Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 7. 4. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 7. 4. 10:06|Világgazdaság - Herman Bernadett | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók
Csak kevés bank nyerhetett az alacsony kamatszinttel

Tovább nőtt a bankbotrány

A magyarországi bankok nem valószínű, hogy nyertek a Libor manipulálásán, az ügyfelek viszont jól járhattak azzal, hogy a Barclays megpróbálta a valóságos szint alá nyomni a hivatalos bankközi kamatot.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A magyarországi bankok is érezhették, amikor 2008 őszén, a Lehman Brothers bukása után hiába próbáltak forráshoz jutni a bankközi piacon, hogy nem feltétlenül reálisak a londoni bankközi kamatlábak (Libor). Már akkor felvetődött, hogy a brit bankszövetség 16 tagja közül egyesek manipulálhatják a bankközi kamatokat, számos panasz érkezett ugyanis arra, hogy a Libort meghatározó hitelintézeteken kívül jóformán egyetlen bank sem jut hozzá kölcsönhöz a hivatalosan megadott ráták mellett. A panaszosoknak igazat adott a brit és az amerikai pénzügyi felügyelet, amely rekordösszegű, összesen 453 millió dolláros bírságot rótt ki a Barclays bankra a Libor manipulálása miatt.

A hitelintézet vélhetően azért próbálta lefelé módosítani a bankközi kamatlábat, hogy leplezze, milyen magas forrásköltségek mellett jut hitelhez, illetve azért, hogy felduzzassza egyes kereskedőinek a profitját. A valóságosnál alacsonyabb bankközi kamatlábak felállításából úgy profitálhatott a Barclays, hogy ezáltal olcsóbban juthatott hozzá forrásokhoz – mondták lapunknak banki ügyekben jártas szakértők. A nyereség azonban csak néhány nagybanknál csapódhatott le, a hitelintézetek többségének nem jutott belőle.

A hazai bankrendszerben is elterjedtek a Liborhoz kötött kamatozású hitelek főleg a devizakölcsönök körében. Az euróalapú hiteleknél ugyan jellemzőbbek az Euriborhoz kötött kamatok, de a svájcifrank- és dolláralapú finanszírozás esetében sok esetben a Libor az irányadó.
A hazai bankok viszont a szakértők szerint aligha profitálhattak a Barclays akciójából, mivel a saját kamatmarzsuk ezáltal nem nőtt meg. A történet nyertesei talán csak a hazai devizahitelesek lehettek, akik a manipulált adatok miatt – egy ideig legalábbis – az indokoltnál alacsonyabb kamatokat fizethettek. A hazai gyakorlatban jellemzően a vállalati ügyfelek kamatait kötötték a Liborhoz a bankok. A nagyvállalati kliensek körében változó kamatozású hitelnél szinte mindig valamilyen bankközi kamathoz igazítják a rátákat a hitelintézetek, de egyre elterjedtebb ez a gyakorlat a kis- és középvállalatoknál is.

Idén április elejétől pedig az átlátható árazás jegyében már a lakossági ügyfelek jelzáloghiteleinél is valamilyen referenciarátához kell kötniük a bankoknak a hitelkamatokat. A Barclays egyébként a most kipattant botrány után kis híján vezetés nélkül maradt. Először Marcus Agius, az igazgatóság elnöke mondott le még hétfőn, majd kisvártatva követte őt Bob Diamond, a vezérigazgató is. Lapzártánkkor éppen úgy festett a helyzet, hogy Agius mégis marad, de csak addig, amíg nem talál újabb első embert a pénzügyi csoport.

A két vezető távozásával azonban még korántsem biztos, hogy véget érnek a Barclaysnél a vezércserék. A Wall Street Journal szerint nem kizárt, hogy a nemrég kinevezett operatív vezérigazgató-helyettes, Jerry del Missier is kénytelen lesz távozni a banktól. Ha pedig belső emberrel oldanák meg Diamond utódlását, akkor a lap szerint a potenciális jelölt Antony Jerkins, a lakossági és vállalati banki üzletágért felelős vezérigazgató lehet.

Hogyan alakul ki a Libor?

A londoni bankközi kamatláb (Libor) kiszámítása úgy történik, hogy 16 vezető brit hitelintézet minden délelőtt 11:10-kor beírja a saját bankközi kamatait a Thompson Reuters megfelelő adatbázisába. A Reuters ezután kiveszi az adatok közül a legmagasabbakat és a legalacsonyabbakat, a maradékot átlagolja. Az eredményeket minden nap 11:30-kor teszi közzé a brit hírügynökség. Hasonló módon történik több más bankközi kamatláb, így a budapesti Bubor vagy az eurózónára vonatkozó Euribor kiszámítása is.
A Libor mértéke azért érzékeny kérdés, mert ez az alapja világszerte összesen több mint 800 ezer milliárd dollárnyi értékű értékpapír- és hitelállomány kamatának, ezen belül 350 ezer milliárd dollárnyi csereügylet és 10 ezer milliárd dollárnyi hitel kapcsolódik hozzá. A hitelek között az amerikai árupiaci és határidős kereskedelmi bizottság szerint autó- és lakáskölcsönök is vannak. A kamatok igen kismértékű változása vagy pontatlansága is komoly hatással lehet a befektetések hozamára vagy a hitelkamatokra.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Tovább nőtt a bankbotrány
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér