Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 3. 8. 05:00|Haiman Éva | Vállalatok » Egészségügy
RICHTER Hosszú és költséges tevékenység egy új gyógyszer kifejlesztése

Rögös út az új molekuláig

Csaknem ezerfős kutató-fejlesztő bázisával a Richter Gedeon Gyógyszergyár ma már a kelet-közép-európai térség legjelentősebb gyógyszeripari kutatás-fejlesztési központja. A Richterben jelenleg is több különböző gyógyszermolekula kifejlesztésén dolgoznak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Két olyan új készítménnyel kapcsolatos pozitív hír is érkezett a közelmúltban a Richtertől, ami egyértelművé tette: a cégben továbbra is jelentős a kutatás-fejlesztési potenciál. Szombathelyi Zsolt, a társaság kutatási igazgatója beavatva a gyógyszerkutatás részleteibe elmondta: egy új gyógyszermolekula kifejlesztése 10-15 évbe is telhet. Épp ez jelenti a kutatás kritikus problémáját: egy ma induló projektnek a 15 év múlva fennálló piaci környezetben kell versenyképes gyógyszert eredményeznie.
A cikk a hirdetés után folytatódik
');">A kutatás a betegség, szakszerűbben szólva az indikáció kiválasztásával indul. A kutatók olyan területet keresnek, ahol a rendelkezésre álló gyógyszerek nem kellően hatékonyak, vagy gyógyszerbiztonsági aggályok merültek fel. Évekkel ezelőtt a Richter épp azért választotta a központi idegrendszer betegségeit, mert ez egy kevéssé feltárt és gyógyszeres terápiával kevéssé lefedett terület. Ha megvan a betegség – folytatta Szombathelyi Zsolt –, megkeresik azokat a molekuláris támadáspontokat, receptorokat, amelyek az adott betegséggel összefüggésbe hozhatók, és amelyek befolyásolásától kedvező hatást remélnek. Beállítják a vizsgáló módszereket, és megkezdődik a kémiai munka. Egy-két év alatt több ezer molekula készül, amelyek – jó esetben – egyre inkább kielégítik az előre felállított és az orvosok által elvárt követelményeket. Ha megtalálták a kívánt profilú vegyületet, akkor megtörténik a hatóanyag kilós léptékű, magas minőségű előállítása, és elkezdődik a gyógyszerbiztonsági tesztelés körülbelül egyéves időszaka. Sajnos ezen a szűrőn a molekulák nagyjából fele elvész. A másik felével azonban, szigorú hatósági engedélyezés után, megkezdődhetnek az első humánvizsgálatok. Az úgynevezett fázis I vizsgálatok megkezdéséhez azonban szükség van a megfelelő gyógyszerforma kidolgozására is, ez többnyire a biztonsági vizsgálatokkal párhuzamosan zajlik.
Az első humántesztelés általában egészséges férfi önkénteseken történik. Óvatosan haladva feltérképezik a mellékhatásokat és a maximális dózist. Ha továbbra is minden rendben van, a molekula jól felszívódik, megfelelő vérszintet ad, biztonságos, akkor lépnek az úgynevezett fázis II vizsgálatokba, ahol a vegyületet először tesztelik betegeken. Ez a gyógyszerkutatás legkritikusabb lépése, ilyenkor dől el, hogy a kutatási koncepció, amelyre a program épült, illetve a kiválasztott anyag megfelelő-e. A klinikai fázisú vegyületek durván fele itt esik ki, leggyakrabban hatástalanság miatt, miközben a ráfordítás, időben és pénzben már igen jelentős. Ha az eredmény pozitív, akkor nagy lépést tettek a kutatók a siker felé, de általában így is további fázis II vizsgálatok kellenek, amelyre behatárolják a terápiás dózist, és megkezdhetik a nagy betegszámú fázis III vizsgálatokat. A legtöbb betegségre a hatóságok fejlesztési vezérfonalakat adnak ki, így ma már elég jól tudható, milyen vizsgálati csomag kell egy új antipszichotikum vagy szorongás ellenes szer kifejlesztéséhez. Sajnos azonban – mondta Szombathelyi Zsolt – gyakori, hogy az európai követelmények eltérnek az amerikaitól, a klinikai fejlesztési terv elkészítésekor ezeket is figyelembe kell venni. Általában elmondható, hogy egy új hatóanyag törzskönyvezéséhez két sikeres fázis III vizsgálat kell, a gyógyszerbiztonsági adatbázisban pedig legalább 2-3000 betegnek kell szerepelnie.
Ha ezeken a szűrőkön is átjutott a vegyület, össze kell állítani a törzskönyvi dokumentációt, amely egy körülbelül egy éven át tartó, nagyon szigorú hatósági ellenőrzésen esik át. A forgalmazás csak a hatóság pozitív döntése után kezdődhet el.

A fejlesztés nem áll meg, hamarosan megnyílik a debreceni biotechnológiai üzem

Az eredeti gyógyszermolekulák kutatása és az innováció a Richternél hagyományosan a központi idegrendszer betegségeiben hatékony gyógyszerek felfedezésére és kifejlesztésére irányul. Az egyik ilyen hatóanyag a cariprazine (RGH-188), a Richter és a Forest Laboratories, Inc. közös fejlesztés alatt álló antipszichotikus készítménye, amelynek fázis III vizsgálatában skizofrénia akut fázisában szenvedő betegeknél pedig pozitív eredmény született.
Nőgyógyászati szerek kifejlesztésével is régóta foglalkozik a cég , a nőgyógyászati originális kutatási vonal erősítése érdekében 2010 októberében felvásárolta a svájci PregLemet, egy svájci központú, gyógyszeripari kutató céget, amely reproduktív korban lévő nők nőgyógyászati problémáinak kezelése, többek között jóindulatú nőgyógyászati elváltozások kezelésére fejleszt innovatív készítményeket.
A PregLemnek jelenleg öt projektje van, ezek közül a legelőrehaladottabb az Esmya, amely még az idén piacra kerülhet. A készítmény a napokban kapott forgalomba hozatali engedélyt az Európai Bizottságtól a méhmióma enyhébb és súlyosabb tüneteinek műtét előtti kezelésére.
Mindemellett a cég egy 2006-ban hozott stratégiai döntés nyomán – az elmúlt 50 évben felhalmozott tapasztalatokra, valamint molekuláris biológiai tudásra alapozva – megkezdte az úgynevezett rekombináns, vagyis új genetikai információ bevitelére alkalmas biotechnológiai gyógyszerek fejlesztését és gyártását. A debreceni új biotechnológia gyártóüzemet még az idén átadják.

Richter Gedeon Nyrt. - az elmúlt évek árbevétele


A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Rögös út az új molekuláig
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 05:00Nagyot léphet az új piaccal a Dispomedicor

 • ÁPRILIS 24. 08:13A bértábla hatálya alá kerülnének a védőnők

  Szükséges lenne kiterjeszteni a védőnőkre is az egészségügyi bértábla hatályát - mondta Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke az M1 televízió hétfő reggeli műsorában.

 • ÁPRILIS 23. 13:03Nem fog lefogyni, aki nem tudja, hogyan kell

  Nem csoda, hogy a magyarok mintegy kétharmada túlsúlyos vagy elhízott: a felnőttkorú népességnek majdnem fele azt sem tudja, mennyi a napi energiaszükséglete. Pedig a többség tájékozottnak tartja magát az egészséges életmóddal kapcsolatosan. Mindez abból a friss és teljes körű felmérésből derült ki, amit a magyar lakosság táplálkozási és életmódbeli szokásairól a TÉT Platform készített.

 • ÁPRILIS 21. 06:43Célba ért a védőnők levele

  A védőnők a sajtóból értesültek arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy nemzeti védőnői szolgálat létrehozását tervezi. Az Emmi azt közölte a Világgazdasággal, hogy egyeztetés alatt van a védőnők bérének átstrukturálása.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Korábbi vezető híreink
Világgazdaság Piactér