Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 10. 28. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 10. 28. 06:25|B. Horváth Lilla | Vállalatok » Energia

Svájciaktól vásárol erőművet az MVM

Megszületett a megállapodás az MVM és a svájci Alpiq AG között a Csepel II. Erőmű megvásárlásáról, de még nem írták alá a szerződést.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az állami MVM-csoporthoz kerül a Csepel II. Erőmű. A Világgazdaság értesülése szerint a vevő már meg is állapodott az erőműtársaság tulajdonosával, svájci Alpiq AG-vel, de a szerződést még nem írták alá. A készülődés egy ideje nem volt titok. A közelmúltban Csiba Péter, az MVM elnök-vezérigazgatója azt közölte a Világgazdasággal, hogy cége tárgyal az erőmű megvásárlásáról. A gazdát cserélő társaság egységei korábban is az MVM mérlegkörében, vagyis az MVM létesítményeivel összehangoltan működtek. A gönyűi és a Dunamenti 3. blokk után a csepeli az ország legkorszerűbb gázüzemű erőműve. 2000-ben épült, villamos energia mellett hőt is előállít a távfűtés és ipari felhasználók számára.

Az eladási tervekről beszámolt az Alpiq is. Honlapja szerint a budapesti, 403 megawatt teljesítményű, gázüzemű, kombinált ciklusú Csepel II. eladásából csökkenteni tudja majd nettó adósságát. Az erőmű egyébként sem tartozik a fő profiljába, ezért meg kell válni tőle a csoportnál folyó áramvonalasítás részeként. Az Alpiq már szeptember 22-én azt írta, hogy megállapodott az MVM-mel, de még számos döntés hátra volt, többek között a hatósági jóváhagyások. Az Alpiq december végéig végezni szeretne az eladással.

fotó: MW
A mostani csak egy lépés a svájci energiacsoportnál folyó átalakulások sorában. A társaság eladná a vízerőmű-portfóliója 49 százalékát. Kevésbé szeretne függni a nagykereskedelmi áramáraktól, és lefaragna említett nettó adósságából is. Költségei csökkentésén és bevételei növelésén is dolgozik. Főleg az áram nagykereskedelmében és az energiával kapcsolatos szolgáltatásokban lát növekedési lehetőséget.

Az MVM számára a Csepel II. elég nagy, de csak egy falat erőmű-portfóliója hizlalása terén. Egy tavaly májusi szándéknyilatkozat alapján 25-ről 49 százalékra növelné a részesedését a ligniterőművet működtető mátrai erőműben, de még nincs megállapodás. Látványos tervei vannak a zöldenergia-termelés terén is, ahol az idén átadott pécsi napelempark volt a kísérleti projektje. Még ebben az évben, majd jövőre is átadna újabbakat. Vizsgál persze más technológiákat és külföldi lehetőségeket is. Romániában például már van vízerőműve, és valószínűleg még egyet vásárol az idén. Ugyanott nap- és szélerőmű-lehetőségeket is keres. Az MVM „erőművi lelke” persze a paksi atomerőmű.

Áram biometánból

Magyarországon épül fel a világ első hálózati termelésre képes, úgynevezett áramból gáz (power-to-gas) típusú erőműve az MVM-csoport és a német Electrochaea együttműködésében. A létesítmény a világon egyedülálló, biológiai metánfejlesztésen alapuló technológiát alkalmaz majd, kapacitása a tíz megawattot is elérheti. A rendszer alapja egy mesterségesen kitenyésztett mikroorganizmus (methanogenic archaea). Az így termelt biometán tárolható és közvetlenül felhasználható.

MVM Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Svájciaktól vásárol erőművet az MVM
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér