Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2014. 12. 8. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 12. 8. 18:15|Haiman Éva | Vállalatok » Egészségügy
„Létfontosságú rendszer” lesz a gyógyszer-nagykereskedelem

Beindult az egészségügyi szabálygyár

Négy éve még 27, tavaly már csak 24 napot volt táppénzen egy magyar munkavállaló. Csökkent a betegállományban lévők aránya és száma is, nem beszélve a táppénzkiadásokról, amelyek az utóbbi három évben húszmilliárddal apadtak. Ennek ellenére a kormány még mindig úgy látja, van mit szigorítani a táppénzrendszeren: több erre vonatkozó módosító indítvány is szerepel a parlament előtt lévő salátatörvényben.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Lehetővé teszik a táppénz ideiglenes, meghatározott időre szóló és mértékű megvonását „a jogsértő magatartások visszaszorítása érdekében”. Az indoklás szerint ugyani „előfordul, hogy a biztosított a táppénzes időszak meghosszabbítása érdekében saját maga késlelteti a gyógyulást, illetve nem működik együtt a kezelőorvosával”. Ezért azt, hogy a beteg valóban beteg, vagyis megalapozott a táppénz igénybevétele, a jövőben az ellenőrző orvos – a kezelő orvos jelenlétében – a biztosított „tartózkodási helyén” is ellenőrizhetné.

A táppénz kiszámításánál megszűnik a rendszeres és a nem rendszeres jövedelem közti különbség. A táppénz összegét a törvényjavaslat értelmében az adóbevallásban szereplő jövedelem képezi. A korábban bevallott adatokra persze bárki kérhet önrevízió, ami ugyanakkor a táppénz összegét akár utólag is befolyásolhatja – a javaslat szerint akár másfél évvel utólag is. Ez azt is jelentheti, hogy ha a hibás jövedelembevallás, akkor vissza kell fizetni a táppénzt az adóhatóságnak. Aki pedig ezt elmulasztaná, annak a gyesből, vagy a későbbi táppénzből is levonhatnák a különbözetet (a levonás azonban ez esetben sem haladhatja meg az ellátás egyharmadát).

A vegyes törvényjavaslat-salátában bújik meg az a módosító indítvány is, amely szabad utat adna a gyógyszer-nagykereskedelem állami monopóliummá tételének. Tennék ezt oly módon, hogy a gyógyszer-nagykereskedelmet is a „Létfontosságú rendszerek és létesítmények” közé sorolnák, amelyeket nemzetbiztonsági, gazdasági, közegészségügyi vagy közbiztonsági okokból kiemelten kell kezelni. Mint a törvénymódosítás indoklása fogalmaz, az „alágazaton belül létfontosságú rendszerelem azonosításának és kijelölésének szükségessége merült fel”.

Amikor a gyógyszer-nagykereskedelem államosításáról szóló hírek hetekkel ezelőtt felröppentek, a Világgazdaságnak szakértők úgy nyilatkoztak: a kormány így akar nyomást gyakorolhat a cégekre a kórházak adósságmentesítése során. Az egészségügyi intézmények tartozása október végén meghaladta a 70 milliárd forintot, miközben jövőre a tervek szerint összesen legfeljebb 60 milliárd forint lesz a kórházak adósságkonszolidációjára. Ugyanakkor, a kórházi gyógyszerellátás „átsorolásával”, különösen, hogy a tervek szerint azokat majd az állam veszi át és rendezi, valóban térdre kényszeríthetik a három nagy gyógyszer-nagykereskedőt, a Hungaropharmát, a Phoenix-et és a TEVA-t.

Mindent bele

Több tucatnyi törvény és rendeletet módosítanak a következő hetekben az egészségügyeben. A dömpingbe sok minden belefér. Így például, hogy kiveszik a kórházban finanszírozható ellátások közül az addiktológiai rehabilitációt, míg a jövőben járóbeteg-ellátásban nem finanszírozzák a gasztroenterológiai rehabilitációt. De olyan módosításra is ügyeltek a jogalkotók, mint hogy a kisújszállási Kumánia Gyógyfürdő Kft.-nek a következő évekre 7,5 millió forintos központi támogatást javasoljanak megszavazni az egészségügyi dogozók béremeléséhez.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Beindult az egészségügyi szabálygyár
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 05:00Nagyot léphet az új piaccal a Dispomedicor

 • ÁPRILIS 24. 08:13A bértábla hatálya alá kerülnének a védőnők

  Szükséges lenne kiterjeszteni a védőnőkre is az egészségügyi bértábla hatályát - mondta Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke az M1 televízió hétfő reggeli műsorában.

 • ÁPRILIS 23. 13:03Nem fog lefogyni, aki nem tudja, hogyan kell

  Nem csoda, hogy a magyarok mintegy kétharmada túlsúlyos vagy elhízott: a felnőttkorú népességnek majdnem fele azt sem tudja, mennyi a napi energiaszükséglete. Pedig a többség tájékozottnak tartja magát az egészséges életmóddal kapcsolatosan. Mindez abból a friss és teljes körű felmérésből derült ki, amit a magyar lakosság táplálkozási és életmódbeli szokásairól a TÉT Platform készített.

 • ÁPRILIS 21. 06:43Célba ért a védőnők levele

  A védőnők a sajtóból értesültek arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy nemzeti védőnői szolgálat létrehozását tervezi. Az Emmi azt közölte a Világgazdasággal, hogy egyeztetés alatt van a védőnők bérének átstrukturálása.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér