Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 25. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 25. 13:17|B. H. L. | Vállalatok » Energia

Ráfizetéses lehet a lakossági gáz

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A hazai egyetemes szolgáltatásban elismert, a fogyasztónak felszámítható földgázár a múlt év végére ismét jelentősen elmaradt attól, mint amennyiért a fűtőanyaghoz a szolgáltató hozzájuthatott. A hónapok óta létező különbség, a beszerzési ár alatti értékesítés gondot okozhat az érintett szolgáltatóknak – mutat rá a becslést közreadó Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK). Az importgáz kevert áron érkezik, 60 százalékos súllyal szerepel benne a hosszú távú orosz importszerződésben meghatározott, az olaj árához kötött ár és 40 százalékkal az európai versenypiaci (spotpiaci) jegyzés.

A forintban megadott árakat piaci forint-dollár, illetve forint-euró árfolyamokkal vette számításba a REKK. A lakosságot és a közintézményeket ellátó egyetemes szolgáltató elismert árában azonban a szabályozás 75 százalékos súllyal szerepelteti spotpiaci árat (ha az alacsonyabb az olaj árához kötött árnál), és csak olyan forint-dollár, illetve forint-euró árfolyamokat enged használni, amelyekkel alábecsüli az importőrök költségeit. „A szabályozás úgy tekinti, mintha az egyetemes szolgáltatók a ténylegesnél olcsóbban tudnának vásárolni” – mondta tegnap újságírók előtt Kaderják Péter, a REKK igazgatója. Igaz, vélhetőleg az orosz gáz már a nyugatival versenyképes áron érkezik. Ez magyarázhatja, hogy jórészt kihasználatlanok az ország ukrajnaitól eltérő gázimportútvonalai.

Az alacsony beszerzési ár annak köszönhető, hogy tavaly megfeleződött az európai azonnali piaci gázárak szintje. Ezt a kisebb ázsiai kereslet, az olcsó szén és az olcsóbbodó megújuló energiaforrások versenye, valamint Japán újrainduló nukleáris energiatermelése mellett az is magyarázhatja, hogy az USA és Ausztrália is megjelent a cseppfolyósított gáz (LNG) piacán. A termék így Európa számára is egyre vonzóbbá válik. A REKK arra számít, hogy az idén kétszer annyi – mintegy 69 milliárd köbméter – LNG érkezhet Európába, mint 2014-ben.

„A hazai gáz-nagykereskedelmi piac viszonylag élénk, de az ügyletek nagy része a tőzsdén kívül születik” – válaszolt Kaderják Péter a Világgazdaságnak a magyarországi gáztőzsde kilátásait firtató kérdésére. A szakember szerint a kereskedők azért kerülhetik a CEEGEX-et, mert az még nem adott olyan árjelzést, amelyet ügyleteiknél referenciaárnak használhatnának. Így inkább az olajárindexált árra vagy a spotpiacira hivatkoznak.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ráfizetéses lehet a lakossági gáz
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 18:30Zöld utat adott a Keystone XL olajvezetéknek a Trump-kormányzat

  Zöld utat adott a Keystone XL olajvezetéknek a Trump-kormányzat: Donald Trump amerikai elnök pénteken aláírta a Kanada felől érkező olajvezeték építéséről szóló engedélyt.

 • MÁRCIUS 24. 08:50Egy bécsi lakás feleannyit fogyaszt, mint egy pesti

  Az uniós átlagnál majdnem ötödével több hőenergiát falnak fel a magyar lakások, egy bécsi otthon energiafogyasztása pedig feleakkora, mint egy budapesti lakásé - derült ki a WWF tanulmányából.

 • MÁRCIUS 24. 08:36Szélenergiával egyenlít az E.ON

  A hálózat stabilitása és a biztonságos energiaellátás szempontjából mindeddig gondot okozott, hogy a szélenergia hálózatba történő betáplálása ingadozó. Az E.ON-nak köszönhetően most fordult a kocka, a társaság ugyanis szélenergiával stabilizálja a németországi elektromos hálózatot.

 • MÁRCIUS 23. 14:22Töltőállomás ilyet még nem csinált

  Az első Mol arculatú, ENI-től vásárolt töltőállomáson az autóban ülve vásárolható étel és ital, a kútnál a nyártól már áram is „tankolható”.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér