítási szabályok. Eredetileg úgy volt, hogy a jövő évtől nyugdíjba vonulóknak a bruttó bér alapján számolják majd ki a nyugdíját, de marad a nettó bér alapján történő számítás. Az új javaslat szerint az is kaphat majd nyugdíjat, akinek nincs 20 éves szolgálati ideje. A törvényjavaslat melléklete szerint 15 éves szolgálati idő esetén is járni fog a havi átlagkereset 43 százaléka nyugdíjként. Sőt, akinek ennél is kevesebb a szolgálati ideje, az is kaphat majd ellátást, nála az alkalmazandó szorzószámot annyiszor két százalékponttal kell csökkenteni, amennyi a 15 éves szolgálati időhöz hiányzik. Az összeg persze ezek után sem lehet kevesebb az öregségi nyugdíj külön jogszabályban meghatározott legkisebb összegénél.

Mi lesz a jogfenntartó nyilatkozatokkal?

Az elmúlt év elején több mint hárommillió magánnyugdíj-pénztári tagnak kellett döntenie arról, hogy maradjon-e a kétpilléres rendszerben. Végül alig 100 ezren határoztak a maradás mellett.
Ebben a döntésben fontos szerepe volt annak, hogy az akkori jogszabályok szerint a maradók nem szerezhettek volna több szolgálati időt az állami nyugdíjrendszerben, így sokan nyugdíjra sem számíthattak volna.
A Vegyipari Dolgozók Szakszervezeténél (VDSZ) több mint 40 ezren jogfenntartó nyilatkozatot tettek arról, hogy ha visszakapják az állami nyugdíjra való jogosultságot, fenntartanák magánnyugdíj-pénztári tagságukat.
„Ezek a nyilatkozatok most kelhetnek életre” – mondta lapunknak Székely Tamás, a szakszervezet elnöke. Elképzelhető tehát az is, hogy a fenntartó nyilatkozat mellett visszalépett kisvárosnyi tagság egy része hamarosan perelni fogja az államot.
A jogfenntartó nyilatkozatot nem tevők között is lehetnek olyan egykori pénztártagok, akik a jogszabályok puhulása láttán már megbánták az egypilléres rendszerbe való visszalépést. Nekik azonban már nemigen van esélyük arra, hogy visszaszerezzék az egykori megtakarításukat.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Mindenkinek lesz nyugdíja
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér