Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2015. 5. 29. 05:00|Utolsó módosítás: 2015. 5. 29. 14:47|K. Z. | Vállalatok

Bemutató szemüveggel, 3D nyomtatás néhány ujjal

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ötletből és ügyes megvalósításból sincs hiány a hazai startupoknál – többek között ezt a következtetést lehetett levonni az idei Magyar Innovációs TechShow-n (HITS). Az ebben az évben már hetedik alkalommal megrendezett, a Mobilitás és Multimédia Klaszter által szervezett eseményen a hagyományoknak megfelelően nem volt túl sok bemutatkozó – összesen 17 projektet ismerhettek meg az érdeklődők –, viszont így is bőven akadtak izgalmas elképzelések. Nem meglepő módon a rendezvényen megjelenő startupok jelentős része olyan megoldást mutatott be, ami valamilyen módon kapcsolódik a mobileszközökhöz, a mobilitáshoz. A HITS közönségdíjasa, a Route4U csapata például a világ első kerekesszékes útvonaltervezőjével szerepelt. Ez egy olyan ingyenes, androidos okostelefonokra letölthető applikáció, amely a hozzá tartozó weboldallal kiegészülve egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a kerekeken guruló járművet használók életét. A használhatóságot növeli, hogy az alkalmazásba fotókat is fel lehet vinni az utak, terek állapotáról, az épületek bejáratairól sőt, a nyilvános mosdók is jelölhetők benne.

Mobileszközökön és hagyományos személyi számítógépeken is futtatható az Appelar szoftvere, ami lényegében a kisebb mezőgazdasági termelők igényeire szabott vállalatirányítási rendszernek felel meg. Az előfizetési díjért használható megoldás olyan funkciókkal is ellátták, mint a bekerülési költség kiszámítása egy kilogrammnyi termés esetében, vagy éppen a traktorok üzemanyag használatának nyomon követése. A rendszer érdekessége, hogy egy termelőtől indult a kezdeményezés, aki az ötlete megvalósításához keresett programozókat. A webalapú alkalmazás tulajdonképpen a világ bármely országában használható, ennek megfelelően hamarosan átlépik majd az országhatárt, elsőként Lengyelországban jelennének meg. Az idei HITS-en egyébként nem az Appelar mutatta be az egyetlen, agrárpiacra szánt megoldást, a Moow nevű eszköz fejlesztői egy olyan készüléket hoztak létre, amellyel a tehenek belének pH-értékét, hőmérsékletét lehet mérni. Az így nyert adatokat egy alkalmazásba továbbítják, és a gazdák gyorsan tudomást szerezhetnek arról, ha baj van.

Egyelőre zárt körű béta-tesztelésen van a Shapr3D nevű alkalmazás, azonban néhány hét múlva már indul a nyilvános próba, és ha sikerül a teljes piaci bevezetés, akkor alaposan átalakíthatja a három dimenziós nyomtatás világát. Az applikáció segítségével ugyanis az érintőkijelzőn, az ujjaival alakíthatja ki a felhasználó a nyomtatásra szánt objektumot, elképesztően leegyszerűsítve ezzel a folyamatot.

Ha már szóba került az egyszerűsítés, érdemes megemlíteni a Zenheads Kft. legújabb projektjét, a Showroom-ot. A cég az autószalonokban gyakorta felmerülő problémára kínál ötletes és meglehetősen látványos megoldást. A rendszer segítségével ugyanis a vásárlóknak nem kell a képzeletükre hagyatkozniuk, ha éppen nincs olyan színben, vagy belsővel autó a kereskedésben, amire vágynak, hiszen a virtuális valóság szemüveg és egy szoftver segítségével megnézhetik, milyen is lenne.

Az idei HITS egyik legnagyobb sztárja a Codie volt, amelyet a szakmai zsűri a legígéretesebb hazai innovációnak választott. A magyar fiatalok által készített robotjáték a gyerekeket tanítja meg a programozás alapjaira egy egyedileg kifejlesztett grafikus programozási nyelv és egy fából készült robot segítségével.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Bemutató szemüveggel, 3D nyomtatás néhány ujjal
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér