Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 20. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 4. 20. 11:01|Gyöngy-Kovács Nóra, az MKB Elemzési Központ elemzője | Pénzügy » Stratégia

Hogyan érinti majd a Telekomot a Digi belépése a magyar mobilpiacra?

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szeptemberben a Digi várhatóan megjelenik a magyar mobiltelefon-piacon, amelyen most három nagy szereplő osztozik. Az előfizetői bázis tekintetében a Magyar Telekom 2016 szeptemberében 46,8 százalékos, a Telenor 28,2 százalékos, a Voda­fone pedig 25 százalékos részesedéssel rendelkezett a már túltelített piacon. A KSH adatai szerint tavaly 9,83 millió főre 11,1 millió előfizetés jutott itthon, tehát meglehetősen nagy kihívással kell szembenéznie a szolgáltatónak.

A Digi mobilpiacra való lépését nagymértékben befolyásolja a vezető márkák aránylag magas tarifája. Ezért új szereplőként termékportfólióján belül valószínűleg a korlátlan hangforgalmon alapuló csomagokra fekteti majd a hangsúlyt (ezek aránya alacsony a magyar piacon), miközben feltehetően nem feledkezik meg a már meglévő hazai ügyfeleiről sem. 2017. februári adatok alapján a Digi a kábeltelevíziós piacon 23,7 százalékos, a vezetékestelefon-piacon (ahogy a széles sávú internet-előfizetések tekintetében is) 11,8 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. Mindez azért fontos, mert a Digi mobilszolgáltatása egy jól ismert márkanév által kitaposott úton indul el.

A román mobilpiacon 2014-ben kezdett aktív terjeszkedésbe a cég, ott negyedik belépőként. Két év alatt 12 százalékos piaci részesedést ért el az agresszív árpolitikának, valamint a meglévő előfizetőknek szóló kombinált csomagoknak köszönhetően. A román piacon megvalósult forgatókönyv alapján, ha a Diginek sikerülne két év alatt közel 10 százalékos piaci részesedést szereznie, az a jelenlegi bevételi viszonyok mellett körülbelül 60 milliárd forintos árbevételt hozna a vállalatnak.

Érdemes figyelembe venni, hogy a már meglévő hazai kiszolgálók a mobil hangszolgáltatásokon túl számos egyéb kiegészítő tevékenységet is végeznek (például rendszerintegrációval foglalkoznak), ami megnehezítheti a Digi gyors magyarországi térnyerését. A magyar mobilpiac éves árbevétele mintegy 595 milliárd forint. A hazai mobilpiac sajátosságainak alapján a Digi előfizetői bázisának növelése a jelenlegi szolgáltatók kárára is történhet. A Magyar Telekom esetében 2016-ban a hazai árbevétel 62,2 százaléka származott mobilszolgáltatásokból, a Digi megjelenése előreláthatóan tehát a Telekom bevételi struktúráját is érintheti.

Magyar Telekom Nyrt. - az elmúlt évek árbevétele


A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Hogyan érinti majd a Telekomot a Digi belépése a magyar mobilpiacra?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér