Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 19. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 19. 06:50|Csabai Károly | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók

Az NHB-é lehetnek a Buda-Cash ügyfelei

A terjeszkedni vágyó NHB Bankhoz kerülhet a bebukott Buda-Cash ügyfélállománya, miután azt sokan túl kockázatosnak találták, ezért arra nem is tettek ajánlatot a tegnapi határidőig.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kizárólag az NHB Növekedési Hitel Bank pályázhatott a tavaly bebukott Buda-Cash Brókerház ügyfélállományára a tegnap délutáni határidőig – feltételezték a piacon. Ezt a hitelintézet a Világgazdaság érdeklődésére nem kívánta kommentálni. Bár jelenleg huszonegy cég üzletelhet az értékpapírpiac központjának számító Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a potenciális vevők körét eleve szűkíti, hogy a befektetési vállalkozások közül az árutőzsdei szolgáltatók nem pályázhattak, a Reálszisztémát novembertől felügyeleti biztos irányítja, a Codex közgyűlése pedig épp a napokban döntött úgy, hogy legkésőbb 2016 őszéig felhagy a tőzsdei kereskedéssel.

Ezzel szemben az NHB december 21-én lett tőzsdetag, és szerzett kereskedési jogot a BÉT részvényszekciójában. Ám azóta egyetlen tranzakciót sem ütött nyélbe, ami piaci megfigyelők szerint arra utal, hogy a Buda-Cash ügyfélállományának megszerzésére vár. Ez utóbbiért neki még a csomaggal járó kockázatokat is megérheti felvállalni, szemben a már piacon lévő cégekkel.

Első ránézésre kecsegtetőnek tűnik, hogy a Buda-Cash ügyfélállományával növeljük piaci részesedésünket, meg is vizsgáltuk a lehetőséget, végül azonban nem adtunk be ajánlatot – válaszolta lapunk érdeklődésére több, a neve elhallgatását kérő fajsúlyos brókercég. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a Buda-Cashnél megtalált több mint 750 fajta értékpapírt, köztük 3,1 milliárd forintnyi állampapírt, 38 tőzsdei cég 2,4 milliárd forint piaci értékű részvényét, valamint 2,2 milliárd forintnak megfelelő – tíz pénznemben meglévő – készpénzt vert dobra.

Mindenekelőtt azért kockázatos e csomag, mert – mint a PSFN jelezte – a pályázatban bemutatott állomány mértéke és összetétele változhat, miután az ügyfelek a törvény alapján számláikat áttehetik más befektetési vállalkozásokhoz. Azt sem tudni, vajon hány ügyfél mennyivel tartozik a felszámolás alatt lévő cégnek, és hogy a már befolyt vagy a jövőben befolyó osztalékokat, kamatokat és egyéb hozamokat mekkora adó terheli. Mindezek miatt a kötelező érvényű ajánlatot tevőnek a pályázatában külön nyilatkoznia kellett arról, hogy tudomásul veszi és elfogadja: az induló állomány mértéke, összetétele változhat, s az ügyfélvagyon jelentősen csökkenhet.

Az értékesítendő ügyfélállomány már a pályázat január 15-i meghirdetését követően is változott. A PSFN a Buda-Cash 17 millió forint értékűre tehető BÉT-pakettjét már értékesítette egy meg nem nevezett vevőnek, a Quaestor és a Hungária 231 millió, illetve 117 milliós tőzsderészvényére pedig február 26-ig lehet pályázni.

A legnagyobb rizikó, hogy jelenleg lehetetlen megmondani, milyen kötelezettségeket örököl a Buda-Cash-ügyfélállomány vásárlója, mikor és mekkora összeg után kell esetleg a jövőben helytállnia peres eljárások miatt. Mindenekelőtt az nem sejthető, mi lesz a vége annak a pernek, amelyben a PSFN a Buda-Cash-ügyfeleknek a dán Saxo Banknál – a Világgazdaság értesülései szerint összességében mintegy 12 milliárd forint értékben – bennragadt mintegy 200 fajta értékpapírját, valamint készpénzét próbálja visszaszerezni. A Saxo ezeket nem adná ki, sőt még ő követel súlyos milliárdokat, arra hivatkozva, hogy a Buda-Cash-ügyfelek a mai napig nem teljesítették a svájci frank tavaly január 15-i elszállása miatt keletkezett pótbefizetési kötelezettségeiket.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Az NHB-é lehetnek a Buda-Cash ügyfelei
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér