Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 11. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 11. 13:42|B. Horváth Lilla | Vállalatok » Energia

Importból jön a zöldáram

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Feltűnést keltett a hazai árampiacon, hogy egy nagy távközlési társaság Bulgáriából kezdett megújuló forrásból származó áramot importálni. A meglepetést egyrészt a beszerzés ténye okozta, hiszen Magyarországon ma alig akar valaki piaci áron zöldáramot venni, másrészt az, hogy importálni kellett, pedig bőven hazai forrás is. Tavaly a zöldáram adta teljes villamosenergia-termelésünk tizedét.

Az import egyik kézenfekvő magyarázata az, hogy a bulgáriai forrás olcsóbb. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a hírt bejelentő eladó, az Euró­pa-szerte 47 vízerőmű áramával kereskedő Energo-Pro Trading EAD további három-négy hazai társasággal is tárgyal. (A zöldáram alapértelmezésben drágább a fosszilis és a nukleáris forrásból származónál, mert költségesebb technológiával és többnyire kisebb mennyiségben állítják elő.)

Az import másik oka egy villamosenergia-kereskedő szerint az lehet, hogy a hazai áramtőzsdén hozzáférhető zöldáram kicsit „piszkos”. E termék a kötelező átvételi rendszerből (KÁT) származik, amelybe bekerül egyebek közt a biomassza-szén tüzelésű erőművek árama is. E mixben a teljesen zöld forrású termék aránya 76 százalék volt 2014-ben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint. A termelők közvetlenül a piacra is vihetnék megújuló forrású áramukat, de nem kockáztatnak, hiszen az állami rendszerben garantált az átvétel, és a piacinál magasabb ár is a beruházásuk megtérüléséig.

Külföldön tehetősebb magánszemélyek, vállalatok, önkormányzatok megfizetik a zöldáram felárát. „Magyarországon ez még nem igazán imázsnövelő. Inkább Németországban van rá példa, hogy valaki a második vagy a harmadik BMW-je megvásárlása helyett átáll a megújuló áram használatára” – mondta lapunknak Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ csoport kommunikációs igazgatója.

Pedig a kereskedők várják a vevőket. Az Elmű-ÉMÁSZ az ÉMÁSZ-nak a Hernádra és a Sajóra telepített vízerőművei áramát kínálja, az E.On norvégiai termékkel próbálkozik, az EDF Démász az ellátási területén lévő zölderőművekkel elégítené ki az igényeket, az MVM Partner pedig hazai portfóliójából és importból is kínál ilyen terméket.

Származási garanciát vesznek

Fizikailag nem a zöldáram cserél gazdát, hanem az a származási garancia, amely igazolja az áram zöld eredetét – emlékeztetett a MEKH. Így a HUPX-en eladott KÁT-os áram is csak akkor minősül megújulónak, ha származási garanciát vesznek hozzá. E garancia egy forgalomképes elektronikus tanúsítvány, amelynek egy darabja egy megawattóra áramnak felel meg. Kereskedelme elválhat a villamos energia kereskedelmétől. A rendszer két évvel ezelőtti indulása óta 362,3 gigawattórányi garancia kelt el. Ez kicsivel több, mint amennyit egy paksi blokk egy hónap alatt tavaly termelt.

MVM Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Importból jön a zöldáram
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. lófütyi2016. 2. 11. 18:53

  Azta! Pedig ott sem süt éjszaka a nap és nem fúj mindig a szél!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Importból jön a zöldáram


  Azta! Pedig ott sem süt éjszaka a nap és nem fúj mindig a szél!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 20. 13:16Hihetetlenül megnövekedhet a naperőművek száma Magyarországon

  2016 decemberében több mint 2000 darab, a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmet nyújtottak be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH). A MEKH külön munkacsoportot hozott létre a kérelmek gyors elbírálására - olvasható Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pénteken lapunkhoz eljuttatott közleményében.

 • JANUÁR 20. 07:02Emelkedett a benzin ára

  Emelte bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változott.

 • JANUÁR 19. 15:10Közös akcióra készül az INA és a Deloitte

  Az INA horvát olajipari vállalat a Deloitte tanácsadó cég horvátországi részlegével együtt vizsgálatot kezdett annak megállapítására, hogy fenntarthatóvá tehető-e a sziszeki finomító működése - közölte csütörtökön az INA az MTI-vel. Az elemzésben az INA szakemberei is részt vesznek, és a szakszervezetekkel is folytatnak majd konzultációkat.

 • JANUÁR 19. 13:40Jól fogyott az üzemanyag

  A múlt évben tovább bővült a hazai üzemanyag-piac, a tendencia ebben az évben is folytatódhat.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér