Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 7. 13. 11:32|Utolsó módosítás: 2012. 7. 13. 12:58|Világgazdaság Online | Vállalatok » Energia

IEA: még több olaj kell, mégis csökkenhet az ár

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint jövőre tovább nő az olajigény, de bővül a termelés is, nyomást gyakorolva az árakra.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az idén napi 800 ezer, jövőre további napi egymillió hordóval bővül a világ olajkereslete, áll az IEA legfrissebb előrejelzésében. A korábbi prognózis 2013-ra kisebb növekedést tartalmazott. A mostani szám mintegy 200 ezer hordóval magasabb annál, mint amit az USA energiaminisztériuma (EIA), illetve a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) valószínűsít, hívja fel a figyelmet a Reuters.

Az IEA 2013-ra átlagosan napi 90,9 millió hordós olajfelhasználást feltételez. Arra számít, hogy az OECD országok üzemanyag-keresletét most először meg fogják haladni a szervezeten kívül eső országokéi a második negyed évben, s ezzel olyan trend indul, amely aligha fog megfordulni.

Öt éve ezen a tankeren érkezett a MOL első olajszállítmány au Adria vezetékre
Olajtanker az Adrián


Májusban több mint 15 millió hordóval 2,67 milliárd hordóra nőtt a nagy, iparilag fejlett országok együttes olajtartaléka az IEA adatai alapján. Igaz, napokra bontott felhasználás szempontjából ez szerény, napi 0,8 napi esést jelent egy hónap alatt, így májusban ezen országoknak együtt 58,9 napra való olajuk volt. (Viszont a készletek 1,4 nappal nagyobbak voltak az ötéves átlagnál.)

Minderről Barbara Lambrecht, a Commerzbank frankfurti irodájának energiapiaci elemzője úgy nyilatkozott a Reutersnak, hogy túlkínálat van a piacon. A világ olajellátásának mintegy 40 százalékát adó OPEC eleve túl sokat termel, tehát így még jó is, hogy a készletek lassabban épülnek a vártnál. Tulajdonképpen „nagyon kényelmes kínálat van a piacon” – mondta.

Nyomás alatt az árak

Az árakat lefelé nyomhatja, hogy mindeközben a globális gazdaság fejlődése lassul. Az elmúlt három hónapban a túlkínálat miatt több mint a negyedével estek a jegyzések. Az északi-tengeri brenté például csütörtökön 100 dollár alá gyengült, míg márciusban még 128 dollártért kelt el.


AZ IEA napi 31,8 millió hordó közelébe tette az OPEC 12 tagjának júniusi termelését, ez még azelőtti adat, hogy az EU bevezette, az USA pedig szigorította volna az Irán elleni embargóját. Ez a mennyiség napi 1,3 millió hordóval haladja meg az OPEC olaja iránt feltételezett, 2013-as keresletet, vagyis a nemzetközi készletek további növekedéséhez vezet. Irán olajtermelése azonban 22 éves mélypontra esett júniusban, mert a nukleáris programja ellen indított nyugati nyomás részeként kevesebb feldolgozott terméket vásároltak az iráni olajfinomítóktól, főleg az európai és az ázsiai vevők.

Irán júniusi, napi termelése 3,2 millió hordó lehetett a májusi 3,3 millió hordó után. Ám Szaúd-Arábia sokkal jobban növelte a felhozatalát, mint amennyivel Irán csökkentette, vagyis bőven pótolta a piacról elmaradt tételt: júniusban napi 150 ezer hordót tett rá a májusi mennyiségre, így napi 10,15 millió hordó olajnak keresett vevőt. Ez – mutat rá az IEA – már rekord közeli mennyiség.

Júniusban az OPEC-en kívül is nőtt a termelés, emiatt jövőre összesen napi 700 ezer hordós többlet, tehát napi 53,2 millió hordós felhozatat várható az IEA szerint. Az idei növekedés éves szinten napi 400 ezer hordóra várható. A többlet meghatározó része az USA-ból származik, mert gyorsan egyre nő a nem hagyományos szerkezetekből kinyert, jó minőségű könnyű kőolaj mennyisége Texasban, Észak-Dakotában és más, nyugati államokban.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
IEA: még több olaj kell, mégis csökkenhet az ár
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér