Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 9. 26. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 9. 26. 06:50|B. Horváth Lilla | Vállalatok » Energia

Sokkal olcsóbb is lehetne a távhő

Lenne mit lefaragni a budapesti távhőtarifákból a Budapesti Erőmű Zrt. vezérigazgatója szerint, hiszen már olcsóbb a gáz, és felülvizsgálható a vezetékdíj is.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A mostaninál érezhetően alacsonyabbak lehetnének a budapesti távhőárak Vinkovits András, a fővárosban eladott hő meghatározó részét előállító Budapesti Erőmű Zrt. (BERT) elnök-vezérigazgatója szerint. Egyrészt érvényesülhetne az árakban, hogy a BERT olcsóbban jut a hőtermelése alapját jelentő földgázhoz. Az általa felhasznált, évi 300-340 millió köbméter energiahordozót a jobb árak elérése érdekében kisebb, 20-30 millió köbméteres tételekben, a pillanatnyi kedvező piaci lehetőségek kihasználásával szerzi be.

Másrészt az általa fizetett – hatósági áras – gázvezeték-használati (elosztói) díj jóval magasabb annál, mint amit Vinkovits András indokoltnak tart. „Számításaink szerint már a 2000-es évek elején rég megtérültek azok a nagynyomású célvezetékek, amelyeken a Főgáztól a gázt kapjuk. A csövek valós költsége évi 100-200 millió forint lehet, mi mégis 2,2-2,3 milliárd forintot fizetünk a használatukért. Célszerű lenne tehát felülvizsgálni ezeket a tarifákat” – mutatott rá. A módosításra az árhatóság négyévenkénti (most zajló és az év végével életbe lépő) alapos költség-felülvizsgálata ad lehetőséget. Egy-egy ilyen vizsgálat között a tarifákat csak az inflációval és egy hatékonyságjavításra ösztönző szorzóval módosítják.

A Főtáv azért fűt drágán, mert a távhő előállítójának magas a vezetékdíja? fotó: Bócsi Krisztián
Ám egy másik oldalról komoly nyomásnak vannak kitéve a BERT költségei, így az is, hogy a társaság valóban tudná-e olcsóbban adni a hőt. Az év végén lejár ugyanis az a hosszú távú szerződése, amely alapján az árama mintegy felét megvásárolja tőle az állami MVM Zrt.  (Az erőművek üzemeltetése csak a hő és az áram párhuzamos, úgynevezett kapcsolt termelése mellett gazdaságos.) A megállapodás meghosszabbításáról az év eleje óta tárgyalnak, de nem jutottak dűlőre, holott a BERT az eddiginél sokkal kedvezőbb eladási árat kínált. Szerződés nélkül a vezérigazgató szerint még az is kérdésessé válhat, hogy a BERT ki tudja-e gazdálkodni a jelenleg alkalmazott távhőárakat.

Ráadásul van egy másik nagy, nyitott szerződése is a BERT-nek: fő vevőjével, a Főtáv Zrt.-vel is meg kellene kötnie a BERT-hez tartozó Kelenföldi Erőmű hőeladási megállapodását. „Reméljük, ez a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által adott szeptemberi végső határidőre sikerül” – fűzte hozzá a vezérigazgató. Cége közben a Főtávval azon dolgozik, hogy mindig ki lehessen használni az Észak-pesti Hulladékhasznosító megnövekedett kapacitását. Ez azt jelenti, hogy a BERT a nyáron visszafogja a termelését, hogy helyet adjon a hulladékból nyert hőnek.

A BERT új távhőfogyasztókra szeretne szert tenni, hogy kihasználhassa a kapacitásaiban lévő tartalékokat. A Főtáv mellett ma csak egy ipari hővásárlója van, a Chinoin. Az újabb versenypiaci ügyfelekre elsősorban a Főtávon keresztül tenne szert. Nekik a jelenlegieknél jóval alacsonyabb termékárat ajánl, és nem kér tőlük kapacitásdíjat sem. Jó lehetőséget kínál számára, hogy Fővárosi Önkormányzat rá kívánja kapcsolni a távhőrendszerre az intézményeit.

FŐTÁV Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


MVM Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Sokkal olcsóbb is lehetne a távhő
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér