Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 20. 19:01|Utolsó módosítás: 2017. 4. 21. 06:00|Károly Gábor | Pénzügy
A bankok a legnagyobb bejelentők

Minden órára jutott egy pénzmosásgyanús eset tavaly

Tavaly 8786 bejelentés érkezett pénzmosásgyanús ügyletekről a különböző szolgáltatóktól a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon (NAV) belül működő Pénzmosás Elleni Információs Irodához

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvény (Pmt.) hatálya alá tartozó szolgáltatók tavaly 8786, napi átlagban 24 pénzmosásgyanús esetet jelentettek a Pénzmosás Elleni Információs Irodának (Financial Intellgence Unit – FIU).

Kép: Shutterstock

A szervezet éves jelentése szerint 2016-ban a bejelentéseken túl a határvámhivataloktól (cash control) 245, a felügyeletet ellátó szervezetektől 9 tájékoztatás, a külföldi pénzügyi információs egységektől 1421 megkeresés, tájékoztatás, válasz, valamint a nyomozó hatóságoktól és egyéb szervektől 819 megkeresés érkezett az irodához.

A bejelentések döntő része (6969) továbbra is bankoktól származott – azok közül is kiemelkedik egy, amely 2513-at küldött az FIU felé, ám az éves jelentés nem nevezi meg a pénzintézetet. A bankokat az egyéb pénzügyi szolgáltatók (680), a pénzváltók (352), a biztosítók (275), valamint a takarékszövetkezetek (261) bejelentései követték.

Öt év alatt meghétszereződött, 819-re nőtt a nyomozó hatóságoktól és egyéb szervektől érkező megkeresések száma. De 2012-höz képest megháromszorozódott a kiküldött megkeresések és tájékoztatások száma is: tavaly 593-szor került sor külföldi pénzügyi információs egység megkeresésére, 166 esetben tájékoztatására. Információt a legtöbbször a NAV nyomozó hatóságának adott ki az FIU – összesen 496 ilyen eset volt –, majd a rendőrség (476) és a TEK (454) következett. A Pmt. alapján 259 alkalommal függesztettek fel ügyleti megbízást 2016-ban – 82-szer az érintett szolgáltató kezdeményezte a felfüggesztést, míg 177-szer az FIU.

A Pénzmosás Elleni Információs Iroda megnevezett néhány olyan jellemzőt, amelyek segíthetnek felismerni a pénzmosásgyanús eseteket. A legszembetűnőbbek azok a tranzakciók, amikor egy gazdasági társaság számláján jóváírt összegeket azonnal vagy rövid időn belül továbbutalják. Szintén gyanús, ha a cégek vezető tisztségviselői vagy tulajdonosai rendszeresen jelentős összegeket vesznek fel készpénzben a társaság számlájáról, amelyet folyamatosan alacsonyan tartanak. Hasonlóak a jelentős összegű pénzváltások is. Gyanús lehet az is, ha egy befektetési egységhez kötött életbiztosítási szerződést a megkötését követően a szerződő racionális ok nélkül gyorsan részlegesen vagy teljesen visszavásárol.

Az éves jelentésben írnak a virtuális fizetőeszközök veszélyeiről és a bináris opciókkal történő kereskedésről is – itt nem a kereskedésre használt eszközt (árut, részvényt vagy például devizát) vásárolják meg, hanem az eszköz árának egy adott időintervallumon belül valamely irányba való elmozdulásába „fektetnek be”, azaz az árfolyam irányát becsülik meg. Az FIU felhívja a figyelmet arra, hogy egyre több az ilyen kereskedésekkel foglalkozó oldalak és brókercégek száma, amelyek az ügyfeleket megtévesztve próbálnak minél nagyobb profithoz jutni.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Minden órára jutott egy pénzmosásgyanús eset tavaly
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér