Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 8. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 8. 16:11|Herman Bernadett | Pénzügy » Öngondoskodás

Stabil hozam a nyugdíjpénztáraknál

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Többé-kevésbé elégedettek lehetnek a nyugdíjpénztártagok, a tavalyi évet is stabil reálhozamokkal fejezték be a kasszák. A napi árfolyamadatokat közzétevő önkéntes és magánnyugdíjpénztárak portfóliói közül egynek sem lett negatív a hozama, de az összteljesítmény gyengébb lett, mint 2014-ben. A magánkasszák alapjai közül a növekedésiek vitték a prímet, a Budapest Magánnyugdíjpénztár portfóliója több mint 9 százalékot szedett magára 2015-ben.

A magánnyugdíjpénztárak esetében ez jó hír, hiszen a kasszák nem egészen 60 ezer megmaradt tagjának 220 milliárd forint körüli vagyona van, ennek körülbelül a háromnegyede lehet növekedési portfólióban. A részvényeket magas arányban tartó alapok közül pedig a leggyengébb is 5,5 százalék fölötti hozamot ért el. A legnagyobb pénztár, a Horizont növekedési portfóliója csaknem 7,2 százalékot szedett magára. Ezek az eredmények viszont elég soványak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tavalyi teljesítményéhez mérve, a BUX ugyanis csaknem 44 százalékot emelkedett 2015-ben. A magánkasszák azonban viszonylag kevés hazai részvényt tarthatnak, a jegybank adatai szerint a portfólióikban lévő közvetlen részvénybefektetések aránya még a 13 százalékot sem éri el.

A magyar állampapírpiacot viszont megverték a magán-nyugdíjpénztári növekedési alapok, sőt még a kiegyensúlyozott portfóliók is, amelyek 4,5–6,2 százalék közötti hozamot értek el. A klasszikus portfóliók – ezekben van a legkevesebb vagyon – teljesítménye volt a leggyengébb, 1,5–3,3 százalék közötti eredményt értek el. Ez közepesnek számít, a rövid állampapírokat még megverték a pénztárak, a hosszúakat viszont már nem.

Az önkéntes nyugdíjkasszákban 1,16 millió ügyfél tart több mint 1100 milliárd forintot. A sok részvényt tartó alapok érték el a legmagasabb hozamot tavaly, 6-6,5 százalék körülit. A legnagyobb ügyfélvagyon azonban nem ezekben, hanem a kiegyensúlyozott portfóliókban van, hiszen azoknak az ügyfeleknek a pénze, akik nem nyilatkoznak erről külön, automatikusan a közepesen kockázatos portfóliókba kerül. Ezeknek a hozama tavaly 3,9-5,5 százalék között mozgott. Jó hír, hogy a legnagyobb pénztár, az OTP közepes kockázatú alapja a magasabb hozamúak között volt, 5,5 százalék körüli nyereségével. A második legnagyobb önkéntes nyugdíjkassza, az Allianz kiegyensúlyozott portfóliója viszont csak 4 százalék alatti hozamot ért el.

A klasszikus alapok az önkéntes nyugdíjpénztári szektorban is gyengébben teljesítettek ennél, de nagy a szórás a hozamaikban. Voltak olyan alapok, amelyek egyszázalékos vagy az alatti nyereséggel zárták az évet, de az MKB klasszikus portfóliója például 3,5 százalék körüli hozamot ért el. Az idén egyébként a pénztártag – ha a pénztári szabályzat ezt megengedi – megoszthatja a felhalmozott vagyonát, illetve a befizetéseit két portfólió között, ezt a lehetőséget azonban a kasszák egyelőre nem hirdetik a honlapjukon.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Stabil hozam a nyugdíjpénztáraknál
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 24. 07:00Öngondoskodás: duplájára nőtt a díjbevétel öt év alatt

  Öt éve már, hogy a munkáltatók adómentes juttatásként adhatják dolgozóiknak az egészségbiztosítást. Ennek hatására az elmúlt öt évben a duplájára emelkedett a betegség- és egészségbiztosítások éves díjbevétele az Union Biztosító becslése szerint.

 • ÁPRILIS 6. 05:00Nőtt a biztosítási piac

  Az élet- és a nem életág is nőtt tavaly a biztosítási szektorban. A kgfb-díjbevétel 130 milliárd forintra ugrott, a nyugdíjbiztosítások díjbevétele a másfélszeresére nőtt.

 • MÁRCIUS 31. 05:00Nem nyerte még vissza korábbi népszerűségét a Babakötvény

  Az idén januárban és februárban több Start-számlát nyitottak, mint tavaly. A bankoktól kevés ügyfél csábult át, viszont 45 fiatal már hozzájutott a megtakarításához

 • MÁRCIUS 29. 06:22Az idei évet is túlélik a nyugdíjkasszák

  Úgy tűnik, az idei évet is túlélik a magánnyugdíjpénztárak. Két kasszánál már megvan egész évre a 70 százalékos tagdíjfizetési arány, amelynek hiányában kényszerű végelszámolással néznének szembe az intézmények.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér