Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 10. 18. 17:35|Utolsó módosítás: 2016. 10. 18. 17:40|Hornyák József | Pénzügy » Öngondoskodás

Nagy a baj a nyugdíjakkal! Csúnya jövő vár Magyarországra

Nem tudjuk elkerülni a népesség csökkenését sehogy sem, miközben egyre nagyobb teher hárul a nyugdíjrendszerre. Kevés idő maradt a fordulatra.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A népesség folyamatos csökkenése és az elöregedés egyszerre sújtja Magyarországot a következő évtizedekben. Az Eurostat számításai szerint a tavalyi 9,86 millióról az évtized végére már kevesebb mint 9,8 millióan lakhatnak Magyarországon. A kivándorlással és az alacsony születésszámmal is kalkulálva huszonöt év múlva már csak 9,5 millióan laknak majd az országba, és 2070-re bukik 9 millió alá a lakosságszám. Európai összevetésben azonban nem teljesítünk olyan rosszul, mint ahogy azt sokan gondolják. Magyarország 2080-ra népességének 12 százalékát fogja elveszíteni, ami 1,1 milliót jelent.

Ennél sokkal rosszabb a helyzet Litvániában, Lettországban és Bulgáriában, ezekben az országokban ugyanis nagyjából egyharmadával zuhanhat a lakosság száma. Nem sokkal jobbak a kilátások Görögországban Lengyelországban vagy Szlovákiában, de Romániában és Horvátországban sem, utóbbi két ország közel húsz százalékos népességcsökkenést fog elszenvedni, ha nem változik a kivándorlás vagy nem nő meg hirtelen a születésszám. Innen nézve a magyar népességcsökkenés nem is olyan katasztrofális.

fotó: AFP
A Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének tavalyi becslése azonban pesszimistább jövőképet jósol Magyarország számára. Előrebecslésük alapján 2060-ra a népesség száma közel 2 millió fővel fog csökkenni, vagyis 8 millió alá esik, a legalább 65 évesek aránya pedig megközelíti majd az egyharmadot, és számuk két és félszerese lesz a 14 évesnél fiatalabbakét. Sok függ azonban azon, hogy a rekordmagasságra emelkedett elvándorlás – tavaly 33 ezren hagyták el végleg az országot – lassul-e, és azon is, hogy sikerül-e megfordítani a születésszám zuhanását. Az utóbbi években utóbbinak látszanak halvány jelei, hiszen már nem hanyatlik a születésszám, de a növekedésre még várni kell.

Ma már a magyar népesség 18 százaléka idősebb 65 évnél, ami jelentős növekedés az egy évtizeddel ezelőtti 15,5-höz képest, és a folyamat csak most fog igazán felgyorsulni. A munkaképes korú népességhez képest már ma is meghaladja a 26 százalékot a 65 éven túliak aránya, kevesebb mint negyven év múlva pedig minden dolgozóra jut majd egy nyugdíjas – ha nem emelkedik a korhatár. Ma még joggal védekezhet azzal a kormányzat, hogy európai összevetésben jól álluk, hiszen az unióban 29 százalék a nyugdíjaskorúak aránya a 15–64 évesekhez képest. A fordulópont azonban 2050 és 2060 között várható az Eurostat előreszámítása szerint, amikor a magyar 50 százalék feletti időskori eltartottsági ráta meg fogja haladni az EU-átlagot. Ez pedig olyan terhet ró majd az ellátórendszerre, ami alatt összeroskadhat. Az unió egészében éppen ezekben az években várható a trendforduló, amikor már csökkenésnek indul az időskori eltartottság, Magyarországon azonban lassú, de folyamatos növekedéssel számolnak 2080-ig.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nagy a baj a nyugdíjakkal! Csúnya jövő vár Magyarországra
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 24. 07:00Öngondoskodás: duplájára nőtt a díjbevétel öt év alatt

  Öt éve már, hogy a munkáltatók adómentes juttatásként adhatják dolgozóiknak az egészségbiztosítást. Ennek hatására az elmúlt öt évben a duplájára emelkedett a betegség- és egészségbiztosítások éves díjbevétele az Union Biztosító becslése szerint.

 • ÁPRILIS 6. 05:00Nőtt a biztosítási piac

  Az élet- és a nem életág is nőtt tavaly a biztosítási szektorban. A kgfb-díjbevétel 130 milliárd forintra ugrott, a nyugdíjbiztosítások díjbevétele a másfélszeresére nőtt.

 • MÁRCIUS 31. 05:00Nem nyerte még vissza korábbi népszerűségét a Babakötvény

  Az idén januárban és februárban több Start-számlát nyitottak, mint tavaly. A bankoktól kevés ügyfél csábult át, viszont 45 fiatal már hozzájutott a megtakarításához

 • MÁRCIUS 29. 06:22Az idei évet is túlélik a nyugdíjkasszák

  Úgy tűnik, az idei évet is túlélik a magánnyugdíjpénztárak. Két kasszánál már megvan egész évre a 70 százalékos tagdíjfizetési arány, amelynek hiányában kényszerű végelszámolással néznének szembe az intézmények.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér