VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

VÁLLALATOK / EGÉSZSÉGÜGY

Túl sok az amputáció - A levágott lábak több mint a fele megmenthető lenne

2014. 6. 24. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 6. 24. 07:00|Vállalatok » Egészségügy
Magyarországon évente nagyjából kilencezer lábat amputálnak, és a cukorbetegek számának növekedésével ez a szám folyamatosan emelkedik. Az amputációk több mint a fele azonban elkerülhető lenne, ha az egészségbiztosító nem a lábak levágásában, hanem a megmentésükben tenné anyagilag érdekeltté a kórházakat, illetve, ha létrejöhetne az intervenciós radiológiának a szakma által évek óta szorgalmazott országos hálózata.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

„Olyanok lábát is amputálják ma Magyarországon, akiknél ez értágítással elkerülhető lenne, ám a finanszírozás a mai napig az elavult technikákat preferálja” – állította a napokban egy konferencián Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász. Bánsághi Zoltán, a Magyar Kardiovaszkuláris és Intervenciós Radiológiai Társaság elnöke a Világgazdaság érdeklődésére ezt tulajdonképpen megerősítette azzal, hogy elmondta: amíg az úgynevezett intervenciós radiológia keretében végzett érmegnyitáson az alulfinanszírozottság miatt több tízezer forintos a veszteség, addig egy amputációért a kórházak többet kapnak, mint amennyibe a beavatkozás kerül.

Batthyány István, a Szakmai Kollégium Radiológiai Tagozatának elnöke úgy fogalmazott: „nagyon nincs jól, ha jobban fizetik az amputációt, mint a lábak megmentését”. A szakember szerint a problémát csak tetézi, hogy a finanszírozás nem is teszi érdekeltté különböző kórházi osztályokat a náluk fekvő páciensek átirányításában a radiológiára, ehelyett a betegeket inkább a saját lehetőségeik között igyekeznek ellátni.

Mindezek, valamint a cukorbetegek számának drámai emelkedése miatt Magyarországon jelenleg évente körülbelül 9 ezer lábat amputálnak, csaknem a kétszeresét annak, amit a 80-as években. Bánsághi Zoltán szerint azonban ezeknek a drámai következményekkel járó operációknak több mint a fele elkerülhető lenne, ha létrejönne az intervenciós radiológiának a szakma által évek óta szorgalmazott országos hálózata.

Ehhez – amerikai adatokat alapul véve – a töredéke elegendő lenne annak, amibe össztársadalmi szinten az amputáció következményei – a kórházi kezelés, a rehabilitáció, a művégtag, a rokkantási ellátás, a kieső munka stb. – kerülnek: az előbbi költsége csupán évi 1-1,5 milliárd, míg az utóbbi összességében évi 30 milliárd forintra rúg.

A szakma konkrét javaslata az – tájékoztatott Batthyány István -, hogy a jelenlegi angiológiai laboratóriumok bázisán első körben hozzanak létre egy 12-13 centrumból álló országos hálózatot, amelyet később egy minden megyében 24 órán keresztül elérhető hálózattá bővíthetnének. A centrumok az „over night” szisztémát alkalmazva nem igényelnének többet három-négy ágynál, hiszen a betegek egy, legfeljebb két éjszakát töltenének bent, akinek hosszabb utóápolásra van szüksége, azt a beteget más osztályokon látnák el a továbbiakban.

A radiológusok hangsúlyozzák: természetesen a modern technikák alkalmazásával sem lehetne mindenkit megóvni az amputációtól, ennek száma a diabétesz járványszerű terjedésével mindenütt a világon nő. Ám a centrumok létrehozásával, a cukorbetegekkel foglalkozó „érteamek” felállításával jó esély van arra, hogy a mintegy hétszázezer cukorbeteg közül sokkal többeknél fedezzék fel még akkor az érelzáródást, amikor az az intervenciós radiológia eszközeivel orvosolható.

Jelentős lemaradásban

Az intervenciós radiológiai beavatkozások olyan eljárások, amelyek során képalkotó készülékek (röntgen, ultrahang CT, MR) segítségével kimutatott kóros elváltozást kezelnek. A szakmában ma nagyjából háromszázféle, nagyrészt katéter terápiás eljárást alkalmaznak világszerte. Ezek közé tartozik az értágítás, az érelzárás, az úgynevezett stentek beültetése, a nem éreredetű daganatkezelések, a nyelőcső- bél tágítások, az epeúti szűkület vagy elzáródás átjárhatóvá tétele, az urológiai: húgyutak szabaddá tétele, valamint a folyadékok, tályogok leszívása.
Az intervenciós radiológia az elmúlt évtizedekben világszerte gyorsan tért hódított, mert kis metszéssel mélyen fekvő területek is elérhetők, gyors felépülési idővel, más, nagy műtéti beavatkozásokhoz hasonló eredmény mellett alacsonyabb halálozással jár, és mivel így csökkenthetők a kórházi költségek és minimalizálható a kórházban töltött idő, a hagyományos módszerek kezelési és ápolási költségeinél kevesebbe kerülnek. Magyarország korábban élen járt az intervenciós radiológiában, azonban az elmúlt húsz évben jelentősen lemaradtunk a környező, de még inkább a nyugat-európai országoktól.

Szerző: Haiman Éva
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Túl sok az amputáció - A levágott lábak több mint a fele megmenthető lenne
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

 • 2. DigLazarus2014. 6. 24. 15:35

  A lobotómiával sem fukarkodtak ...

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Túl sok az amputáció - A levágott lábak több mint a fele megmenthető lenne


  A lobotómiával sem fukarkodtak ...

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. Teofil2014. 6. 24. 14:41

  Hű és mennyi fogat húznak ki feleslegesen mert az ingyenes,figyelmeztettem a fiam,hogy ő nem cápa!!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Túl sok az amputáció - A levágott lábak több mint a fele megmenthető lenne


  Hű és mennyi fogat húznak ki feleslegesen mert az ingyenes,figyelmeztettem a fiam,hogy ő nem cápa!!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér