Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2014. 9. 2. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 9. 2. 07:30|Haiman Éva | Vállalatok » Egészségügy
Főleg nők szenvednek depressziótól

Egymilliárddal kevesebbe kerül a depresszió gyógyszeres kezelése

Az utóbbi két évben nominálisan is több mint egymilliárd forintot spórolt meg az egészségbiztosító a depressziós betegek gyógyszeres kezelésén, döntően az úgynevezett generikus programnak köszönhetően, amely az olcsóbb orvosságok rendelését ösztönzi.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Arra vonatkozóan azonban nincsenek információk, hogy az így megspórolt összeget is a depressziós vagy más betegek kezelésére fordították-e – hívja fel a figyelmet a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. Jeskó József, a depresszió kezelésének egészséggazdasági értékeléséről írt és az IME Online szaklap legutóbbi számában megjelent dolgozatában.

A téma azért is fontos, mert az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2020-ra a depresszió lesz a második leggyakoribb, tartós munkaképesség-csökkenést okozó megbetegedés, megelőzve a szív- és érrendszeri betegségeket.

A tanulmány szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2007 – vagyis az utolsó válság előtti „békeév” óta – nagyjából 70 milliárd forintot költött a major depresszió kezelésére. Éves szinten a költségek nagyjából 10 milliárd forint körül alakultak, de 2012-ben és 2013-ban a gyógyszerköltségek drasztikus visszaesése miatt érzékelhetően csökkent ez az összeg. Mégpedig úgy, hogy az ártámogatási rendszer ebben a terápiás csoportban nem változott jelentősen.

Jeskó József szembeötlőnek találta azt is, hogy a 2009-es évben a gazdasági visszaesés csúcspontján is igen jelentős összeg, több mint 670 millió forint került ki a rendszerből: ennyivel kevesebbet fizetett ki az OEP depressziós betegek fekvőbeteg gondozására, mint egy évvel azelőtt. Mivel a betegszám eközben gyakorlatilag stagnált, a válság csúcsévében nagyjából kétszázezer forintról 175 ezer forintra esett vissza az egy főre jutó finanszírozás, és a válság előtti szintet 2013-ig még nominálisan sem sikerült elérni.

A gazdasági válság mindazonáltal nem növelte a depressziósok számát, legalábbis a diagnosztizált betegek és a kiváltott gyógyszerek dobozszámában ez még nem látszik. Ugyanakkor – mint arra más kutatások rávilágítanak - akár három év is eltelhet a tünetek megjelenése és az első orvoshoz fordulás között.

A nemzetközi adatokat is alapul véve hazánkban a teljes népességből minden nyolcadik ember igényelne pszichiátriai szakellátást, a felnőtt nők közül pedig minden hetediknek kellene szakemberhez fordulnia. A depressziótól szenvedő betegek azonban nem egyenletesen oszlanak el hazánk területén: a betegség sokkal elterjedtebb az északkeleti megyékben, illetve általánosságban elmondható, hogy az előfordulás nyugat felé haladva csökken.


Csak elvileg jobb

A tanulmány szerint a depresszióval küzdők eredményesebb kezelése felé tett fontos lépés, hogy ez év áprilisától szinte minden járóbeteg-osztályon kérheti a beteg klinikai szakpszichológus segítségét. Más kérdés, hogy a csökkenő orvoslétszám mellett, ezt mennyire tudják teljesíteni. A statisztikák szerint ugyanis a pszichiátria is az elvándorlásban leginkább érintett szakmák közé tartozik. 2011-ben a felnőtt pszichiátria, 2012-ben a gyermek pszichiátria hivatalosan is hiányszakma lett, és közben a szakápolók száma öt év alatt 691-ről 490 főre esett vissza.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egymilliárddal kevesebbe kerül a depresszió gyógyszeres kezelése
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér