Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 25. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 25. 13:17|B. H. L. | Vállalatok » Energia

Ráfizetéses lehet a lakossági gáz

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A hazai egyetemes szolgáltatásban elismert, a fogyasztónak felszámítható földgázár a múlt év végére ismét jelentősen elmaradt attól, mint amennyiért a fűtőanyaghoz a szolgáltató hozzájuthatott. A hónapok óta létező különbség, a beszerzési ár alatti értékesítés gondot okozhat az érintett szolgáltatóknak – mutat rá a becslést közreadó Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK). Az importgáz kevert áron érkezik, 60 százalékos súllyal szerepel benne a hosszú távú orosz importszerződésben meghatározott, az olaj árához kötött ár és 40 százalékkal az európai versenypiaci (spotpiaci) jegyzés.

A forintban megadott árakat piaci forint-dollár, illetve forint-euró árfolyamokkal vette számításba a REKK. A lakosságot és a közintézményeket ellátó egyetemes szolgáltató elismert árában azonban a szabályozás 75 százalékos súllyal szerepelteti spotpiaci árat (ha az alacsonyabb az olaj árához kötött árnál), és csak olyan forint-dollár, illetve forint-euró árfolyamokat enged használni, amelyekkel alábecsüli az importőrök költségeit. „A szabályozás úgy tekinti, mintha az egyetemes szolgáltatók a ténylegesnél olcsóbban tudnának vásárolni” – mondta tegnap újságírók előtt Kaderják Péter, a REKK igazgatója. Igaz, vélhetőleg az orosz gáz már a nyugatival versenyképes áron érkezik. Ez magyarázhatja, hogy jórészt kihasználatlanok az ország ukrajnaitól eltérő gázimportútvonalai.

Az alacsony beszerzési ár annak köszönhető, hogy tavaly megfeleződött az európai azonnali piaci gázárak szintje. Ezt a kisebb ázsiai kereslet, az olcsó szén és az olcsóbbodó megújuló energiaforrások versenye, valamint Japán újrainduló nukleáris energiatermelése mellett az is magyarázhatja, hogy az USA és Ausztrália is megjelent a cseppfolyósított gáz (LNG) piacán. A termék így Európa számára is egyre vonzóbbá válik. A REKK arra számít, hogy az idén kétszer annyi – mintegy 69 milliárd köbméter – LNG érkezhet Európába, mint 2014-ben.

„A hazai gáz-nagykereskedelmi piac viszonylag élénk, de az ügyletek nagy része a tőzsdén kívül születik” – válaszolt Kaderják Péter a Világgazdaságnak a magyarországi gáztőzsde kilátásait firtató kérdésére. A szakember szerint a kereskedők azért kerülhetik a CEEGEX-et, mert az még nem adott olyan árjelzést, amelyet ügyleteiknél referenciaárnak használhatnának. Így inkább az olajárindexált árra vagy a spotpiacira hivatkoznak.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ráfizetéses lehet a lakossági gáz
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 17. 17:28Ezeken a településeken kutatnak olaj után

  Aláírták a koncessziós szerződést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) bányászati felhívásán nyertes pályázó cégek, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (Mol) és a PannErgy Geotermikus Erőművek (PEGE) Zrt.

 • FEBRUÁR 17. 17:10Zugból ellenőrzik a Global NRG Zrt.-t

  Gibraltár helyett már a svájci Zugból ellenőrzik a gázkereskedelemben aktív Global NRG Zrt.-t. Megszületett a vele kapcsolatban álló, de az árampiacra készülő L-NRG Zrt. is

 • FEBRUÁR 17. 15:55100 millió eurót kap a Krk-i LNG-terminál

  Az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) koordinációs bizottsága pénteki döntése szerint 102 millió euróval (31,4 milliárd forint) támogatja a krki úszó LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) építését.

 • FEBRUÁR 17. 10:05Mol: továbbra sincs döntés a béremelésekről

  Továbbra sem dőlt el, milyen mértékben emeli dolgozói bérét az idén a Mol Nyrt., mindenesetre az olaj- és gázipari nagyvállalat illetékesei pénteken Százhalombattán újra tárgyalóasztalhoz ülnek a szakszervezetek képviselőivel – értesült a Világgazdaság.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér