Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 11. 05:30|Utolsó módosítás: 2017. 1. 11. 06:00|B. Horváth Lilla | Vállalatok » Energia
Nincsenek komolyabb gondok az energiaellátásban, a gázimport is növelhető

Csak kisebb üzemzavarok fordultak elő a hideg miatt

Megugrott az ország energiaigénye a nagy hideg miatt, és néhány alaperőművi blokk működése is akadozott. Az utóbbiból azonban a felhasználók semmit nem éreztek az MVM Gter, a Mol, az MEKH és a piaci szereplők összefogásának köszönhetően.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Üzemzavart okozott egyes hazai alaperőműveknél a rendkívül hideg időjárás. Az MVM-csoporttól kapott tájékoztatás szerint szénellátási problémák miatt a Mátrai Erőmű két blokkja, tűzvédelmi működés miatt pedig a Dunamenti Erőmű G3-as blokkja került tartósan üzemen kívül. Eközben a villamosenergia-rendszer csúcsterhelése pénteken rekordközelbe, 6669 megawattra ugrott, a napi gázfelhasználás pedig az éves átlag kétszeresét, napi 87 millió köbmétert tett ki – erről tegnap Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelős államtitkára beszélt.

Ellátási zavar azonban egy pillanatig sem volt, annak még a veszélye sem állt fenn, derül ki az érintett társaságok által a Világgazdaságnak küldött válaszokból. Az áramtermelés említett csökkenését például az MVM-csoport 18,2 gigawatt­óra (GWh) villamosenergia-pótlással ellensúlyozta. Ennek során az MVM Partner Zrt. a kereskedelmi portfóliójába tartozó Csepeli Erőműből mintegy 4,2 GWh áramhoz jutott, és további 6,0 GWh-t szerzett be a másnapi, illetve a napon belüli villamosenergia-piacokon külső forrásokból. Péntek estétől vasárnap késő délelőttig a hazai villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartása érdekében az MVM Gter Zrt. által üzemeltetett gázturbinás blokkokat összesen 24-szer indították be a rendszerirányító (Mavir) által meghatározott teljesítménnyel.

Az MVM Gter erőművei ezalatt több mint 8 GWh villamos energiát adtak.
A hosszas üzemmenet miatt azonban csökkent az MVM Gter tüzelőolaj-készlete, ezért ennek a pótlása már szombaton megkezdődött, és vasárnap is folytatódott. Az MVM-hez tartozó paksi blokkok a hétvégén teljes kapacitással, zavartalanul üzemeltek. A Mavir honlapja szerint nagy, de nem teljes gőzzel termeltek a hazai gázerőművek is.

A szintén MVM-leány Magyar Földgázkereskedő Zrt. tavaly is az előírt határidőre és mennyiségben tárolta be az egyetemes szolgáltatók ellátásához szükséges földgázmennyiséget. Tájékoztatásuk szerint eddig minden partnerük a szerződések szerint járt el, sem műszaki hiba, sem más, az ellátást veszélyeztető körülmény nem volt. A földgázigényeket tehát a nagykereskedő rendkívüli intézkedés nélkül ki tudta elégíteni.

A társaság kereskedelmi tárolóinak töltöttsége 20 százalék alá került. E szám nagyságát az alakítja, hogy a létesítményeket igénybe vevő kereskedők és felhasználók mennyi gázt tárolnak be, illetve ki. Húsz százalék körüli töltöttségre az utóbbi években kétszer volt példa, de ez egyikben sem jelentett – és most sem jelent – kockázatot. Az ellátás szempontjából ugyanis nem a betárolt gáz mennyiségét, hanem az ország gázmérlegének egészét kell vizsgálni, amelybe beleértendő a belföldi termelés, az import és a behozatal további növelésének lehetősége, a felhasználás alakulása, és szélsőséges esetben a biztonsági gázkészlet is. Márpedig Magyarországra jelenleg bőven érkezik Ukrajna és Ausztria felől földgáz a hosszú távú orosz gázimportszerződés szerint, a napi mennyiséget a kereslet határozza meg. (A megállapodás alapján a betárolási és a téli fűtési idényben az átlagosnál eleve jóval több gázt küld a Gazprom.)

A Szlovákia felőli behozatal egésze bevethető tartaléknak számít, és piaci forrásunk szerint részben az ausztriai is.

Nem okoz gondot a fagy Fotó: MW

A hideg miatt nem volt zavar és nem keletkezett extra feladat az említett Mavir Zrt.-nél, és a nagynyomású gázhálózatot üzemeltető rendszerirányítónál, az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nél sem. Az előbbinél azt közölték a Világgazdasággal, hogy az áramrendszer napi bruttó csúcsterhelése szombaton 4,5 százalékkal, vasárnap 8,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A napi átlaghőmérséklet a bázisnapokon (2016. január 9-én, szombaton és január 10-én, vasárnap) +0,1 és +1,2 Celsius-fok volt, szemben az elmúlt hétvége –11,8 és –11,5 fokos napi átlagával. A teljes napi felhasználás az előzetes adatok alapján szombaton mintegy 4,2 százalékkal, vasárnap 7,4 százalékkal haladta meg a bázisértéket.

A Mavir átviteli hálózata jól vizsgázott, azon a fogyasztók ellátását érintő esemény nem történt. E társaság is kiemelte lapunknak, hogy ez az érintett szakemberek – sokszor zord körülmények között végzett – áldozatos munkájának, felkészültségének és szoros együttműködésének az eredménye. Zavartalanul működött a magyarországi nagynyomású földgázszállító-rendszer is, melynek műszaki paraméterei garantálják, hogy a rendszer a most tapasztalthoz hasonló, szélsőséges időjárási körülmények között – akár –50 Celsius-fokban – is megbízhatóan üzemeljen. „A szokásos normál téli üzemmenettől annyiban térünk el ilyen extrém hideg napokon, hogy a készenléti szolgálatot megerősítjük, így a rutinellenőrzéseket a megváltozott időjárási, közlekedési feltételek mellett is el tudják látni a szakembereink” – közölték az FGSZ-nél a Világgazdasággal.

Folytatódhat a rezsicsökkentés

A rezsicsökkentés 2013-as indítása óta a hazai lakosság összesen 910 milliárd forintot takarított meg Aradszki András közlése szerint. Míg 2010-ben a lakosság fizetőképességéhez képest Magyarországon volt az egyik legdrágább az energia Európában, ma itt a második legolcsóbb a gáz és a harmadik legolcsóbb az áram uniós szinten. Brüsszel megszüntetné a szabályozott árakat, a háztartásoknak pedig piaci árat kellene fizetniük. Az államtitkár szerint a piaci árak nem alacsonyabbak a szabályozottaknál. A kabinet folytatná a rezsicsökkentést, de jelenleg szűk a mozgástere.

Magyar Földgázkereskedő Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


MVM Partner Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


MVM Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


MVM GTER Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Csak kisebb üzemzavarok fordultak elő a hideg miatt
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér