Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 12. 17:41|Csabai Károly | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók

A Reálszisztéma állítja, nem szabálytalankodott a BTel-részvényekkel

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nem követett el szabálytalanságot a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. a Business Telecom (BTel) részvényeivel, ezért nem igaz, hogy miatta buktak volna több tízmillió forintot azok, akik a távközlési cég részvényeiből vásároltak – reagált a Világgazdaságban megjelent, rendőrségi dokumentumokon alapuló állításokra a Reálszisztéma többségét közvetve tulajdonló Berki István. Egyúttal közölte, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem azért küldött ki felügyeleti biztost a Reálszisztémához tavaly november 5-én és vette át a társaság irányítását, mert a brókercég szabálytalanságot követett el, hanem kizárólag a BTel kapcsán

Az MNB a felügyeleti biztos kirendelésekor kiadott közleményében úgy fogalmazott, a hazai tőkepiac számos szereplőjénél végzett helyszíni célvizsgálat-sorozat során észlelt szabálytalanságok miatt rendelt ki felügyeleti biztost a Reálszisztémához. A közleményben az is szerepelt, hogy a Reálszisztémánál feltárt hiányosságok alapvetően a BTel problémáihoz kapcsolódnak. Ez keltehetett olyan látszatot Berki szerint, hogy a Reálszisztéma is szabálytalanságot követett el, noha az MNB azt is megállapította, hogy a Reálszisztémánál nem tárt fel ügyfélpénzek eltulajdonítását eredményező visszaélést.

Ennek ellenére akadt olyan ügyfél, aki úgy ítélte meg, őt a Reálszisztéma is megkárosította, ezért feljelentést tett a cég ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK). Mely az ügyet az V. kerületi Rendőrkapitányságról november végén áttette a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnőzés Elleni Főosztályára, miután úgy ítélte meg, a felmerült kár-, illetve elkövetési érték meghaladja az V. kerületiek hatáskörét.

A Világgazdaság által a Reálszisztémának tulajdonított egyik ügyben, miszerint az egyik ügyfélnek felajánlották, ha a tőzsdei ár 80 százalékán vásárol BTel-részvényt, azt a későbbiekben havi 4 százalékos felárral visszavásárolják, nem a Reálszisztéma tette az ajánlatot, hanem egy Kredit Investment Kft. nevű cég. Ő mondta azt, hogy a BTel-részvényeket abból a haszonból vásárolják vissza, amely azáltal keletkezik, hogy a BTel részvényeit bevezetik a frankfurti tőzsdére, melyet követően azok árfolyama 6-9 hónapon belül kilő. Ám az ennek bedőlő, 2013-ban 35 millió forintért BTel-részvényt vásárolt ügyféltől nem a Reálszisztéma, hanem a Kredit Investment nem vásárolta vissza a 2014. április 30-án megjelölt napon.

Berki szerint annak a feljelentőnek sincs igaza, aki azt állítja, a Reálszisztéma képviselője biztonságos és kockázatmentes ügyletként azt tanácsolta kiszemelt áldozatának, adjon kölcsönt a BTel-nek, amelynek fedezeteként kap annak részvényéből, s a BTel a részvényei visszavásárlásáért kifizetett összeget tudja be kölcsöntörlesztésként. Így cáfolta azt is, hogy amikor a 65 millió forintos összeg megérkezett az ügyfél Reálszisztémánál lévő számlájára, akkor azért nem tudta azt elutalni, mert a brókercég előbb adminisztrációs hibára hivatkozott, majd közölte, hogy abból BTel-részvényeket vett, anélkül, hogy erre megbízást kapott volna. Az sem igaz Berki szerint, hogy a Reálszisztéma képviselője kérte, egy visszadátumozott megbízással legalizálják az ügyletet, amit azonban az ügyfél megtagadott.

A rendőrség ugyanakkor határozatában megállapította, hogy a Reálszisztéma “munkatársai azzal, hogy a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül végeztek veszteséges, jogellenes tranzakciókat, a jogszabály megszegésével és az ügyfelekkel kötött szerződés rendelkezéseinek a megsértésével jogosulatlanul rendelkeztek az ügyfelek által rájuk bízott pénzügyi eszközökkel. A sikkasztás minősítése a sajátjakénti rendelkezéssel érintett ingó dolog értékéhez, vagyis a pénzeszközök és az értékpapírok elkövetéskori értékéhez igazodik.”

A rendőrség a nyomozás kapcsán nem kereste meg a Reálszisztémát – közölte Berki, hozzátéve, ha esetleg vádemelésre kerülne sor az ügyben, akkor bizonyítanák ártatlanságukat.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A Reálszisztéma állítja, nem szabálytalankodott a BTel-részvényekkel
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér