Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2014. 9. 22. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 9. 22. 11:50|H. É. | Vállalatok » Egészségügy
Milliárdokba kerülne a gyártóknak a dobozok egyedi azonosítása

Magyarországot is elárasztják a hamis gyógyszerek

Akár ellátási zavarokhoz is vezethet, ha a gyógyszerhamisítás visszaszorítása érdekében az Európai Unió az összes gyógyszergyártó minden termékére kötelezővé teszi az egyedi azonosítást.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A pluszköltségekből csak a gyártástechnológiai fejlesztéssel összefüggő egyszeri költségráfordítás 8,5 milliárd forintjába kerülne a magyar gyártóknak, amit nyilvánvalóan nem tudnának érvényesíteni az árakban, így azonban kénytelenek lennének szűkíteni a támogatott vényköteles gyógyszerkört.

Magyarország ezért azt fogja javasolni a témában hétfőn összeülő uniós szakbizottságban, hogy a szigorítást csak fokozatosan vezessék be, mégpedig csak a hamisítás által leginkább veszélyeztetett gyógyszereknél – mondta lapunknak a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatója. Ez azért is elengedhetetlen – tette hozzá Ilku Lívia –, mert európai szinten évente mintegy 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert adnak el, 4600 különböző gyártóhelyről és 177 ezer patikából, azaz Európa eddigi legszerteágazóbb informatikai rendszere épülne ki a tervezet szerint. Ennek költségét még csak megbecsülni sem lehet.

A lapunknak nemrég adott interjújában Bogsch Erik , a Magyosz elnöke, a Richter vezérigazgatója át nem gondolt intézkedésnek nevezte, hogy minden egyes doboz gyógyszert egyedi azonosítóval lássanak el. Úgy fogalmazott, hogy e helyett az olyan illegális értékesítési csatornákat kellene elzárni, amilyen például az internet.

A magyar gyógyszergyártók jogosan berzenkednek az új szabályozás ellen, hazánkban ugyanis olyan mértékben ellenőrzött a gyógyszer-forgalmazási rendszer, hogy a legális értékesítési láncban sehol sem bukkantak hamis készítményre. Ehhez hozzájárul az is, hogy a gyógyszerek alacsony ára miatt hazánkban kisebb a hamisítás kockázatának kitett gyógyszerkör, a gyógyszerhatóságok és szervezetek szorosan együttműködnek a vámosokkal és a rendőrséggel, nem utolsósorban pedig 2013 júliusától önálló tényállás lett a Btk.-ban az egészségügyi termék, így a gyógyszer hamisítása is.

Börtönbüntetés azonban csak a gyógyszerhamisítókat és a terjesztőket fenyegeti, azt, aki illegális forrásból szerez be orvosságot, csak abban az esetben, ha az a mennyiség nyilvánvalóan meghaladja a személyes használati igényt – tájékoztatta lapunkat az ORFK Bűnügyi Főosztályának munkatársa. Fülöpné Csákó Ibolyától megtudtuk: egyre több hamis gyógyszer kerül be az országba, főleg délkelet-ázsiai, indiai és kínai „sufnilaborokból”. Ezek ömlesztve kerülnek Európába, ahol aztán csomagolják és terjesztik. A magyar rendőrség jelenleg csaknem kétszáz, gyógyszerhamisítással kapcsolatos ügyben nyomoz. A lefoglalt hamis gyógyszerek nagyobb része a postaforgalomban talált csomagokban lapult, de az idén például már két alkalommal is nagy mennyiségben találtak teljesítményfokozót közúti ellenőrzés során gépjárművekben. De az interneten, piacokon és egyéb helyeken árusított hamis gyógyszerekről is érkezik bejelentés a rendőrséghez gyógyszercégektől, hatóságoktól, de a lakosságtól.

Richter Gedeon Nyrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Magyarországot is elárasztják a hamis gyógyszerek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 10:30Az altatóorvos keresi a legtöbbet

  A legjobban fizetett tíz állásból kilenc az egészségügyhöz köthető az Egyesült Államokban. Magyarországon inkább a gyógyszergyártás és a kutatás-fejlesztés fizet jobban.

 • ÁPRILIS 26. 18:10106 forint osztalékot hagyott jóvá a Richter közgyűlése

  Részvényeként 106 forint osztalékot fizet az idén a Richter Gedeon gyógyszergyár, erről döntött a társaság éves közgyűlése szerdán.

 • ÁPRILIS 26. 16:56Kórházszövetség: még magasabb fizetés kell az egészségügyben

  A Magyar Kórházszövetség üdvözli, hogy ismét nőni kezdtek az egészségügyre fordított közkiadások, ugyanakkor fontosnak tartja jelezni, hogy a béremelések területén további - hasonló nagyságú - lépések szükségesek a biztonságos betegellátáshoz, az elvándorlási folyamat megfordításához.

 • ÁPRILIS 26. 10:58Többen választják a privát egészségügyet, mint az államit

  A páciensek és az ágazat érdekében egy tucat meghatározó szolgáltató létrehozta a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesületét. Az átláthatóság elősegítése érdekében azt javasolják a kormánynak, terjesszék ki az online pénztárgép használatát a magánegészségügy teljes területére.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér