Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2012. 6. 20. 05:00|Giczi József | Pénzügy » Megtakaritás
Sok a zsebben vagy a párnacihában tartott vagyon

Rosszul kezeljük a pénzt

Átlag felettiek a magyar lakosság pénzügyi ismeretei, ez azonban nem tükröződik a pénzügyi magatartásunkban – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. A megkérdezettek több mint felének nincs megtakarítása, és akiknek van, azok zömmel készpénzben, vagy folyószámlán tartják. Sokan szinte a véletlenre bízzák, melyik pénzügyi szolgáltatást veszik igénybe

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A magyarok „fejben” tisztában vannak azzal, hogyan kellene kezelni a pénzügyeket, a gyakorlat azonban ezt nem tükrözi
Nagyon rosszul kezeli a magyar lakosság a pénzét, annak ellenére, hogy átlag felettiek a pénzügyi ismeretei. Ez derül ki egy friss nemzetközi felmérésből, melyet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) végzett a Magyar Nemzeti Bank támogatásával. A kutatást négy kontinens 14 országában végezték.
Magyarországon a megkérdezettek 86 százaléka tudta, hogy a magasabb hozamú befektetések kockázata is magasabb szokott lenni; és 80 százalékuk tudott arról, hogy a jövőbeli pénz várhatóan kevesebbet ér. Ugyanakkor a válaszadók kevesebb mint 61 százaléka tudott arról, hogy a többféle részvény vásárlásával csökkenthető a befektetés kockázata. Szintén 61 százalékuk értett a kamatszámításhoz és 45 százalékuk a kamatos kamatszámításhoz. Ez magyarázata lehet a pénzügyi termékválasztással kapcsolatos óvatos, esetenként bizalmatlan magatartásnak.
A magyarországinál is súlyosabb ismerethiányt mutatott ki a felmérés más országokban. A megkérdezettek legalább 30 százaléka nem tudott a pénzügyi ismereteket vizsgáló 8 egyszerű kérdésből legalább 6-ra helyes választ adni. Nagyon magas volt azok aránya, akik nem tudták kiszámítani a lekötött betét egy évre jutó kamatát, majd ötéves időszakra kiszámolni a kamatos kamatot. Albániában és Peruban ötöde sem volt képes helyesen megválaszolni ezt a két részből álló kérdést. Norvégia kivételével minden országban legalább a lakosság fele nem tudta meghatározni a kamatos kamat hatását. Aggasztóan kevesen vannak tudatában a befektetések több eszközkategória közötti megosztásából származó kockázatcsökkentés jelentőségével: a válaszadók legalább egyharmada, sőt egyes országokban több mint a fele nem tudta megválaszolni ezt a kérdést.
Az átlagosnál is jobb ismeret azonban nem tükröződik a magyar lakosság pénzügyi magatartásában. Nálunk a megkérdezetteknek csak harmada készít családi költségvetést, míg például Malajziában háromnegyedük. A kutatási eredmények alapján a hazai felnőtt lakosság 52 százalékának nincs semmilyen megtakarítása. A takarékoskodók közül pedig minden második nagyon passzívan kezeli félretett pénzét: a teljes minta 9 százaléka lakásban, vagy magánál, 3 százaléka családjánál, 9 százaléka számlán tartja. A megtakarítási és befektetési termékek aktív választása csak a válaszadók szűk negyedére jellemző.
A pénzügyi döntésekkel kapcsolatos passzivitást mutatja, hogy a választáskor a magyar válaszadók alig fele hasonlítja össze az egyes pénzügyi terméket kínáló szolgáltatók ajánlatait. A megkérdezettek 36 százaléka semmilyen előzetes összevetést sem végez, 12 százalékuk csak egy szolgáltató termékeit vizsgálja meg és csak 37 százalékuk veti össze több szolgáltató kínálatát.

A kedvező attitűd sem segít nekünk

A felmérés vizsgálta a válaszadók pénzhez és megtakarításhoz való érzelmi viszonyulását is. Ha valaki negatívan viszonyul a jövője érdekében történő megtakarításokhoz, akkor kisebb a valószínűsége, hogy hajlandó tenni ennek érdekében.
Ugyanígy, ha a rövid távú szükségleteket helyezi előtérbe a hosszú távú biztonsággal szemben, akkor nem valószínű, hogy vésztartalékcélú megtakarításai vagy hosszú távú pénzügyi tervei lesznek.
A kutatás kérdései alapján Örményországban a válaszadók 8 százalékát és Lengyelországban 19 százalékát tölti el elégedettséggel a megtakarítás. Ezzel szemben a peruiak 64 százaléka, az albánok 61 százaléka, a magyarok 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedettséget érez, ha megtakarít.
Az albánok és peruiak bizonyultak a válaszok tanúsága szerint a legkonzervatívabbnak is pénzügyeikben, a válaszadók 45 százaléka nem értett egyet azzal, hogy a pénz azért van, hogy elköltsük. Ezzel szemben csupán az örmények 2 százaléka és a lengyelek 12 százaléka nem értett egyet ezzel az állítással.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Rosszul kezeljük a pénzt
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 18. 17:34OTP: a magyarok mintegy 70 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással

  Bár az átlagnyugdíjnál magasabb nyugdíjra vágynak, a magyarok mintegy 70 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással - derült ki az OTP Nyugdíjpénztár és a Szeretlekmagyarország.hu decemberi felméréséből.

 • JANUÁR 10. 11:44A magyarok többsége munkás nyugdíjas évekre számít

  Egyre többen számítanak munkás nyugdíjas évekre, a magyarok 69 százaléka gondolja úgy, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog a tavalyi 61 százalék után - derült ki a K&H Biztosító éves reprezentatív felméréséből.

 • JANUÁR 2. 08:22Harmincháromezer külföldön élő magyar kap Magyarországról nyugdíjat

  Csaknem 33 ezer külföldön élő magyar kap itthonról nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást, a hazai átlagnál lényegesen kevesebbet, a jogosultak közül legtöbben Németországban élnek - írja a Magyar Idők hétfői számában a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

 • DECEMBER 17. 08:51Nyugdíj: a magyarok többsége az államtól várja az anyagi biztonságot

  A magyar lakosság 60 százaléka nem tartja fenntarthatónak az állami nyugdíjrendszert, ennek ellenére a társadalom 66 százaléka az államtól reméli a nyugdíjas évek anyagi biztonságát - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) megbízásából a Századvég Alapítvány által készített reprezentatív kutatásból.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér