Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 26. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 26. 14:48|MÁRK EDINA | Vállalatok » Egészségügy

Milliókat ölhetnek meg a szuperbaktériumok

Kormányzati ösztönzőket kértek a gyógyszergyártók a davosi világgazdasági fórumon, hogy megérje nekik új antibiotikumokat kifejleszteni.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Világszerte tízmillió embert ölhetnek meg évente az úgynevezett szuperbaktériumok, ha nem sikerül időben megfékezni őket, a gazdasági károk pedig 100 trillió dollárra rúghatnak 2050-ig, vagyis az összesített kár meghaladhatja a világgazdaság jelenlegi méretét – derül ki egy 2014-es brit kormányzati jelentésből. A növekvő félelmet a szuperbaktériumok gyors terjedése okozza. Ezek szenzációhajhász elnevezésüket onnan kapták, hogy az elmúlt évtizedekben a legtöbb – vagy éppen az összes – ismert antibiotikummal szemben ellenállóvá váltak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen ezért attól tart, hogy a világ hamar visszasüllyedhet az antibiotikumok előtti érába, és egy apró karcolás is életveszélyes lehet, a legegyszerűbb műtétek is halálos kockázatokkal járhatnak, nem beszélve a szervátültetésről vagy a rák elleni kezelésekről. A lavinát az egészségügyben feleslegesen felírt vagy helytelenül használt antibiotikumok tömege indította el, de hozzájárult az is, hogy az állattenyésztésben néhány országban mind szélesebb körű az alkalmazása. Így a baktériumok könnyedén ellenállóvá válnak egy-egy gyógyszerrel szemben.

A problémára a múlt héten 85 gyógyszergyártó cég is felhívta a figyelmet a davosi villággazdasági fórumon, és közös közleményben kérték a világ kományzatait, hogy pénzzel és egyéb ösztönzőkkel támogassák őket a baktériumok elleni harcban – adta hírül a BBC.

A jelenlegi üzleti modellben ugyanis a gyógyszeriparnak többnyire nem éri meg antibiotikumokkal foglalkozni. Ennek részben tudományos, részben anyagi oka van. Egyrészt a baktériumok egyelőre mindig egy lépéssel az orvostudomány előtt járnak. Jó példa erre a multirezisztens kórokozók egyre növekvő táborának leggyakrabban előforduló tagja, az MRSA. A szuperbaktériumnak csupán két évre volt szüksége ahhoz, hogy a methicillin nevű antibiotikum első – hatvanas évekbeli – alkalmazása után rezisztenssé váljon az új gyógyszerrel szemben. Sőt a szuperbaktérium egyszerre több antibiotikumcsaládot is lefegyverzett. Az MRSA ráadásul nem az egyetlen szuperbaktérium. Nem kevésbé veszélyesek például az E. coli, a Klebsiella pneumoniae vagy a Clostridium difficile rezisztens törzsei. Ráadásul Magyarországon is egyre jobban terjednek a gyógyszerekre rezisztens tbc-baktériumok.

Nem véletlen, hogy az 1980-as évek óta nem fejlesztettek ki új antibiotikumot. Egy új gyógyszer kifejlesztése és piacra dobása dollármilliárdokba kerül, ám mivel az antibiotikumokkal szemben viszonylag gyorsan rezisztencia alakul ki, könnyen elveszhet a hatalmas befektetés. Ráadásul a várható profit is lényegesen kisebb, hiszen szemben a krónikus betegségek – például a gyakori szív- és érrendszeri megbetegedések – gyógyszereivel, az antibiotikumokat csak rövid ideig szedik a páciensek, és jóval kevesebben, mint a népbetegségek esetében.

A már idézett brit kormányzati munkacsoport adatai szerint az Egyesült Királyság gyógyszeripara például 2,6 milliárd fontos teljes kutatás-fejlesztési büdzséjéből mindössze 102 milliót fordít antibiotikumokra. Más források is azt mutatják, hogy Európában a rendelkezésre álló források egy százalékát sem érték el az antibiotikum-kutatásokra szánt összegek 2008 és 2013 között. Miközben a WHO becslése szerint az Európai Unióban évente minimum 400 ezren fertőződnek meg – főként kórházakban – antibiotikum-rezisztens baktériumok által, több mint 25 ezer ember esetében pedig végzetesnek bizonyulnak a fertőzések.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Milliókat ölhetnek meg a szuperbaktériumok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Teofil2016. 1. 27. 09:00

  A természet érti a dolgát a népesedés kordában tartásában,és még csak szankciókra sincs szüksége!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Milliókat ölhetnek meg a szuperbaktériumok


  A természet érti a dolgát a népesedés kordában tartásában,és még csak szankciókra sincs szüksége!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér