Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 2. 06:51|Horváth Lilla | Vállalatok » Energia

50 milliárd egy új hulladékégetőre

Kiírták az ország második hulladékégetőjének a tenderét, amelyen önkormányzatok és az állam által felhatalmazott víziközmű-szolgáltatók indulhatnak. Az eljárás egyetlen lehetséges befutója 50 milliárd forint támogatást nyerhet el.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kiírták az ország második hulladékégetőjének a tenderét. A kiírás egyik érdekessége, hogy a címében nincs szó sem hulladékégetésről, sem energiatermelésről. A felhívás olyan projektre vonatkozik, amely „energiahatékonysági elemekkel” hasznosítja a szennyvíziszapot.

E tevékenység pedig megtalálható azok között a települési vízellátáshoz és szennyvízkezeléshez tartozó prioritások között, amelyek támogathatók az uniós operatív programok közül a KEHOP 2. keretéből. A kiírás szerint a szennyvíziszapot talajjavításra is kell majd használni a mezőgazdaságban.

 

Rákospalotán működik az ország egyetlen hulladékégetője - Kép: MW

A kiírás szerint a projekt legfeljebb 50 milliárd forintos uniós támogatást kaphat 75 százalékos intenzitással és a magyar állam társfinanszírozásával. Bár a hulladékégető (a szakma a hulladékhasznosító, röviden „huha” kifejezést használja) mellett számos más, a szennyvíz kezeléséhez kapcsolódó létesítményt is meg kell majd építeni, a forrás nagy részét várhatóan a Huha 2.-re fordítják.

Az 50 milliárdos tétel már felbukkant a korábbi becslésekben és Szabó Zsolt fejlesztési államtitkár nyilatkozatában is, amelyben erőműről esett szó, és a szennyvíziszap mellett a hulladék majdani energetikai hasznosításáról is.

A leendő hulladékégető helyszínét a tenderkiíró fejlesztési tárca nem jelölte meg, de néhány hete Szabó Zsolt a központi régióban létesítendő, öt év alatt felépítendő erőműről beszélt. Korábban pedig elhangzott, hogy a létesítmény Dél-Budán vagy Budától délre épülne. Piaci várakozások szerint a tender befutója – esetleg egyedüli pályázója is – a főváros lesz, a kivitelező pedig a rákospalotai hulladékégető (Huha) tulajdonosa és üzemeltetője, a Fővárosi Közterület-kezelő Zrt. lehet.

Kétszáz megawattos lesz az erőmű

A napokban megjelent felhívás szerint olyan létesítménnyel lehet pályázni, amely képes évi 180 ezer tonna, 25 százalékos szárazanyag-tartalmú szennyvíziszap energetikai hasznosítására, megújuló forrásból évi 3,39 petajoule energiát állít elő, és rendelkezik további 200,31 megawattnyi, szintén megújuló alapú energiatermelő kapacitással. Adott az is, hogy a beruházás révén mennyivel kell csökkennie az ország üvegházhatásúgáz-kibocsátásának.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
50 milliárd egy új hulladékégetőre
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 18:30Zöld utat adott a Keystone XL olajvezetéknek a Trump-kormányzat

  Zöld utat adott a Keystone XL olajvezetéknek a Trump-kormányzat: Donald Trump amerikai elnök pénteken aláírta a Kanada felől érkező olajvezeték építéséről szóló engedélyt.

 • MÁRCIUS 24. 08:50Egy bécsi lakás feleannyit fogyaszt, mint egy pesti

  Az uniós átlagnál majdnem ötödével több hőenergiát falnak fel a magyar lakások, egy bécsi otthon energiafogyasztása pedig feleakkora, mint egy budapesti lakásé - derült ki a WWF tanulmányából.

 • MÁRCIUS 24. 08:36Szélenergiával egyenlít az E.ON

  A hálózat stabilitása és a biztonságos energiaellátás szempontjából mindeddig gondot okozott, hogy a szélenergia hálózatba történő betáplálása ingadozó. Az E.ON-nak köszönhetően most fordult a kocka, a társaság ugyanis szélenergiával stabilizálja a németországi elektromos hálózatot.

 • MÁRCIUS 23. 14:22Töltőállomás ilyet még nem csinált

  Az első Mol arculatú, ENI-től vásárolt töltőállomáson az autóban ülve vásárolható étel és ital, a kútnál a nyártól már áram is „tankolható”.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér