Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 3. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 3. 15:02|B. Horváth Lilla | Vállalatok » Energia

Zöldenergia: csiszolni kell a programon

További támogatással kell megakadályozni a zölderőművek leállását, és újra kell gondolni a távhőcégek nyereségszabályozását ahhoz, hogy Magyarország 2020-ban legalább annyi zöldenergiát termeljen, mint amennyit az unió elvár.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Új támogatási vagy szabályozói beavatkozás nélkül nem teljesíthetők az ország megújulóenergia-termelési tervei a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) elemzése szerint. Az EU elvárja, hogy tagországai 2020-ra zöldforrásból fedezzék energiaigényük 13 százalékát. Ha nem teszik, más országoktól kell megvenniük a hiányzó termelést, ha viszont túlteljesítenek, akkor eladhatják többletüket. Magyarország Nemzeti Cselekvési Terve (NCST) a túlteljesítést, azaz a 14,65 százalékos arányt célozta meg. Extra intézkedés nélkül azonban a kötelező arányból 12,7 petajoule (PJ) hiányozna, az önként megcélzottból pedig 23,1 PJ. (Az ország várható energiafelhasználása 2020-ban 627,8 PJ-re várható.)

Viszont a kutatóközpont felsorol három olyan eszközt, amelyek együttes alkalmazásával az uniós 13 százalék – sok erőfeszítéssel, de – már elérhető. Az első a 2014–2020 között rendelkezésre álló 100 milliárd forintnyi uniós támogatás hatékony felhasználása. A második annak megakadályozása, hogy leálljanak a zölderőművek, amikor már nem jogosultak jelenlegi támogatásukra, a KÁT-ra. Jövőre és 2018-ban például több tucat biogázüzem KÁT-jogosultsága jár le, holott e cégeknek a hulladékok ártalmatlanításában/hasznosításában is nagy szerepük van. Az érintett létesítmények a barna prémium nevű támogatással bírhatók rá további működésre. „A barna prémium nem ütközne az uniós szabályozással. Az csak azt írja elő, hogy a zöldáramot is a piacon kell eladni” – válaszolt a Világgazdaságnak a REKK kutatója, Mezősi András. Mint ifj. Chikán Attila , a megújulókkal is foglalkozó Alteo Nyrt. elnök-vezérigazgatója rámutatott, ha a barna prémium nélkül az akár harmincéves üzemidejű, főleg időjárásfüggő egységek többségét tizenöt év után leállítják, akkor helyettük a beruházók újat építenek az új támogatásra. Ez dupla költség, a kivitelezés miatt pedig dupla környezetszennyezés.

A harmadik eszköz a távhőpiac szabályozása a tanulmány szerint. Itt ma az a gond, hogy a szektor fejlődését akadályozza a vállalatok 2,4-4,5 százalékos nyereségkorlátja, mert emiatt nincs módjuk fejlesztésre, termékük éves ármeghatározása miatt pedig nehezen jutnak bankhitelhez. Ifj. Chikán Attila szerint a hőreform részeként érdemes lenne az iparvállalatokat saját célú hőtermelésre ösztönözni.

Ám az NCST-ben vállaltnál még így is 9 petajoule-lal kevesebb megújuló alapú energiát termelnének az országban. Ennyit 1200 megawattnyi szélerőmű adhat (most a negyede van), vagy 430 megawattnyi áramot és hőt is adó biomassza-erőmű, illetve 2300 megawattnyi napelem. Létesítésüket és fenntartásukat a REKK szerint a zöldenergia termelését célzó tenderek kiírása segítené. E tenderekre a várhatóan a jövő év elején életbe lépő új áramár-támogatási rendszer, a Metár részeként kerülne sor.

Az ördög a szabályozásban rejlik

Piaci vélemények szerint sok múlik a Metár kiszámíthatóságának szempontjából a rendszerben adandó árprémium kiszámolásának a módján. Megnyugtató az lenne, ha a kalkuláció egy egyértelmű árképleten alapulna, mert ekkor kizárható a szubjektivitás.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Zöldenergia: csiszolni kell a programon
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Agricola2016. 3. 3. 21:44

  Zöldenergiát bármi áron! Kerül, amibe kerül, csak zöld legyen!

  Javasolják a sötétzöldek!

  Kinek van erre energiája?

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Zöldenergia: csiszolni kell a programon


  Zöldenergiát bármi áron! Kerül, amibe kerül, csak zöld legyen!

  Javasolják a sötétzöldek!

  Kinek van erre energiája?

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér