Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 17. 06:31|Herman Bernadett | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók

Magánnyugdíj: hamarosan indulhat a járadékfizetés a Horizontnál

Már csak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyére vár a Horizont Magánnyugdíjpénztár, hogy elkezdje a járadékfizetést a nyugdíjba vonult tagoknak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Persze csak azoknak, akik a nyugdíjkorhatár betöltése után a kétpilléres rendszert választják. A 136 érintett ugyanis dönthet úgy is, hogy visszatér az egypilléres állami rendszerbe. Ebben az esetben a megtakarítása infláció fölötti hozamát, illetve a tagdíj-kiegészítéseket megtarthatja, a többi pénz visszakerül az állami rendszerbe, cserébe a volt pénztártag százszázalékos állami nyugdíjat kap majd.

Kép: Pixabay

A kétpilléres rendszerben maradva nem jár teljes állami nyugdíj, a 2010 novemberéig elért szolgálati idő után 75 százalékos, az azt követőre pedig 100 százalékos járadékot számítanak. Ezt a pénztárból kapott járadék egészíti majd ki. A Horizontnál ez átlagosan havi 20 ezer forint lesz, ennyi jön ki a nyugdíjas tagok átlag 5,5 millió forintos egyenlegéből. Ez végül is nem annyira rossz ahhoz képest, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszerbe munkáltatóktól származó befizetések csupán 13 éven át, 1998 és 2010 között érkeztek.

Akkor is jól járhatnak a pénztártagok, ha az egypilléres rendszer mellett döntenek. Az elmúlt években az infláció alacsony, sőt nemritkán negatív volt, a portfóliók emiatt jelentős reálhozamot termeltek. Egy-egy pénztártag megtakarításainak akár a negyede-harmada is reálhozam lehet most, vagyis a nyugdíjasok az egypilléres rendszerbe visszatérve átlagosan valószínűleg hét számjegyű visszatérítésre számíthatnak.

A Horizontnak egyébként nehéz feltételeket kellett teljesítenie ahhoz, hogy járadékot folyósíthasson. A szolgáltatás megkezdéséhez – a jogszabályi előírások miatt – több mint 160 millió forintos tartalékot kellett képeznie a működési tartalékból, ráadásul ez az összeg évről évre nő. Ezt a pénztár úgy oldotta meg, hogy levont a tagok egyenlegéből egy ezreléket – erre a tavalyi év közepén életbe lépett törvénymódosítás adott lehetőséget.
Ahhoz, hogy a pénztár folyósítani tudja a járadékot, és egyáltalán fennmaradjon, arra is szükség van, hogy a megmaradó tagság legalább 70 százaléka rendszeresen fizesse a tagdíjat.

Az idén egyelőre még csupán 25 százalékon áll a 38 ezres taglétszámú Horizont számlálója, működési támogatást pedig csak a tagok 15 százaléka fizetett. A többi pénztár is komolyan kampányol, hogy rávegye a tagokat a díjfizetésre. A Budapest tavaly ilyenkor már elérte a 70 százalékos arányt, az idén viszont ezt még nem írta ki a honlapjára. Az MKB januárban 72 százalékot teljesített – ami 4 százalékponttal alacsonyabb a decemberinél –, és a Szövetségnél is meglett januárra a 70 százalék.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Magánnyugdíj: hamarosan indulhat a járadékfizetés a Horizontnál
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 23. 16:08Mi is könnyebben nyithatunk majd ausztriai bankszámlát

  Az Európai Bizottság cselekvési tervet dolgozott ki arra vonatkozóan, hogyan lássa el az európai fogyasztókat nagyobb választékkal és hogyan biztosítson könnyebb hozzáférést a pénzügyi szolgáltatásokhoz az Európai Unió teljes területén - közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján csütörtökön.

 • MÁRCIUS 23. 10:45Húszmilliós bírságot szabott ki az MNB a Cofidisre

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20 millió forint bírsággal sújtotta a Cofidis Magyarországi Fióktelepét, mivel egyes hitel- és pénzkölcsön-szerződéseinél megsértette a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfék-szabályokat. A jegybank a JTM-re vonatkozó hiányosságokon túl nyilvántartási és adatszolgáltatási problémákat is feltárt - derül ki az MNB közleményéből.

 • MÁRCIUS 23. 09:41Több mint 5,5 milliárd euróra nőtt a fizetési mérleg többlete

  A folyó fizetési mérleg többlete 5,524 milliárd euróra nőtt tavaly az előző évi 3,693 milliárd euróról - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közölt legfrissebb adataiból.

 • MÁRCIUS 22. 17:11Ezt az ukrán bankot nézte ki az OTP?

  A Vnyesekonombank állami tulajdonú orosz bank elnöke szerint az OTP aktívan érdeklődik ukrajnai leányvállalata, Prominvestbank iránt.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér