Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2014. 10. 29. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 10. 29. 15:26|Haiman Éva | Vállalatok » Egészségügy
kórházszövetség A 180 milliárdra taksált többletforrásból 100 milliárdra van ötletük

Egészségügyi rezsicsökkentés

Az egyik oldalról egészségügyi rezsicsökkentést szorgalmaz, a másikról azonban szükségesnek tartja egyes lakossági befizetések növelését a Magyar Kórházszövetség. A szervezet szerint az egészségügy stabil működtetéséhez 180 milliárd forint plusz forrásra van szükség, ebből 100 milliárdnak a forrására konkrét javaslatot is tesznek

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Adó- és járulékemelés, az ápolásbiztosítás bevezetése, a várólistán kívüli ellátás fizetőssé tétele is többletforrást hozhatna az egészségügynek a Magyar Kórházszövetség szerint. A szervezet három verziót is felvázol legújabb javaslatcsomagjában arra, miből lehetne előteremteni legalább százmilliárd forintot abból a 180 milliárdból, amely szerintük alaphangon szükséges az egészségügy jövő évi stabil működtetéséhez.

Az első szerint emelnék a szociális hozzájárulási adót és az egészségbiztosítási járulékot, a másodikban emellett szerepel az ápolásbiztosítás elindítása (ezt csak az ötven éven aluliaknak kellene megfizetniük, de csak a nyugdíjkorhatár elérésével lehetne igénybe venni), valamint az az elképzelés is, hogy azok a külföldön élő, illetve dolgozó magyarok önkéntes járulékfizetéssel szolgáltatásvásárlóivá válhassanak a magyar egészségügynek.

A harmadik – a Kórházszövetség által leginkább támogatott megoldás – részben ezekből a javaslatokat, részben olyan új elemeket ötvöz, mint hogy ne lehessen korlátlanul igénybe venni a fizikoterápiás kezeléseket, vagy az ápolási és a krónikus ellátást. Az egészségügyi költségek kordában tartása érdekében a szövetség kvótát vezetne be a háziorvosok által elrendelt laboratóriumi vizsgálatokra, és szanáltatná az adósságok késedelmi kamatait. De többletforrás-bevonási lehetőségként az értékesíthető szolgáltatások körének kiszélesítését is lehetővé tennék.

A Kórházszövetség az ellátórendszer racionálisabb működtetésére is javaslatokat tesz. Így arra, hogy központosítsák a textíliabeszerzéseket és a mosatást, a kórházak felelősségbiztosítását, vagy, hogy összevont sürgősségi ellátásként működjön a jövőben az Országos Mentőszolgálat, a háziorvosi ügyelet és a szakellátás.

Míg a forrásbővítést részben a lakossági terhek növelésével látja csak biztosíthatónak a Kórházszövetség, a másik oldalon, sajátos módon elengedhetetlennek tartja a lakosság egészségügyi rezsicsökkentését. Ebben, szerintük, az első lépést már megtette a kormány a gyógyszerkiadások lefaragásával. 

A következőnek azt javasolják, hogy évente egy alkalommal mindenki terítésmentesen részt vehessen egy fogászati és szájüregi rákszűrő vizsgálaton (Magyarországon a szájüregi daganatok vezető haláloknak számítanak). Emellett, hogy az állam, ha 10 százalék erejéig is, de ismét szálljon be a fogászati ellátás finanszírozásába. Ennek fedezetét érvelésük szerint biztosítani lehetne abból az adóbevételből, amelyet a támogatás miatt „kifehérített” ellátások után fizetnének be a magánpraxisok. Az állami finanszírozást ugyanis csak számlát adó praxisoknál lehetne igénybe venni.

Az évi 40–70 milliárd forintra becsült paraszolvencia rendszerének felszámolására a Kórházszövetségnek egészen eredeti ötlete van: a felvilágosító és prevenciós programokkal, az alapellátás megerősítésével, valamint a betegirányítással érnék el, hogy kevesebbszer forduljunk orvoshoz, így kevesebb hálapénzt költsünk.

Béremelésről még mindig nincs szó

Balog Zoltán miniszter mindössze a háziorvosi szolgálat megerősítését szolgáló tízmilliárdot ígérte biztosra a jövő évi költségvetésben abból a 180 milliárdból, amennyivel a Magyar Kórházszövetség szerint meg kellene emelni jövőre az egészségügy finanszírozását. Emellett csupán arról beszélt, hogy adókedvezményekkel, a háziorvosi praxisok átgondolásával igyekeznek vonzóvá tenni a háziorvoslást, hogy ne maradjanak üres praxisok.
Ehhez képest a Kórházszövetség szerint 80 milliárd kellene a kórházi tartozások felszámolásához, másik 80 milliárd azok újratermelődésének megakadályozásához (ebből tíz milliárddal növelnék az alapellátás, 60-nal a járó- és fekvőbeteg-ellátás büdzséjét, 10-ből tartalékot képeznének), 20 milliárdot pedig béremelésre fordítanának.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egészségügyi rezsicsökkentés
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér