Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 8. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 8. 16:11|Herman Bernadett | Pénzügy » Öngondoskodás

Stabil hozam a nyugdíjpénztáraknál

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Többé-kevésbé elégedettek lehetnek a nyugdíjpénztártagok, a tavalyi évet is stabil reálhozamokkal fejezték be a kasszák. A napi árfolyamadatokat közzétevő önkéntes és magánnyugdíjpénztárak portfóliói közül egynek sem lett negatív a hozama, de az összteljesítmény gyengébb lett, mint 2014-ben. A magánkasszák alapjai közül a növekedésiek vitték a prímet, a Budapest Magánnyugdíjpénztár portfóliója több mint 9 százalékot szedett magára 2015-ben.

A magánnyugdíjpénztárak esetében ez jó hír, hiszen a kasszák nem egészen 60 ezer megmaradt tagjának 220 milliárd forint körüli vagyona van, ennek körülbelül a háromnegyede lehet növekedési portfólióban. A részvényeket magas arányban tartó alapok közül pedig a leggyengébb is 5,5 százalék fölötti hozamot ért el. A legnagyobb pénztár, a Horizont növekedési portfóliója csaknem 7,2 százalékot szedett magára. Ezek az eredmények viszont elég soványak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tavalyi teljesítményéhez mérve, a BUX ugyanis csaknem 44 százalékot emelkedett 2015-ben. A magánkasszák azonban viszonylag kevés hazai részvényt tarthatnak, a jegybank adatai szerint a portfólióikban lévő közvetlen részvénybefektetések aránya még a 13 százalékot sem éri el.

A magyar állampapírpiacot viszont megverték a magán-nyugdíjpénztári növekedési alapok, sőt még a kiegyensúlyozott portfóliók is, amelyek 4,5–6,2 százalék közötti hozamot értek el. A klasszikus portfóliók – ezekben van a legkevesebb vagyon – teljesítménye volt a leggyengébb, 1,5–3,3 százalék közötti eredményt értek el. Ez közepesnek számít, a rövid állampapírokat még megverték a pénztárak, a hosszúakat viszont már nem.

Az önkéntes nyugdíjkasszákban 1,16 millió ügyfél tart több mint 1100 milliárd forintot. A sok részvényt tartó alapok érték el a legmagasabb hozamot tavaly, 6-6,5 százalék körülit. A legnagyobb ügyfélvagyon azonban nem ezekben, hanem a kiegyensúlyozott portfóliókban van, hiszen azoknak az ügyfeleknek a pénze, akik nem nyilatkoznak erről külön, automatikusan a közepesen kockázatos portfóliókba kerül. Ezeknek a hozama tavaly 3,9-5,5 százalék között mozgott. Jó hír, hogy a legnagyobb pénztár, az OTP közepes kockázatú alapja a magasabb hozamúak között volt, 5,5 százalék körüli nyereségével. A második legnagyobb önkéntes nyugdíjkassza, az Allianz kiegyensúlyozott portfóliója viszont csak 4 százalék alatti hozamot ért el.

A klasszikus alapok az önkéntes nyugdíjpénztári szektorban is gyengébben teljesítettek ennél, de nagy a szórás a hozamaikban. Voltak olyan alapok, amelyek egyszázalékos vagy az alatti nyereséggel zárták az évet, de az MKB klasszikus portfóliója például 3,5 százalék körüli hozamot ért el. Az idén egyébként a pénztártag – ha a pénztári szabályzat ezt megengedi – megoszthatja a felhalmozott vagyonát, illetve a befizetéseit két portfólió között, ezt a lehetőséget azonban a kasszák egyelőre nem hirdetik a honlapjukon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Stabil hozam a nyugdíjpénztáraknál
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Rovat további hírei
 • AUGUSZTUS 17. 18:00A takarékoskodásra buzdítók szembemennek az árral

  A biztosításközvetítés nehéz szakma, az emberek nem szívesen szembesülnek a jövőbeni problémákkal – mondja Kósa Erika, a Consequit tulajdonos-elnöke és Farkas András, a cég értékesítési vezetője

 • AUGUSZTUS 11. 05:00Vagyonosodnak a pénztártagok

 • AUGUSZTUS 10. 17:24Egyre több pénzt tartanak az önkéntes nyugdíjkasszáknál

  Az önkéntes nyugdíjkasszák összvagyona a negyedév végén 1095 milliárd forint volt, éves szinten 4 százalékkal bővült.

 • AUGUSZTUS 3. 06:25Öt magyar kap egymillió forint fölötti nyugdíjat

  Egy magyar öregségi nyugdíjas kap kétmillió forint feletti havi nyugellátást, egynek jár 1,5–2 millió közti, háromnak pedig 1–1,5 millió közti összeg. Összesítve közel 11 800 nyugdíjas ellátása haladja meg a havi 300 ezer forintot. A magas nyugdíjat élvezők táborát 2013 óta a járulékplafon eltörlése is gyarapítja, ezt a kormány a bevétel növelése érdekében lépte meg.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Pénteken kezdődött a varsói V4-csúcstalálkozó Fotók: Miniszterelnöki Sajtóiroda

 • Földrengés rázta meg Olaszországot Fotók: AFP

 • Éremeső az olimpián

 • Rio 2016

 • Kezdődik a riói olimpia

 • Kihirdették a felvételi ponthatárokat

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér