Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 14. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 14. 16:00|B. Horváth Lilla | Vállalatok » Energia

Cowboyok építenek naperőművet

Naperőműben gyengék, kisebb szolárparkokban jobbak vagyunk, főleg, ha van hozzájuk támogatás. Életképesek a még kisebb, de piaci alapon telepített napelemek is.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szerencsét próbáló cowboynak számított eddig Magyarországon, aki naperőmű építésébe fogott, mert nemigen tudhatta előre, hogy kap-e majd a projektjéhez támogatást. E vélemény szakmai körökben annak ellenére is általános, hogy tavaly a Mátrai Erőmű már átadott egy 15 megawattos naperőművet, az MVM Hungarowind pedig februárban helyezi üzembe a saját 10 megawattos pécsi létesítményét. „E kettő azért kivétel, mert telephelyül olyan, felhagyott iparterületeket jelöltek ki számukra, amelyeknek a rekultiválására a naperőművek telepítése nélkül többet kellett volna költeni.

Ez egyébként jó irány, de ilyen lehetősége kevés beruházónak van” – magyarázta a Világgazdaságnak az iparág eszközeit forgalmazó és telepítő Manap Iparági Egyesület elnöke. Szolnoki Ádám szerint a naperőművek jövője kiszámíthatóbb, talán ígéretesebb is lesz, ha megszületik a hazai zöldenergia-termelés új támogatási rendszere, a Metár.
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2014 végén mindössze húsz ilyen erőművet – azaz 50 kilowattos fölötti – napenergia-rendszert tartott nyilván, és ezek együtt is csak hét megawattnyi kapacitást képviseltek. Ez mostanra 32 megawattra ugrott a két említett beruházással, vagy talán afölé is, további projektek révén.

Az igazi fejlődés az előbbieknél kisebb, háztartási kiserőművek piacán látható. Közülük a 10 kilowattosnál is kisebbek ténylegesen háztartási tulajdonúak, az ezeknél nagyobbakat pedig kkv-k, intézmények, önkormányzatok építtették. A kiserőművek nagy előnye, hogy az áramukat helyben használják fel, a villamosenergia-rendszer használatára nem vagy alig támaszkodva. A MEKH adatai szerint 2014 végén 70 megawatt ilyen áramkapacitás volt az országban, 40 megawatt abban az évben létesült, 20 az előzőben. Nem biztos, hogy tavaly is ekkora volt a bővülés, mert – Szolnoki Ádám tudomása szerint – a 10–50 kilowattos napelem-beruházások 2013-ban kiírt pályázatokon nyert pénzből valósultak meg, döntően 2014-ben.

A háztartási méretű naperőművek fennmaradó 20-30 százaléka támogatás nélkül, azaz piaci alapon is sikeres. Igaz, ezeket a 10 kilowattosnál kisebb rendszereket is segíti a szabályozás azzal, hogy a fölös áramukat eladhatják egyetemes szolgáltatóiknak, de az elszámolás piaci áron történik. A háztetős napelemek terjedését azonban a rezsicsökkentés fékezi, hiszen minél alacsonyabb a hatósági tarifa, annál kevesebbet spórolhatunk, ha máshonnan származó áramot használunk.

A napenergiát hasznosító berendezések jellemzően importból származnak. A jelentősebb hazai gyártónak számító Jüllich Glass és a Korax is összeszerelést végez. A napelemek egyik fő alkotórésze, a cella globális piacának a 90 százalékát már kínai és tajvani cégek ellenőrzik.

MVM Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Cowboyok építenek naperőművet
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér