Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2014. 11. 6. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 11. 6. 08:13|Haiman Éva | Vállalatok » Egészségügy
Még majdnem 800 cégben kell növeli 2017-ig a patikusi tulajdonrészt

Nagyon nem kellett a patikahitel a gyógyszerészeknek

Négy kölcsönszerződés – összesen ennyit sikerült tető alá hozniuk a bankoknak a patikai tulajdonváltás első körében.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mint emlékezetes, a gyógyszerészi tulajdonhányadnak a patikákban 2014. január 1-jéig meg kellett haladnia a 25, 2017. január 1-jéig pedig majd az 50 százalékot. Annak érdekében, hogy ez ne okozzon gondot a saját tőkével nem rendelkező gyógyszerészek számára, a kormány két támogatási konstrukciót dolgozott ki. Az egyikben államilag kamattámogatott hitellel, a másikban állami tőkebefektetés formájában segítik a patikusok többségitulajdon-szerzését.

Az első, az úgynevezett Patika Hitelprogram keretében eddig három hitelt folyósítottak, a Patika Tőkeprogram keretében pedig mindössze egyetlen ügyletet kötöttek – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Jelentés a közforgalmú gyógyszertárakról” címet viselő anyagából. A kormánynak készült dokumentum persze nem lenne teljes, ha nem tennék hozzá: „a jelentősebb igénybevételre a 2017-es többségi gyógyszerészi tulajdoni határidő előtt lehet számítani”.

Ez egyébként nem csak kincstári optimizmus, ugyanis a vételárat a mostani alkufolyamatban rendszerint a gyógyszertárak két-három havi forgalmában jelölték meg, ami egy közepesen jó forgalmú patika esetében most havi 20-25 millió forint.

Vagyis az 50 százalékos tulajdonszerzés már sokkal nagyobb kiadást jelent majd, így elképzelhető, hogy a patikahitel iránt a következő években valóban megnő a kereslet.

A jelentés szerint egyébként a 2329-ből jelenleg 776 patika gyógyszerészi tulajdonhányada nem haladja meg az 50 százalékot, ezen belül pontosan 50 százalékos gyógyszerészi tulajdonhányadú 140 gyógyszertár. Két gyógyszertár volt, amely nem tett eleget időre a törvényi kötelezettségnek. Ha helyzetük nem rendeződik, a törvény szerint búcsút mondhatnak tb-szerződésüknek, ami azt jelenti, hogy nem válthatnak be recepteket, de akár a működési engedélyüket is felfüggeszthetik. Lapunk azonban úgy értesült, esetükben technikai problémák hátráltatják a törvény betartását, és nem annak szándékos negligálásáról van szó.

A gyógyszertárak többségét, 1264 patikát betéti társaság működtet, kft. formában működik 885 vállalkozás, és csupán 32 esetben áll a háttérben részvénytársaság. A legkisebb patikák még mindig egyéni vállalkozások, 148 ilyen mikrocég működtet gyógyszertárat.

A gyógyszercégek megszenvedik

A döntően árrésből élő gyógyszertári vállalkozásokat és persze a gyógyszergyárakat is megviselte a támogatott orvosságok árának letörésére kidolgozott vaklicit intézménye. Ám, amíg a patikákat egy külön juttatással részben kompenzálta az állam, a gyógyszeripari cégeket emellett egyre növekvő mértékű, jövőre összesen már 58 milliárdos különadók sújtják. Ennek következtében tavaly először nem nőtt, hanem 996-ról 982 milliárd forintra csökkent a magyarországi gyógyszergyárak nettó árbevétele, ezen belül pedig a 2007-es szintre, 159 milliárd forintra esett vissza a belföldi értékesítés árbevétele.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nagyon nem kellett a patikahitel a gyógyszerészeknek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 09:41106 forint osztalékot fizethet a Richter

  A Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a 2016. évi eredmény terhére a törzsrészvényekre 106 forint osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a társaság éves rendes közgyűlésének - derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közzétett közgyűlési meghívóból.

 • MÁRCIUS 23. 10:40Szociális ápolási mintaprogram: idén az első 500 ágy készül el

  Idén az első 500 ágy "készül el" a szociális ápolási mintaprogramban - mondta Ónodi-Szűcs Zolltán egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Narancsnak adott interjújában.

 • MÁRCIUS 22. 12:55Mihályi Péter: Az adósságot halmozó kórházigazgatót ki kell rúgni

  Ha az Európai Unió országai között az utolsó 3-4 között foglalunk helyet az általános fejlettségünkben, akkor ne csodálkozzunk, hogy az egészségügyben is ott vagyunk - reagált a Központi Statisztikai Hivatal egészségügyi kiadásokról készült tanulmányára Mihály Péter a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

 • MÁRCIUS 22. 12:17Feloldották a makói kórház járványügyi zárlatát

  Szerda reggel nyolc órakor feloldották a makói kórház járványügyi zárlatát - jelentette be a helyettes országos tisztifőorvos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér