Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 22. 06:00|Csabai Károly | Pénzügy
Keresetek Még nem tudni, a magasabb bérek mennyibe kerülnek a költségvetésnek

Milliós többletek az állami cégek vezetőinek

Sorra emelik az állami cégek vezérigazgatóik fizetését, ám azok még így is elmaradnak a privatizálás előtt álló MKB és Budapest Bank első embereinek jövedelmeitől.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Elkezdték közelíteni a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok az első számú vezetőik juttatásait és követelményeit a piaci szintekhez, és beépíteni a prémiumok jelentős részét az alapbérbe – ahogy azt a kormány tavaly szeptember 15-i rendelete előírta. Eszerint a pénzügyi szektorban 5 millió, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél 4 millió, míg a többieknél 3 millió forintra nőhet a vezérigazgatók havi bruttó alapbére.

A prémiumokat viszont az éves bér 20 százalékában korlátozták – szemben a korábbi akár 80 százalékot elérő aránnyal –, azzal, hogy effajta többletjuttatásban veszteséges cégek irányítói nem részesülhetnek.
Ötmillió forintos bruttó bért vihet haza havonta Csiba Péter, az MVM vezérigazgatója, annak ellenére, hogy az általa irányított cég energetikai szolgáltató, azaz egymillióval kevesebb illetné meg. Csakhogy egy december végi kormányrendelet egy kategóriával feljebb tette az MVM-et a MÁV-val, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel és a Szerencsejáték Zrt.-vel együtt. Utóbbiak közül lapzártáig csak a MÁV emelte meg első emberének a bérét, igaz, Dávid Ilona 20 helyett „csak” 10 százalékos prémiumot kap.

Felfelé lóg ki kategóriájából az állami tulajdonba vett két bank, az MKB és a Budapest Bank, melyek a Világgazdaság értesülései szerint még a pénzügyi területen tevékenykedő állami cégek vezetőinél is többel honorálhatják vezetőiket. Arra hivatkozva, hogy nekik bankpiaci szintű jövedelmet kell biztosítani, márpedig úgy tudni, egy külföldi tulajdonú hitelintézet havonta bruttó 7-10 millió forint közötti összeget fizet leánybankja első számú irányítójának, s a prémium aránya is magasabb 20 százaléknál.

Kérdésünkre egyik bank sem mondta meg, mennyit keresnek vezetőik, ezért lapunk újságírója közérdekű adatigénylést nyújtott be. Erre a törvényes válaszadási határidőn belül csak a BB reagált, elismerve, hogy Zolnai György fizetését a korábbi tulajdonos, a General Electric Global Financing Holding Inc. valóban a piaci bérszintekhez igazította, konkrét értéket azonban nem közöltek, mondván, az csak a 2015. éves jelentésből tudható meg. Balog Ádám, az MKB vezére viszont sem határidőre, sem azt követően nem válaszolt. Az MKB-t szanáló Magyar Nemzeti Bank pedig arra hivatkozott, hogy a szanálásról szóló törvény alapján őt titoktartás kötelezi, ez az érvelés azonban jogászok szerint vitatható.

Egy sor állami cég még nem sorolta át vezetőinek bérét, noha a tulajdonosi jogaikat gyakorló minisztereknek október végéig kellett a kormányrendelethez igazítaniuk az érintettek szerződését. November közepéig jelenteniük is kellett, hogy ez hány emberre vonatkozott, és mekkora többletkiadásba veri az állami költségvetést. Ám ezt Lázár János , a Miniszterelnökséget vezető miniszter Schmuck Erzsébet LMP-s képviselő írásbeli kérdésére február elején még nem tudta megmondani, s a Világgazdaság érdeklődésére a Miniszterelnökség még türelmet kért.

MVM Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Milliós többletek az állami cégek vezetőinek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér