Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 19. 08:48|F. B. | Vállalatok » Egészségügy

Hálapénz Magyarországon: egészségtelenül hálásak vagyunk

Van értelme sokat beszélni a hálapénzről. Az elmúlt években ugyanis jelentősen változott a megítélése az orvosok és a betegek körében is. Egy friss felmérésből kiderült, hogy az emberek 80 százaléka bűncselekménynek minősítené, az orvosok 96 százaléka pedig hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az orvosok 33 százaléka teljes mértékben elutasítja a paraszolvenciát, és nem is fogad el hálapénzt – derült ki egy idén januárban, 907 magyar orvos bevonásával végzett reprezentatív felmérésből, amit a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete a Szinapszis Kft.-vel készíttetett. Ez az arány lényegesen magasabb, mint a témában végzett 2013-as első kutatás során mért 19 százalék. Érdemben – 31-ről 17 százalékra – csökkent azoknak az orvosoknak az aránya is, akik úgy gondolják: a borítékot valóban hálájuk kifejezéseként, önkéntesen adják a betegek.

Fotó: MW
A válaszokból az is kiderült, hogy 2013 és 2017 között ugyan jelentős mértékben, 194 ezerről 260 ezer forintra nőtt az orvosok átlagos nettó alapbére, de a megkérdezettek kétharmada még mindig azt mondja, hogy ebből a pénzből nem tudja megalapozni a jövőjét.  61 százalékuk ezért nyilatkozott úgy, hogy kénytelen elfogadni a borítékot.

Az orvosok tapasztalatai szerint a betegek hozzáállása is változott, az elmúlt három évben 26 százalékkal csökkent a hálapénzt adó betegek számaránya, akik, ha rájuk lenne bízva, bűncselekménynek minősítenék azt is, ha valaki elfogadja, és azt is, ha valaki fizet. Dénes Tamás azt mondta: ezek után az már nem kérdés, hogy fel kell-e számolni a hálapénz­rendszert, már csak az a kérdés, milyen lépések kellenek hozzá.

A szakértők többféle paraszolvenciát különböztetnek meg: a legártalmatlanabb valóban a hála kifejezésére szolgál; a borravaló jellegű hálapénz egy másik; a számla nélküli szolgáltatásvásárlás a harmadik; a korrupció jellegű hálapénz pedig a negyedik kategória. Kincses Gyula egészségügyi szakértő szerint a hála jellegű hálapénz nem mérgezi a bizalmon alapuló személyes orvos-beteg kapcsolatot. A borravaló jellegű hálapénz ellen a béremelés védene a legjobban. A legálisan megvásárolható szolgáltatások megvásárlásának lehetősége a számla nélküli szolgáltatásvásárlást segítene felszámolni.

A korrup­tív hálapénz ellen azonban valódi szigorral kéne fellépni. Sürgősséginek minősítik például a területen kívüli beteget, így elhárul az ellátás akadálya, hamisan vesznek táppénzre valakit, a tb-támogatásokkal, várólistákkal manipulálnak.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke azt mondta: felmérésükben egyértelműen igazolták, hogy a betegek nagy többsége félelemből fizet, a kiszolgáltatottságtól való félelem ösztönzi őket, másik részük pedig szolgáltatást vásárol. „Szerintünk a hálapénz egyértelműen korrup­cióra hajlamosító jelenség, egy szoftkorrupt rendszert tart életben az egészségügyben. Miért nem lehet adni a rendőrnek, kormány­hivatalnoknak, vagy egy politikusnak hálapénzt? Ugyanazon okok miatt az egészségügyből is ki kell irtani a borítékok gyakorlatát. Nagyon kevés választja el a jó, a kevésbé jó és a rossz hálapénzt.” Dénes szerint rendezni kell az egészségügyben dolgozók bérét. Ennek a folyamatnak a végén pedig minden típusú hálapénzt büntetni kell. Így négy év elég lenne ahhoz, hogy a hálapénz rendszerét felszámolják.

A kórházi orvosok kapják a legtöbbet

A KSH két évvel ezelőtt készített kimutatást arról, mennyit fizetünk zsebbe. Akkor több mint 16 milliárd forintot költött a magyar lakosság a szolgáltatásokon felül. Ebből 8,3 milliárdot orvosi rendelőkben hagytunk. Majd annyi hálapénzt fizettünk ki az egészségügyben, mint amennyit az összes étteremben, fodrásznál, kozmetikusnál és szolgáltatónál. A legtöbb pénz a kórházi orvosokhoz kerül, a gerincsebészet, az ortopédia és a szülészet a leginkább hálapénzes szakma.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Hálapénz Magyarországon: egészségtelenül hálásak vagyunk
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 09:41106 forint osztalékot fizethet a Richter

  A Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a 2016. évi eredmény terhére a törzsrészvényekre 106 forint osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a társaság éves rendes közgyűlésének - derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közzétett közgyűlési meghívóból.

 • MÁRCIUS 23. 10:40Szociális ápolási mintaprogram: idén az első 500 ágy készül el

  Idén az első 500 ágy "készül el" a szociális ápolási mintaprogramban - mondta Ónodi-Szűcs Zolltán egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Narancsnak adott interjújában.

 • MÁRCIUS 22. 12:55Mihályi Péter: Az adósságot halmozó kórházigazgatót ki kell rúgni

  Ha az Európai Unió országai között az utolsó 3-4 között foglalunk helyet az általános fejlettségünkben, akkor ne csodálkozzunk, hogy az egészségügyben is ott vagyunk - reagált a Központi Statisztikai Hivatal egészségügyi kiadásokról készült tanulmányára Mihály Péter a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

 • MÁRCIUS 22. 12:17Feloldották a makói kórház járványügyi zárlatát

  Szerda reggel nyolc órakor feloldották a makói kórház járványügyi zárlatát - jelentette be a helyettes országos tisztifőorvos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér