Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2014. 9. 18. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 9. 18. 16:26|H. É. | Vállalatok » Egészségügy
Lassan eltűnik a vaklicit rendszerétől remélt megtakarítás a hazai egészségügyben

Októbertől ismét számos gyógyszer ára változik

Kifulladni látszik a gyógyszergyárakat készítményeik árának csökkentésére kényszerítő úgynevezett vaklicit intézménye, legalábbis erre lehet következtetni az októbertől hatályos új gyógyszerárakból. Ezek azt mutatják, hogy bár 396 szerhez olcsóbban lehet majd hozzájutni a patikákban, csaknem ugyanennyi, 378 orvosság viszont drágább lesz – tudtuk meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A kiemelt – 100 százalékban támogatott – orvosságok közül 51-nek átlagosan 124,2 százalékkal emelkedett és mindössze 13-nak csökkent az ára, átlagosan 20,3 százalékkal. Az emelt támogatást – 50, 70, vagy 90 százalékot – élvező készítmények körében kétszer annyinak nőtt az ára, mint amennyinek csökkent: 149 kerül többe októbertől, átlagosan 25,4 százalékkal, míg 72 lesz olcsóbb, átlagosan 22,4 százalékkal. A normatívan – 25, 55 vagy 80 százalékban – támogatott gyógyszerek körében viszont többnek csökken az ára, mint amennyinek emelkedik: 178 orvosságért ugyan átlagosan 3,1 százalékkal többet kell majd fizetni, de 311 olyan készítmény lesz, ahol a térítési díj átlagban 9,7 százalékkal mérséklődik.

A csökkenő árak alapvetően gyártói árversenyeztetés, az úgynevezett vaklicit következményei. A 2011 őszén bevezetett eljárás lényege, hogy az OEP árversenyt hirdet az azonos hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszerek között. A cégek nem ismerik egymás ajánlatát, vakon licitálnak. Az egészségbiztosító a legolcsóbb termék árát referenciaárnak tekinti, és ahhoz képest nyújt támogatást az ugyanabba a hatóanyag-csoportba tartozó többi terméknek is. A vaklicitbe a leggyakrabban szedett támogatott orvosságokat – például vérnyomás- és koleszterincsökkentőket, antidepresszánsokat – vonták be.

Az első három vakliciten még 5, 20, majd 8 milliárdot takarított meg a biztosító, de a gyártók figyelmeztettek, hogy egy bizonyos árszintnél lejjebb nem fogják vinni a termékeiket, mert ezzel azt kockáztatják, hogy más európai piacokon is csökkenteni kell készítményeik árát. Ráadásul az árspirállal elért extrém alacsony árak egy része már devalválja a gyógyszer, a kezelés értékét, amihez a nagy gyártók szintén nem kívánják adni a nevüket.

Európán belül már így is Magyarországon az egyik legalacsonyabb a gyógyszerek ára: az átlagos fogyasztói ár 2013-ban 1948 forint volt dobozonként, ami csak a tavalyi évben átlagosan 3,3 százalékos, 2010 óta pedig 6,3 százalékos árcsökkenést jelent.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Októbertől ismét számos gyógyszer ára változik
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 05:00Nagyot léphet az új piaccal a Dispomedicor

 • ÁPRILIS 24. 08:13A bértábla hatálya alá kerülnének a védőnők

  Szükséges lenne kiterjeszteni a védőnőkre is az egészségügyi bértábla hatályát - mondta Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke az M1 televízió hétfő reggeli műsorában.

 • ÁPRILIS 23. 13:03Nem fog lefogyni, aki nem tudja, hogyan kell

  Nem csoda, hogy a magyarok mintegy kétharmada túlsúlyos vagy elhízott: a felnőttkorú népességnek majdnem fele azt sem tudja, mennyi a napi energiaszükséglete. Pedig a többség tájékozottnak tartja magát az egészséges életmóddal kapcsolatosan. Mindez abból a friss és teljes körű felmérésből derült ki, amit a magyar lakosság táplálkozási és életmódbeli szokásairól a TÉT Platform készített.

 • ÁPRILIS 21. 06:43Célba ért a védőnők levele

  A védőnők a sajtóból értesültek arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy nemzeti védőnői szolgálat létrehozását tervezi. Az Emmi azt közölte a Világgazdasággal, hogy egyeztetés alatt van a védőnők bérének átstrukturálása.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér