Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 1. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 1. 06:00|Csabai Károly | Vállalatok

A tilalom ellenére még mindig gyűjtenek tagokat a fogyasztói csoportok

Hét esetben indult hatósági eljárás tavaly annak gyanújával, hogy sérült a fogyasztói csoportok szervezésének 2012 óta hatályos tilalma, illetve nyilvános felhívással gyűjtöttek tagokat.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Összesen 25 esetben ellenőrzött fogyasztói csoportot, vásárlói klubot működtető vállalkozást a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 2015-ben – tájékoztatta a Világgazdaságot a hatóság. Tíz esetben hirdetés útján értesültek a fogyasztói csoportot szervező, működtető tevékenységről, emellett tizenöt fogyasztói kérelem, közérdekű bejelentés alapján vizsgálódtak.

A Brazíliából indult, Magyarországra portugál közvetítéssel az 1990-es évek elején eljutott, majd gomba módra szaporodó fogyasztói csoportok olyan vásárlási társulások, amelyekben a csatlakozók vállalják, meghatározott mértékű részleteket fizetnek, hogy az így összegyűlt pénzből bizonyos időközönként sorra megszerezhessék egy-egy nagy értékű árucikk – általában ingatlan (akár külföldi is) vagy gépkocsi – tulajdonjogát, illetve igénybe vehessenek egy adott szolgáltatást. A szerződéseket meghatározott futamidőre kötik, amely alatt a tagnak hozzá kell jutnia – például sorsolással – az ígért vagyontárgyhoz.

Ám annyi csoport tönkrement, megszűnt, vagy eltüntette a vagyonát, köztük tagjainak befizetéseit, hogy az Országgyűlés 2012. január 1-jével megtiltotta ilyenek létrehozását. Emellett előírta, hogy 2014. január 1-jétől új fogyasztó kizárólag – a szerződés felmondással történő megszüntetése következtében – kieső fogyasztó helyére vehető fel, s tilos fogyasztói csoportba fogyasztókat nyilvános felhívás útján gyűjteni. A fogyasztói csoportot működtető vállalkozások tevékenységük folytatását 2014. január 31-ig kötelesek voltak bejelenteni az NFH-nak. Ezt heten tették meg, arról azonban a hatóságnak nincs adata, hogy a tagokkal kötött szerződések mikor járnak le.

Az NFH a hivatalból indított eljárásai során tíz olyan hirdetést azonosított tavaly, amelyet fogyasztói csoportot szervező, működtető vállalkozás jelentetett meg. A fogyasztói csoportokat népszerűsítő reklámok, hirdetések csaknem minden esetben kedvező feltételű („fix forint alapon/ingatlanfedezet nélkül”), az esetek többségében azonnali „hiteleket” („Várakozás és mellébeszélés helyett!”, „Gyorskölcsön!”) ígértek az arra különösen rászoruló fogyasztóknak („vállalkozóknak/nyugdíjasoknak/BAR (KHR) listán szereplőknek” „nyugdíjasoknak, akár 75 éves kor felett is”).

A kérelemre indult eljárások közül hét esetben indult hatósági eljárás a fogyasztói csoport szervezésének tilalmát kimondó rendelkezés megsértésének gyanúja, illetve nyilvános felhívás útján történő taggyűjtés miatt, továbbá azért, hogy az NFH megvizsgálja, megfelelően tájékoztatták-e a fogyasztókat. A Fővárosi Törvényszék cégbírósága egy fogyasztói csoportot működtető vállalkozást – a témavizsgálat ideje alatt jogerőre emelkedett döntésében – megszüntetett. Mindegyik esetben megindult a hirdetéseket közzétevő vállalkozások felelősségre vonása, több eljárás van folyamatban.

A fogyasztói csoportok létrehozásának tilalma miatt volt meglepő, hogy Rogán Antal január közepén bejelentette, a kormány a hasonló elven működő lakásszövetkezetek indításával kíván konkurenciát teremteni az évek óta sikeres hazai lakás-takarékpénztáraknak. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője példaként említette, hogy egy lakásszövetkezet ezer tagja közül évenként száz jutna új otthonhoz. Akkor a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. óvatosságra intett a nem kellően biztonságos feltételekkel működő fogyasztói csoportok, vásárlói klubok esetleges létrehozásával kapcsolatban.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A tilalom ellenére még mindig gyűjtenek tagokat a fogyasztói csoportok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér