Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2015. 2. 20. 05:00|Utolsó módosítás: 2015. 2. 20. 07:00|Haiman Éva | Vállalatok » Egészségügy
A kormány is felelős a csúszásokért

Az uniós kórházprojektek közül is elvérezhet néhány

Félszáz kórházi, illetve egyéb uniós egészségügyi projekt van csúszásban, közöttük komoly onkológiai fejlesztések.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az ágazatban a pályázatokon elnyert összesen 86,8 milliárdból tavaly év végéig 28,5 milliárdot nem sikerült még elkölteni.

Összegében is jelentős, csaknem másfél milliárd forint öszegű az egyik legjelentősebb lemaradást mutató egészségügyi projekt, a Nemzeti Egészségügyi Informatikai Rendszer kialakítását célzó e-Health program.

A projekt gazdája a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), indulását még Szócska Miklós előző egészségügyi államtitkár jelentette be 2013-ban, ám 2014 végéig gyakorlatilag semmi nem valósult meg belőle. Ehhez a fejlesztéshez szorosan kapcsolódik az egészségügyi intézmények közötti adatáramlást biztosító projekt, ami egy hangyányival áll csak jobban: az 1,9 milliárdos támogatási összegből azonban még itt sem tudtak lehívni több mint egymilliárdot.

Az uniós egészségügyi beruházások sikerességét már eleve veszélybe sodorta, hogy két nagy pályázatot - az egészségügyi intézmények struktúraváltásához kapcsolódó 35,4 milliárdos, illetve az onkológia centrumok fejlesztését célzó 8 milliárd forintos összköltségűt – csak 2013-ban hirdettek meg. Ahol nem kapták össze magukat, ott mostanra sokszor behozhatatlan is lett a lemaradás.

A kórházfejlesztések közül tetemes a csúszás az egri Markhot Ferenc Kórházban, amelyet szervezetileg és strukturálisan is meg kellett volna újítani az elnyert csaknem 4,8 milliárd forintból, ám a pénzből négy év alatt is csak 1,3 milliárd forintot sikerült elkölteni.

A komáromi kórház projektmenedzsmentjének is fájhat a feje: az ellátás fejlesztésére kapott több mint 700 millióból 2013 vége óta mindössze 144 milliót sikerült felhasználniuk. A Szent Lázár Kórháznak ugyan van még ideje, idén május végére kell befejezni a szintén 2013 végén megkezdett infrastrukturális fejlesztést, de nagyon kell igyekezniük, mert az elnyert 2 milliárdnak alig az ötödét használták fel 2014 végéig.

Az onkológiai fejlesztések közül a Közép-Dunántúli Regionális Onkológiai Centrum, valamint ellátó hálózat kialakítását szolgálót már tavaly ősszel be kellett volna fejezni, de a megítélt 2,3 milliárdból még majdnem 2 milliárdot nem hívhattak le.

A szombathelyi Markusovszky Kórház irányításával megvalósuló regionális onkológiai centrumfejlesztést március végéig kellene befejezni, az erre kapott 1,3 milliárdból tavaly év végéig azonban csak alig 300 milliót költöttek el. A győri onkológiai centrumot is át kellett volna már adni, de az 1,2 milliárdos projekt szinte semmit nem haladt 2013 vége óta. A nyíregyházi onkológiai diagnosztikai eszközfejlesztésben is nagy az elmaradás, a projektet már le kellett volna zárni, de a megítélt 495 millió forint 90 százalékát még le sem tudták hívni.

Azoktól a késedelemben lévő projektektől ugyanis, amelyeket nem lehet befejezni az uniós ciklus zárásáig hátra lévő időben, eláll az állam. Ezek nem csak a további támogatástól esnek el, de a beruházás teljes összegét elbukják, miként arról Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai államtitkár is beszélt.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Az uniós kórházprojektek közül is elvérezhet néhány
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér