VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

VÁLLALATOK / EGÉSZSÉGÜGY

RICHTER Hosszú és költséges tevékenység egy új gyógyszer kifejlesztése

Rögös út az új molekuláig

2012. 3. 8. 05:00|Vállalatok » Egészségügy
Csaknem ezerfős kutató-fejlesztő bázisával a Richter Gedeon Gyógyszergyár ma már a kelet-közép-európai térség legjelentősebb gyógyszeripari kutatás-fejlesztési központja. A Richterben jelenleg is több különböző gyógyszermolekula kifejlesztésén dolgoznak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Két olyan új készítménnyel kapcsolatos pozitív hír is érkezett a közelmúltban a Richtertől, ami egyértelművé tette: a cégben továbbra is jelentős a kutatás-fejlesztési potenciál. Szombathelyi Zsolt, a társaság kutatási igazgatója beavatva a gyógyszerkutatás részleteibe elmondta: egy új gyógyszermolekula kifejlesztése 10-15 évbe is telhet. Épp ez jelenti a kutatás kritikus problémáját: egy ma induló projektnek a 15 év múlva fennálló piaci környezetben kell versenyképes gyógyszert eredményeznie.
A cikk a hirdetés után folytatódik
');">A kutatás a betegség, szakszerűbben szólva az indikáció kiválasztásával indul. A kutatók olyan területet keresnek, ahol a rendelkezésre álló gyógyszerek nem kellően hatékonyak, vagy gyógyszerbiztonsági aggályok merültek fel. Évekkel ezelőtt a Richter épp azért választotta a központi idegrendszer betegségeit, mert ez egy kevéssé feltárt és gyógyszeres terápiával kevéssé lefedett terület. Ha megvan a betegség – folytatta Szombathelyi Zsolt –, megkeresik azokat a molekuláris támadáspontokat, receptorokat, amelyek az adott betegséggel összefüggésbe hozhatók, és amelyek befolyásolásától kedvező hatást remélnek. Beállítják a vizsgáló módszereket, és megkezdődik a kémiai munka. Egy-két év alatt több ezer molekula készül, amelyek – jó esetben – egyre inkább kielégítik az előre felállított és az orvosok által elvárt követelményeket. Ha megtalálták a kívánt profilú vegyületet, akkor megtörténik a hatóanyag kilós léptékű, magas minőségű előállítása, és elkezdődik a gyógyszerbiztonsági tesztelés körülbelül egyéves időszaka. Sajnos ezen a szűrőn a molekulák nagyjából fele elvész. A másik felével azonban, szigorú hatósági engedélyezés után, megkezdődhetnek az első humánvizsgálatok. Az úgynevezett fázis I vizsgálatok megkezdéséhez azonban szükség van a megfelelő gyógyszerforma kidolgozására is, ez többnyire a biztonsági vizsgálatokkal párhuzamosan zajlik.
Az első humántesztelés általában egészséges férfi önkénteseken történik. Óvatosan haladva feltérképezik a mellékhatásokat és a maximális dózist. Ha továbbra is minden rendben van, a molekula jól felszívódik, megfelelő vérszintet ad, biztonságos, akkor lépnek az úgynevezett fázis II vizsgálatokba, ahol a vegyületet először tesztelik betegeken. Ez a gyógyszerkutatás legkritikusabb lépése, ilyenkor dől el, hogy a kutatási koncepció, amelyre a program épült, illetve a kiválasztott anyag megfelelő-e. A klinikai fázisú vegyületek durván fele itt esik ki, leggyakrabban hatástalanság miatt, miközben a ráfordítás, időben és pénzben már igen jelentős. Ha az eredmény pozitív, akkor nagy lépést tettek a kutatók a siker felé, de általában így is további fázis II vizsgálatok kellenek, amelyre behatárolják a terápiás dózist, és megkezdhetik a nagy betegszámú fázis III vizsgálatokat. A legtöbb betegségre a hatóságok fejlesztési vezérfonalakat adnak ki, így ma már elég jól tudható, milyen vizsgálati csomag kell egy új antipszichotikum vagy szorongás ellenes szer kifejlesztéséhez. Sajnos azonban – mondta Szombathelyi Zsolt – gyakori, hogy az európai követelmények eltérnek az amerikaitól, a klinikai fejlesztési terv elkészítésekor ezeket is figyelembe kell venni. Általában elmondható, hogy egy új hatóanyag törzskönyvezéséhez két sikeres fázis III vizsgálat kell, a gyógyszerbiztonsági adatbázisban pedig legalább 2-3000 betegnek kell szerepelnie.
Ha ezeken a szűrőkön is átjutott a vegyület, össze kell állítani a törzskönyvi dokumentációt, amely egy körülbelül egy éven át tartó, nagyon szigorú hatósági ellenőrzésen esik át. A forgalmazás csak a hatóság pozitív döntése után kezdődhet el.

A fejlesztés nem áll meg, hamarosan megnyílik a debreceni biotechnológiai üzem

Az eredeti gyógyszermolekulák kutatása és az innováció a Richternél hagyományosan a központi idegrendszer betegségeiben hatékony gyógyszerek felfedezésére és kifejlesztésére irányul. Az egyik ilyen hatóanyag a cariprazine (RGH-188), a Richter és a Forest Laboratories, Inc. közös fejlesztés alatt álló antipszichotikus készítménye, amelynek fázis III vizsgálatában skizofrénia akut fázisában szenvedő betegeknél pedig pozitív eredmény született.
Nőgyógyászati szerek kifejlesztésével is régóta foglalkozik a cég , a nőgyógyászati originális kutatási vonal erősítése érdekében 2010 októberében felvásárolta a svájci PregLemet, egy svájci központú, gyógyszeripari kutató céget, amely reproduktív korban lévő nők nőgyógyászati problémáinak kezelése, többek között jóindulatú nőgyógyászati elváltozások kezelésére fejleszt innovatív készítményeket.
A PregLemnek jelenleg öt projektje van, ezek közül a legelőrehaladottabb az Esmya, amely még az idén piacra kerülhet. A készítmény a napokban kapott forgalomba hozatali engedélyt az Európai Bizottságtól a méhmióma enyhébb és súlyosabb tüneteinek műtét előtti kezelésére.
Mindemellett a cég egy 2006-ban hozott stratégiai döntés nyomán – az elmúlt 50 évben felhalmozott tapasztalatokra, valamint molekuláris biológiai tudásra alapozva – megkezdte az úgynevezett rekombináns, vagyis új genetikai információ bevitelére alkalmas biotechnológiai gyógyszerek fejlesztését és gyártását. A debreceni új biotechnológia gyártóüzemet még az idén átadják.

Richter Gedeon Nyrt. - az elmúlt évek árbevétele


Szerző: Haiman Éva
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Rögös út az új molekuláig
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

 • Tehenekkel tüntettek a tejtermelők

 • A Tanítanék mozgalom polgári engedetlensége Fotók: MTI

 • Terror Brüsszelben

 • EU-Törökország csúcs a menekültválságról

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő

Nemzetközi ipari kiállítás - Ipar 4.0

Újra megrendezik a legátfogóbb ipari szakkiállítást, melynek célja összehívni és felvonultatni az ipar szinte összes ágazatát, annak érdekében, hogy a résztvevők kihasználhassák az iparágak között lévő szinergiát. (x)

Világgazdaság Piactér